Fjern lodottene i varmepumpen

Gå til hovedinnhold

Fjern lodottene i varmepumpen

Varm luft kan bidra til å forverre astma og allergi. Godt renhold i huset er første bud hvis man har varmepumpe.

 

- Isolert sett er det ikke tvil om at det kan være negativt med for mye bevegelse i inneluften og at en luft til luft-varmepumpe kan virvle opp mye støv. Det som er positivt er at flere produsenter nå har installert filtre som skal fjerne støvet, sier Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening.

De enkleste pumpene på markedet har en form for grovfilter, eller en slags myggnetting som sørger for å fjerne de største støvpartiklene i luften. Det finnes også løsninger som i tillegg bruker statisk elektrisitet for å fange opp finstøvet, og egne filtre som skal kunne fjerne vond lukt.

 

Viktig å gjøre rent

 

Enten du har en avansert pumpe med spesialutviklet filter, eller ganske enkelt et grovfilter, er godt vedlikehold en forutsetning for at den skal forsette å fange opp støvet. Du bør også sørge for å rengjøre huset godt for å unngå at støv virvles opp i første omgang.

- Generelt kan man si at det er viktigere med renhold i huset dersom du har en luft til luft-varmepumpe. Da unngår du hele problemet med virvling av støv. Du bør også rense filteret regelmessig, anbefaler Bård Baardsen. Har du et avansert filter, er det trolig enda viktigere å rense det ofte. Generelt sies det at du bør rense filteret en gang i måneden.

Jan Vilhelm Bakke, overlege i Arbeidstilsynet og Yrkesmedisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus, påpeker at temperaturen aller helst bør holdes under 22 grader. Han anbefaler i tillegg dem som er plaget med en følelse av tørr luft å unngå å varme opp boligen mens de selv er tilstede.

 

Finnes bedre alternativer

 

Selv om luft til luft-varmepumper nå er blitt bedre til å rense luft, er fortsatt rådet fra inneklimaeksperten å satse på varme på større flater dersom det er mulig.

- En luft til luft-varmepumpe er uansett bedre enn tradisjonelle vifteovner eller elektriske konveksjonsovner. Likevel er det ikke tvil om at det er en ulempe å levere oppvarming med luft. Det ideelle er en pumpe som leverer til et medium som gir strålevarme, sier Bakke.

Bård Baardsen i Novap mener også det finnes bedre alternativer dersom man skal bygge nytt hus eller allerede har vannbåren varme installert.

- Det er fortsatt sånn at det som gir best inneklima er vannbåren varme, og kanskje spesielt gulvvarme. Da får du store flater og lav overflatetemperatur. Du setter jo aldri inn en luft til luft-varmepumpe hvis du allerede har vannbåren varme i huset. De som investerer i luft til luft har vanligvis panelovner, eller eventuelt en vedovn fra før. Da er luft til luft et veldig godt alternativ, sier Baardsen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer