Skreddersøm

Gå til hovedinnhold

Skreddersøm

Plassbygde løsninger kan gjøre underverker både for små og store leiligheter. I Parkveien har møbelsnekkeren laget mange smarte og fine ting.

SKREDDERSNEKKEREN: Arne Rygvold har fått stadig mer å gjøre i Parkveien. Ruth Lomeland mener det er verd å investere i godt håndverk. Nå vil hun ha en større bordplate til bordet.

Da Ruth Lomeland flyttet inn i Parkveien og fikk se baderomsskapene, ville hun ha andre løsninger i samme stil.

Leilighetene ble solgt etter at bygget var ferdigstilt. Det var ingen skapløsninger utenom bad og kjøkken, og utbyggeren fortalte at de ville det skulle være mest mulig fleksibelt for de som flyttet inn.

– I dette huset var nok alle fornøyd med at de kunne få det fleksibelt. Jeg følte leiligheten min trengte noe spesielt, jeg kunne ikke ta inn hva som helst. Det måtte være noe som passet til betongveggene, sier Ruth Lomeland.

Hun fant frem til møbelsnekker Arne Rygvold som hadde laget baderomsskapene. Flere naboer kom etter hvert til, og han får stadig mer å gjøre. Det siste året har han blant annet bygget hyller og skap, senger og skrivebord i Parkveien.

Utnytt plassen

Det er gjennomgående i hele prosjektet i Parkveien at materialvalgene og løsningene ligger på et høyt estetisk nivå.

De tre store baderomsskapene med speildører har eikelister og hyller. Den brune eiken er som en slags rød tråd i huset. Plassen på de små badene utnyttes på en fin måte siden speilene gjør at rommene virker større.  

– Når vi har jobbet, har jeg prøvd å utnytte alle nisjer, og følge tråden i infill-arkitekturen. Det folk oppdager når de får plassbygget, er at rommet virker større, mener Arne Rygvold.

Det er blitt mer populært å få spesiallagede løsninger. Det er ikke billig, men har en helt annen varighet og stil i forhold til ferdigløsninger. Materialene er bedre, du får hyller helt til taket, utnyttet plassen maksimalt, unngår støv på toppen og skapene glir inn i veggen i stedet for å tippe ut i rommet som vanlige skap har en tendens til.

Stadig flere bor i mindre leiligheter i byene, og da blir utnyttelse av den passen du har essensiell.  Kundene er sjelden vant til å se ting på en tegning.

Møbelsnekkeren sier kunden derfor må tenke seg nøye om. Det er viktig å bruke ekstra tid til å diskutere løsningen, for at det skal bli best mulig mener Rygvold.

– Jeg ønsker alltid å være i dialog med kundene for å se på løsninger, se på rommet for å beholde estetikken. Da må man være på nett. De får stort sett det de vil ha, men noen gangen får de det jeg vil ha, forteller Arne Rygvold.

Materialvalg

Han ønsker helst å jobbe med tre, men det blir fort dyrt. Det blir derfor ofte en kombinasjon av MDF-plater og trefiner når han lager hyller og skapløsninger. De har en fin overflate som egner seg godt å lakkere eller male, eller ha speil utenpå.

Tresorter som bjørk, lønn og eik liker han best å jobbe med, eller bjørkefiner som han beiser, lakker, i sort eller gråtoner.

Arne Rygvold kommer på befaring, gir et prisoverslag, og sender over tegning. Han har egentlig ingen begrensninger, han kan også kjøpe ferdige skap og bygge rundt, eller tilpasse moduler og legge til.

Mye av innmaten i flere av skapene i Parkveien, blant annet hos Ruth Lomeland, er fra HTH. Der har han laget dører i MDE. Planlegging er viktig for å sikre at det kan øke verdien av leiligheten.

Han mener man må tenke mye på støvproblematikk, luft og lys for å få til et godt resultat.

– Arne tar utgangspunkt i hvordan leiligheten er, og jeg tenkte det var viktig å fortsette i samme ånd. Han er utrolig kreativ og forstår hva jeg vil ha. Jeg har brukt snekkere før, men det har enten kollidert med min smak eller husets stil, forteller Ruth Lomeland.

Håndverk

Hos Ruth Lomeland startet det med klesskapene. Deretter en sengeramme til en madrass og nattbord i samme materialet. Alt i eik, og det ser ut som det et støpt i leiligheten.

Når det sklir så sømløst inn virker det lille soverommet veldig luftig. En bokhylle til stuen i samme materiale ble neste prosjekt, nå vil hun ha en ny bordplate til spisebordet.

Et skrivebord i glass og eik står elegant under eiketrappen som fører opp til takterrassen leiligheten har. 

– Jeg sa at jeg var sikker på at hun ville like skrivebordet, men hvis det ikke stemte kunne jeg selge det til noen andre, sier Arne Rygvold.  

Vi har fått en sterkere tendens til å søke billige og byttbare løsninger til hjemmene våre. Møbelkjedene har skapt et rom der alle kan ha mulighet til finne løsninger tilpasset økonomien, men samtidig kanskje skapt en mentalitet der tingene byttes ut i et raskere tempo.

Dårlige materialer gjør også at enkelte ting ikke varer, og heller ikke er egnet til å flyttes på. Det er selvfølgelig et sammensatt mønster der ute, men hvor mange har egentlige en bokhylle eller sofa i 20 år nå lenger?

Det er viktig å støtte håndverkere om man har råd, mener Ruth Lomeland.

– Skreddersøm er ikke så mye dyrere enn å få hyller fra en designbutikk. Jeg synes det er verdt det. Og hvis vi selger leiligheten, vil tingene stå igjen. De hører til her. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer