Aldri fred å få

Gå til hovedinnhold

Aldri fred å få

Det er en strålende søndag formiddag, og du har satt deg godt til rette med kaffekoppen i solveggen. Akkurat da starter naboen opp motorsagen.

ØREDØVENDE: Lyden av motorsag bærer over store områder. Ikke noe å drive med på en søndag, mener Bjørn Kværner, som lever av å reparere blant annet motorsager. Foto: Hampus Lundgren.

Kjenner du igjen situasjonen?

I så fall er du ikke alene. 44 prosent av alle nordmenn har irritert seg over naboer som har brukt støyende hageredskaper på en søndag eller andre helligdager.

Det viser en undersøkelse om helligdagsfred og hagearbeid som TNS Gallup har gjort for Hus & Bolig. 

I undersøkelsen svarer hele 61 prosent av alle menn at de har klippet gresset på en søndag eller andre helligdager, mens 41 prosent av norske kvinner har gjort det samme.

Én av tre norske menn har brukt motorsag på en helligdag.  

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

Hagearbeid i helgen

At støyende hageredskaper er flittig brukt i helgene, merker Bjørn Kværner i Asker godt. Han driver et verksted der han reparerer denne typen maskiner – snøfresere, gressklippere, motorsager. 

– Her er trykket merkbart størst mandag og tirsdag – og så avtar det utover uken, mot fredag. Det er tydelig at folk bruker helgene til å få gjort unna ting i hagen, og så kommer de hit til meg når de finner ut at redskapen ikke virker eller noe blir ødelagt. Om de bruker lørdagen eller søndagen vet jo ikke jeg. Men det hender jo jeg får forespørsler om å jobbe i helgen eller på kveldstid. Det rare er at det nesten alltid er de godt voksne og pensjonistene som det haster så fryktelig med. Ikke småbarnsfedre eller –mødre, som man skulle tro hadde større tidsklemme, sier Kværner. 

Selv er han svært opptatt av å verne om helligdagsfreden, og til tross for at eiendommen hans ligger landlig til, er han nøye på ikke å bruke motorsag, motorklipper eller andre støyende redskaper på søndagene. 

– Ta for eksempel lyden av motorsag – den bærer jo over store avstander, og er gjennomtrengende. Å drive med dette på søndager og helligdager synes jeg ikke særlig mye om. En dag i uka må vi få ha litt ro, sier Kværner. 

Helligdagsfred

Loven om helligdagsfred har som formål å «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og (…) gi høytiden ro og verdighet.»

Mange tror at helligdagsfreden kun skal overholdes i kirketiden på søndager og andre helligdager, men loven favner videre enn som så: «På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm», heter det i loven.

Det betyr i praksis at du har seks dager i uka på deg til å utføre støyende plenklipping, motorsaging, høytrykksspyling og lignende. 

Støy hver søndag

 I Norge selges det, i følge Park- og hagemaskinleverandørenes forening, rundt 100 000 gressklippere/plentraktorer i året til forbrukermarkedet.

Antall solgte kjedesager/motorsager til forbrukere ligger rundt 55 000 per år.

I tillegg selges et stort antall motoriserte hekksakser, løvblåsere/-sugere, kompostkverner og lignende. Det anslås at det finnes over tre millioner motoriserte hageredskaper i norske husholdninger.  

– I mitt nabolag er det bråk så å si hver eneste søndag, og jeg tror ikke det er unikt for der jeg bor, sier eiendomsmegler Knut Holter.

For to år siden gikk han ut og oppfordret folk til å respektere loven om helligdagsfreden, blant annet i et blogginlegg på Nettavisens Talerstolen. Innlegget fikk nesten hundre kommentarer. Noen var enige med Holter. Andre lot seg irritere av påminnelsen: 

– Kyss meg der sola skinner når man plukker poteter! Jeg klipper plenen min akkurat når i uka det passer meg! Er ikke alle som har råd til å betale andre for å klippe den for seg, lød en av de anonyme kommentarene. 

– Jeg prøver alltid å klippe plenen akkurat i kirketiden på søndager for å irritere religions-fanatikerne. Hvis de kommer og klager så forklarer jeg bare at jeg har laget min egen religion som feirer alle dager unntatt søndagen og at jeg derfor MÅ klippe gresset på søndager, skrev en annen. 

Folk som ikke kan gjemme seg bak anonyme brukernavn er gjerne noe mer ydmyke. Holter har ofte gått bort til folk som har klippet gress eller på andre måter støyet utilbørlig en søn- eller helligdag og minnet dem om å overholde helligdagsfreden. 

– Da blir folk gjerne litt sure, men de avslutter den støyende aktiviteten. Så går det noen uker, og så er det på’n igjen, sier Holter. 

Avleggs

Huseier Truls Gunnar Thomsen fra Haslum i Bærum var blant dem som kastet seg inn i debatten mot Knut Holter. Etter at forholdet mellom kirke og stat ble endret i Norge i 2012 mener han at helligdagsfreden på søndager og ved andre kristne helligdager er avleggs. 

– Hva med andre religioner, som har helligdager andre ukedager? Prinsipielt mener jeg at når kirke og stat har skilt lag, er også loven om helligdagsfred utdatert, sier Thomsen. 

Dette betyr ikke nødvendigvis at man skal dure frem som man vil, understreker han.

– Det er noe som heter folkeskikk. Man får kommunisere med hverandre, og bli enige om hvordan man vil løse dette i lokalsamfunnet. Om da noen ber om ro for eksempel ved høymessetid søndager, bør dette selvsagt respekteres. Og man starter ikke opp gressklipperen når naboen feirer konfirmasjon. Det er jo bare ren oppdragelse, mener Thomsen. 

Utilbørlig og unødvendig

Loven om helligdagsfred er en av de få lovene som tar vare på menneskers behov for stillhet og ro. Derfor er loven viktig, mener generalsekretær i Norsk forening mot støy, Ulf Winther.

Henvendelser om forstyrrende bruk av plenklippere og motorredskaper er en gjenganger hos foreningen. 

– For de fleste er det trolig ikke det religiøse utgangspunktet for loven som teller, men at de fleste anerkjenner at alle har krav på ro. Loven setter en hensiktsmessig ramme for dette, sier Winther. 

Definisjonen på støy er «uønsket lyd». Loven bruker ordet «larm», men sier ingenting om hvor mange desibel en lyd må ha før den blir til «larm». Det som er lyd for noen, vil altså kunne være larm for andre. 

– Det er en vid og ganske subjektiv definisjon som kan lede til diskusjoner. Heldigvis stiller loven også andre krav; det må ikke lages utilbørlig larm, eller utføres unødvendig arbeid. Dette har vist seg tilstrekkelig til at politiet kan gripe inn. Utilbørlig eller unødvendig er ordene som utløser reaksjon, sier Winther. 

Han skulle gjerne sett at loven ble bedre og mer konsekvent håndhevet. 

– Noen politidistrikter er flinkere til å følge opp disse bestemmelsene enn andre, mens vi tror behovet for ro er likelig fordelt i alle politidistrikter, kommenterer Winther. 

Loven skal håndheves

Telemark politidistrikt er ett av områdene hvor de tar problemet på alvor. 

– Lov om helligdagsfred er en lov som politiet er satt til å håndheve. Så i den grad vi har tid og kapasitet rykker vi selvsagt ut når folk melder ifra om at de utsettes for utilbørlig larm en helligdag, sier politiadvokat Svein Folkestad i miljø- og økonomiteamet i Telemark.

Han har sett seg nødt til å gå ut i lokalpressen og minne folk om ikke å klippe plenen med støyende motorklipper, eller bruke motorsag, på søndager og andre helligdager. Bakgrunnen er at mange plages av støyen når det skulle vært ro. 

- Vi får ganske mange henvendelser om akkurat dette, sier Folkestad, som skjønner at enkelte synes det er ubehagelig å mase på naboen, og derfor heller henvender seg til politiet. 

Hans inntrykk er at bråkmakerne ikke alltid er klar over regelverket på området. 

– Mange tror at helligdagsfreden kun gjelder søndager i kirketiden, og vet ikke at den gjelder hele dagen. Men så har vi også de som er så forferdelig travle og bare må klippe gresset akkurat når det passer dem. Det er dessverre en del av dem, sier Folkestad. 

Selv om politiet kan skrive ut bøter, har Folkestad aldri trengt å gå til det skrittet.

Også Oslopolitiet og Asker og Bærum melder at dette hører til sjeldenhetene. Sakene løser seg gjerne ved at folk slutter med arbeidet etter et besøk fra politiet. 

Snakker sammen

I et nabolag på Holter i Nannestad har de i stor grad funnet ut av ting på sin egen måte.

Da hageentusiast Tommy Tønsberg flyttet ut hit fra Oslo i 2009 for å drive planteskole, tok han og samboeren en runde rundt i nabolaget for å bli kjent og for å høre hvordan folk stilte seg til eventuell støy.

– Vi ønsket å vite for eksempel om det var småbarn i området som la seg tidlig eller andre som hadde behov for ro til visse tider. Ikke det at vi hadde planer om å bråke så veldig på søndagene, men det er greit å vite hvordan folk stiller seg til det. Vi er heldigvis i et nabolag der vi har funnet ut av ting. Innimellom går motorklipperne søndager, men ingen her lar seg plage stort av det. Jeg tenker som så at det er ikke alle som har mulighet til å gjøre ting på dagtid i hverdagene. Man får gi hverandre litt rom, sier Tønsberg, før han kikker opp mot himmelen, der et fly gjør seg klar for landing på Gardermoen.

– Og så er det vel sånn at når man bor såpass nærme landets hovedflyplass som vi gjør, så tåler man antagelig litt lyd, smiler han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler