Slutt på ulovlige BSU-gebyrer

Gå til hovedinnhold

Slutt på ulovlige BSU-gebyrer

Nå kan du kostnadsfritt avslutte BSU2-kontoen din, flytte den eller bruke pengene på noe helt annet enn bolig.

MÅTTE RYDDE OPP: Forbrukerombudet krevde at bankene gjorde om på vilkårene i sine BSU- lignende avtaler, noe som alle bankene nå har gått med på. Skjermdump: DNB.

 

I april kunne vi fortelle at Forbrukerombudet hadde sendt brev til 49 av landets banker, hvor de blant annet krevde at de sluttet med gebyrer for å avslutte såkalte BSU+ og BSU2-kontoer.

Nå har samtlige banker gitt beskjed om at de vil følge kravene fra Forbrukerombudet.

– Dette er gode nyheter for unge boligsparere. Kundene kan nå flytte BSU2-kontoen sin til en annen bank uten å måtte betale for dette. Og selv om de fleste helt sikkert tenker å bruke pengene på bolig, trenger de ikke å betale høye, ulovlige gebyrer dersom de av ulike årsaker heller vil bruke pengene på andre formål, sier forbrukerombud Gry Nergård. 

Brøt finansavtaleloven

Mange banker tilbyr i dag såkalte BSU2-kontoer til unge som vil spare mer til bolig enn BSU-ordningen åpner for.

Dette er jo i utgangspunktet et positivt tiltak fra bankenes side, men da Forbrukerombudet undersøkte vilkårene for disse kontoene, viste det seg at en rekke banker opererte med ulovlige gebyrer.

Flere tok seg godt betalt dersom kunden ønsket å si opp kontoen uten å legge pengene i bolig, eller ville flytte kontoen til en bank med bedre vilkår.

Finansavtaleloven forbyr oppsigelsesgebyr av denne typen, og regelen er viktig blant annet fordi gebyrene kan virke innelåsende og ødelegge kundenes mulighet til å flytte både BSU- og BSU2-midler til banker med bedre vilkår.

Meld fra!

Forbrukerombudet vil følge med på at bankene holder løftene om ikke å kreve ulovlige gebyrer i tiden som kommer. 

– Det at alle bankene nå har valgt å følge våre krav, viser at er fullt mulig for bankene å tilby egne boligsparingsprodukter for ungdom med gunstige rentebetingelser innenfor gjeldende regelverk. Dersom det skulle vise seg at enkeltbanker fremdeles krever ulovlige gebyrer, vil vi slå ned på det, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Bankene kan fremdeles ta gebyrer for enkeltuttak, men hvis kontoen avsluttes ved at hele beløpet tas ut eller flyttes til en annen bank, skal dette være gebyrfritt.

Dersom du opplever at banken din fortsatt opererer med ulovlige gebyrer på BSU2-kontoene, kan du sende inn en klage her.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer