10 ord du må kunne om bolig

Gå til hovedinnhold

10 ord du må kunne om bolig

Hva er en andelsleilighet? Hva er forskjellen på takst og boligsalgsrapport? Her får du 10 ord du må kunne om bolig.

BOLIGJAKT: Når du skal kjøpe bolig så dukker det opp mange begreper underveis, da er det greit å vite hva de betyr.
BOLIGJAKT: Når du skal kjøpe bolig så dukker det opp mange begreper underveis, da er det greit å vite hva de betyr.

 

Skal du kjøpe bolig eller hytte møter du mange ord og betegnelser som kan være vanskelig å forstå.

Her får du fasiten.

Boligsalgsrapport

Et dokument basert på Norsk Standard 3600 som beskriver en eiendoms byggtekniske standard. Rapporten er spesielt utarbeidet med tanke på salg av eiendommen, og gir en beskrivelse av byggverk og bygningsdeler. Det blir utført visuelle observasjoner og inspeksjon på lett tilgjengelige deler av konstruksjonen. Rapporten skal gi systematisk og grundig informasjon om viktige forhold.

Andelsleilighet

Et borettslag er et andelslag med formål å gi andelseierne bruksrett til en egen bolig i lagets eiendom. En andelsleilighet er en borettsandel som gir bruksrett til en av lagets boliger.

Verditakst

En skjønnsmessig, veiledende vurdering av hva selger kan få for eiendommen i et normalmarked. Settes av takstmann.

Lånetakst

Veiledende takst som skal gi grunnlag for hvor mye eiendommen kan belånes med.

Punktfeste

I mange festekontrakter er tomtens størrelse ikke oppgitt. I stedet angis et punkt i terrenget hvor hus eller hytte skal oppføres. Dersom størrelsen ikke er oppgitt har fester fri råderett over et område på ett mål medregnet huset og avrundet etter forholdene på stedet.

Finansieringsbevis

En bekreftelse på hvor mye du kan få låne i banken, uten at du forplikter deg til å ta opp lånet. Kan brukes i flere budrunder inntil gyldighetsdato utgår.

Boligkjøperforsikring

Dette er en rettshjelpsforsikring. Den dekker ikke feil eller mangler ved huset du kjøper, men dine egne og eventuelt motpartens saksomkostninger ved en rettssak.

Prisantydning

Skal etter eiendomsmeglernes bransjenorm gjenspeile markedsverdien av boligen ifølge megleren. Prisantydning skal ikke settes lavere enn selger er villig til å akseptere.

Primærrom (P-ROM)

De delene av bruksarealet som brukes til opphold, for eksempel stue, kjøkken, bad og soverom. Er normalt grunnlaget for prisstatistikker.

Bruttoareal (BTA)

Tilsvarer bruksarealet, altså boligens størrelse på innsiden av ytterveggene, men med tillegg av tykkelsen på ytterveggene. Dette er altså et utvendig mål.

ngs@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer