10 ting du må sjekke på huset før høsten kommer

Gå til hovedinnhold

10 ting du må sjekke på huset før høsten kommer

For å forebygge utvendige råteskader, er det viktig å sjekke huset jevnlig. Følg denne sjekklisten før høsten, så er du litt tryggere når den virkelig våte tiden setter inn.

Norge har et klima som utsetter husene våre for store påkjenninger. Utvendig treverk må vedlikeholdes for å unngå råte. Ved jevnlig kontroll av huset, kan en oppdage og avverge tilløp til skader tidlig. Det kan spare både tid og penger, samt belastningene som følger av en skade.

For eksempel kan det koste deg dyrt ikke å ha kontroll på om taket ditt er i god stand. Forsikringen dekker nemlig ikke selve taklekkasjen, men kun følgeskader som følge av vanninntrengning.

Tidligere har vi skrevet at selv om ni av ti nordmenn vet at det er viktig å sjekke taket, unnlater over halvparten av boligeierne å sjekke jevnlig om det er skader i takpapp eller takstein.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon!

Klimaskjold

Kledningen og taket kan man se på som husets eget klimaskjold. Dette må vedlikeholdes og passes på. Hvis ikke blir følgene store.

- Ved å etterse og vedlikeholde husets «klimaskjold», altså husets ytre bestående av kledning, murverk, beslag, taktekking, vinduer og dører, kan man avverge råteskader. Det er heller ikke så vanskelig å sjekke om du allerede har fått en råteskade på dette, sier fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring, Øyvind Magerøy.

En enkel oppgave

Det behøver ikke å ta mer enn maksimalt 30 minutter én gang per år å sjekke huset. Jo før du oppdager tilløp til en skade og får satt i gang utbedring, desto større er sjansene for at du slipper unna med småreparasjoner. En årlig sjekk er med andre ord en fornuftig bruk av tiden både for å unngå råteskader og for å forebygge dem.

Ofte kan taket være en utfordring å sjekke, for her må man faktisk komme til og få sett hvordan ting ser ut. Hvorfor du må sjekke om taksteinen er i orden, er fordi den beskytter undertaket.

- Undertaket skal sørge for at eventuelt vann som kommer inn ledes vekk og ned i takrennen. Dersom undertaket da er gammelt og har nådd sin levetid kan dette fort føre til lekkasje videre inn i takkonstruksjonen, fortalte Stein Hansen i Benders, i denne artikkelen i Hus & Bolig.

 

Fakta:

10 punkter du bør sjekke på huset

1) Påse at kledningen er tett. Det skal ikke være åpninger, sprekker eller lignende.

2) Buler og bobler kan være tegn på fukt- og råteskade.

3) Kjenn og se i underkant av kledningen om det er tørt og fast.

4) Kontroller bunnsvilla (bjelken som ligger på grunnmuren) med en spiss gjenstand skrått inn under kledningen. Den skal være fast.

5) Sjekk at takpapp ikke er skadet. Det er viktig å være klar over tekkingens antatte levealder.

6) Undersøk at taksteinene er hele og uten skader og at det ikke er sprekker eller åpninger inn.

7) Mose og vekst på tak bør fjernes.

8) Sjekk at beslag er tett og helt.

9) Kontroller vannbrett over og under vinduer og dører. Sjekk at det er fall utover, dryppkant og at det ikke kommer vann inn bak beslag.

10) Dersom trapp, inngangsparti, balkong, terrasse eller lignende er bygget tett inntil kledningen, bør dette kontrolleres ekstra nøye.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Vedlikehold: Hvis undertak og tekking er i god stand, er det tilstrekkelig å fjerne mose og skitt.

Tak: Ikke glem vedlikeholdet!

Les mer

Forsikringen dekker ikke taklekkasje

Les mer