Hus & Bolig er rett rundt hjørnet

Gå til hovedinnhold

Hus & Bolig er rett rundt hjørnet

Hus & Bolig nr. 4 distribueres i disse dager til medlemmene i Huseierne. Bladet er stappfullt av nyttige artikler for boligeiere.

Hus ved sjøen
I den siste utgaven av Hus & Bolig kan du blant annet lese om paret som kjøpte et gammelt hus i skjærgården i Arendal.

I disse dager sendes en rykende fersk utgave av Hus & Bolig ut til medlemmene i Huseierne. Her finner du en rekke interessante og nyttige artikler. Her er noen smakebiter:

Boutgiftene til himmels

- 2016 betalte vi 890 kroner i kommunale avgifter. Nå må vi ut med 2 263 kroner i måneden for de samme tjenestene. Prisøkningen er helt hinsides, sier Helle Siggerud i Lørenskog. Neste år tror hun de må ut med over 30000 kroner for vann, avløp, renovasjon og feiing. Det er utgifter som kommer i tillegg til renter, strøm, forsikring og vedlikehold.

Hun og mannen bor i en ganske alminnelig enebolig i Lørenskog, ca. to mil fra Oslo sentrum. To barn har flyttet ut, derfor er det ikke lenger noen tenåringer i huset som dusjer i 30 minutter. Og det store, luksuriøse badekaret er det ingen av dem som tillater seg å bruke. Likevel har avgiftene for vann, avløp, renovasjon og feiing skutt i være fra 10 680 kroner i 2016 til 27 156 kroner i år.

Lørenskog er i løpet av de siste ti årene blitt en av landets dyreste kommuner å bo i. Det viser Huseiernes bokostnadsindeks, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse.

Kvinne med vannslange.

Helle Siggerud i Lørenskog bekymrer seg for de kommunale avgiftene.

Tar vare på det gamle

Da Cecilie og Niels Kaastrup Thorbjørnsen kjøpte et gammelt hus i skjærgården i Arendal, ble det det femte huset de pusset opp. Paret har en spesiell forkjærlighet for eldre trehus. 

Huset ser ut som det har ligget der og kikket ut over havet i generasjoner, men slik er det ikke. Huset ble flyttet dit i 1995. Da hadde det blitt plukket fra hverandre, tømmerstokk for tømmerstokk, på en gård i Gjerstad. Fra Gjerstad ble materialene flyttet til Arendal. Deretter ble huset møysommelig puslet på plass igjen mellom de andre gamle trehusene i vannkanten.

Gammelt hus i skjærgården.

Huset i vannkanten er det femte huset Cecilie og Niels Kaastrup Thorbjørnsen pusser opp.

Pass opp for bly i gammel maling

Skal du fjerne gammel maling, er det viktig å ta hensyn til helse og miljø. Malingen på hus bygget før 1930 inneholder sannsynligvis store mengder giftig bly.

Eldre maling inneholdt en rekke stoffer som ikke er tillatt i dag. Pass derfor på når du skraper eller pusser gamle hus. Du kan få i deg helseskadelige tungmetaller som bly, sink, krom, antimon og kvikksølv. Eller du kan spre miljøgiftene til jord og overvann og eventuelt videre til havet.

Unngå feil i fremtidsfullmakten

Det er skikkelig dumt å lage en fremtidsfullmakt som ikke er brukbar den dagen den trengs. Advokat Marianne Aarbakke har en liten smørbrødliste av typiske feil som gir problemer med en fremtidsfullmakt:

  • Man venter for lenge
  • Man bruker feil vitner
  • Man glemmer forskudd på arv
  • Man glemmer særeie
  • Man mangler reservefullmektig
  • Man spesifiserer ikke oppgavefordeling
  • Man mangler habilitetsavklaring
  • Man sender inn fullmakten
  • Man vurderer ikke vedvarende fullmakt.

Mikrosement er trendy, men også "risky"

Man skal ha flere tanker i hodet på en gang om man vil gjøre badet litt mer tidsriktig - og velger mikrosement som løsning.

Det er vesentlig at det er et membransjikt som er intakt på gulv og vegger bak mikrosementen. 

- Du kan komme til et bad som fremstår som totalmodernisert, hvor man har malt himlingen og lagt mikrosement på både gulv og vegg, kanskje satt inn ny innredning, og så er det gamle ting bak, påpeker Vidar Hellstrand, daglig leder i Fagrådet for våtrom.

Han minner om at det i våtsoner på baderommet er et krav om at det skal være vanntett bak mikrosementen. Han forteller at det også er en del utfordringer knyttet til utførelsen.

Dette - og mye mer - kan du altså lese om i bladet som nå er på vei til din postkasse.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer