Peace og pizza i Pisa

Gå til hovedinnhold

Peace og pizza i Pisa

Nye skatteregler gjør at det er blitt enda mer attraktivt å kjøpe bolig i Italia. Slik skaffer du deg drømmeboligen i romernes hjemtrakter.

I Montecatini Val di Cecina, en gammel romersk utkikkspost midt i Chiantiens rike, har Marit Elvebakk kjøpt seg feriebolig. Der kan hun nyte lange sommerdager i pittoreske Toscana. Byen ligger kun seks mil fra Pisa.

- Vi kunne ikke vært mer fornøyd. Jeg kunne aldri tenkt meg å kjøpe bolig i ett av de «vanlige» sør-europeiske landene. Her har vi fått nøyaktig det vi drømte om, forteller Elvebakk.

Huset ble kjøpt med arvede penger, så hun tok ikke opp lån for å finansiere huset.

- Jeg har en datter som bor i Firenze. Da jeg fikk penger gjennom arv tenkte jeg at det ville være flott å kunne ha en feriebolig i nærheten av min datter, samtidig som et hus ville gjøre det lettere å samle hele familien.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

 

Mer attraktivt enn tidligere

Megler Gabriella Gandolfi i Norsk Megling, som er spesialister på boliger i utlandet, tror nordmenn fra tidligere har vært noe reservert i forhold til å kjøpe bolig i Italia. Men i takt med at norsk privatøkonomi styrkes sammenliknet med andre europeiske land ser hun naturligvis økning i etterspørselen.

- Grunnen til at Italia ikke har vært like populært som for eksempel Spania tror jeg bygger på tidlige fordommer om at Italia er dyrere. Dette gjelder både boliger og varer. I forbindelse med finanskrisen og dens etterdønninger har dette naturligvis forandret seg. Kanskje ikke like drastisk som i Spania, men i Spania har man i tillegg hatt en enorm boligbygging som har ført til et krakk. Dette har man ikke gjort i Italia, sier Gandolfi som er spesialist på Italia.

I høst fjernet finansdepartementet den særegne skatteregelen som gjorde at man ikke fikk rentefradrag ved kjøp av bolig i seks europeisk land, deriblant Italia. ESA, EFTAs overvåkningsorgan, konkluderte med at denne skatteregelen var EØS-stridig ettersom det favoriserte å investere i eiendom i for eksempel Spania fremfor disse landene. Nå er de altså likestilt og med ett vil man nok merke at flere velger å se seg om etter bolig i også i disse landene.

- Nå blir det helt sikkert mer attraktivt å kjøpe bolig i Tyskland, Italia, Portugal, Malta, Belgia og Bulgaria. Klaget du til skattemyndighetene innen nyttår kunne du i tillegg få fradrag for de siste tre årene. Fristen gjaldt fra utgangen av ligningsåret, Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

I Norges største bank DNB bekrefter de økt interesse for boliger i utlandet.

- Vi hadde en økning i finansieringsforespørsler på nesten 30 prosent i fjor. Det tyder på at mange ønsker å realisere drømmen om å skaffe seg bolig i varmere strøk. De som ønsker lån på utenlandsbolig er godt voksne kunder som har hatt stor verdiøkning på egen bolig. I tillegg er mange av disse også gjeldfrie. Da passer det godt å plassere formuen i en fritidsbolig, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide.

 

Prosessen skremmer

Leder i Forbruker Europa, Ragnar Wiik også kjent fra tidligere som rådgivende advokat i God morgen Norge på TV2, sier at uansett hvilket land du skal kjøpe bolig i er man nødt til å holde tungen rett i munn.

- Det er ingen grunn til å frykte at man skal bli lurt ved kjøp av bolig i Italia, selv om markedet er ukjent. Vi kjenner godt til vårt eget system her i Norge, men vi vet at det også forekommer masse konflikter i forbindelse med kjøp og salg her hjemme. Bruker man sunn fornuft kommer man i land andre steder enn i Norge også, forteller Wiik.

Forbruker Europa er delfinansiert av Forbrukerrådet og EU-kommisjonen, og er Norges kontor i et EU nettverk bestående av 29 land. De behandler klager fra forbrukere over landegrensene overfor næringsdrivende.

- Samtidig er det ikke slik at en megler eller takstmann er like profesjonelle i Italia som i Norge. Det stilles langt mindre krav til de som vil titulere seg som det ene eller det andre kontra Norge. Derfor bør man alliere seg enten med en megler eller en advokat slik at man er sikker på å få ting i orden, sier Wiik.

 

Positivt med liten økning

Til tross for at det nå er blitt økonomisk gunstigere å kjøpe bolig i Italia har ikke Gandolfi at salget av boliger i Italia kommer til å eksplodere.

- Nei det tror jeg ikke kommer til å få noen stor effekt, fordi de aller færreste tar opp lån når de kjøper bolig i utlandet. Dermed er ikke dette nye rentefradraget en rakett for dette markedet. Det er stort sett folk som er likvide og som vil plassere pengene sine i en etterlengtet feriebolig. Det er stor risiko forbundet med å tro at det skal være en gullkantet investering for fremtiden ved å låne penger som man senere skal få profitt på, sier hun.

Italia har aldri stått øverst på ønskelisten når nordmenn har kjøpt bolig i utlandet. Gandolfi tror dette også har med at Italienske myndigheter aldri har lagt til rette for utenlandske boligeiere på samme måte som andre land.

- Vi ser at Italia ikke en gang er inne blant de ti mest populære landene å eie feriebolig i. Italienske myndigheter har aldri gjort forsøk på å gjøre seg deilige for utlendinger. Turismen har uansett vært sterk. Det er ikke bygget slike feriekomplekser som man finner i andre sør-europeiske land. Når du kjøper bolig i Italia må du ut på det samme markedet som vanlige Italienere på de samme premissene, sier Gandolfi som mener at dette har både sterke og svake sider.

- For det første er det færre om benet. Konkurranse fra tyskere og andre velstående europeere ville kunnet presse prisene opp. Samtidig blir du mye raskere italiener når du bor i Italia enn du blir spanjol i Spania. Nettopp fordi du ikke bor i utenlandske ghettoer, men du bor midt blant italienerne selv. Du blir i langt større grad innlemmet i deres daglige liv. Dette ser jeg på som et kjempepluss. Samtidig kan dette gjøre markedet litt mer uoversiktelig for utlendinger som ikke kjenner landet på samme måte, fortsetter hun.

 

Å kjøpe bolig i Italia

De populære områdene i Italia ligger som oftest i nord og sentralt i Italia på middelhavssiden og i Toscana.

- Vi merker at vi er prisgitt der det går direktefly. Til sør-italia gjør det ikke det i samme grad som nord, sier Gandolfi i Norsk megler.

De som ofte velger Italia er individualister som setter ekstra pris på kunst og kultur.

- Vi merker at disse personene ikke er avhengig av de typiske tingene man oppsøker når man kjøper i Spania. Dessuten er det en myte at boligene er dyre. Du finner boliger i alle prisklasser. Kjøper du en bolig som trenger oppussing er håndverkskostnadene omtrent 30 prosent billigere enn i Norge, mens materialkostnadene fort bare koster halvparten av her hjemme, forteller Gandolfi.

Fra å drømme til å gjøre den virkelig er det alltid visse ting man må sjekke opp før du kjøper feriebolig. En advokat til å bistå vil kunne spare deg for problemer.

- Det er forskjellige fremgangsmåter i alle land. Det beste tipset du kan få er å ta kontakt med en advokat eller megler, gjerne en fra Norge med god kjennskap til Italia. Fordelen ved å benytte advokat er blant annet at advokaten er ansvarlig for de råd som blir gitt og skal ha tegnet egen ansvarsforsikring. Be om at advokaten fremlegger oppdatert bekreftelse på sin ansvarsforsikring samt medlemskap i den nasjonale advokatforening, sier Ragnar Wiik.

Velger du å benytte deg av en eiendomsmegler bør du for eksempel sjekke referanser av andre som har brukt den megleren du er i kontakt med.

- Hvis eiendomsmeglingen skjer gjennom et norsk eiendomsmeglerforetak skal det være stilt sikkerhet, og meglingen reguleres av Eiendomsmeglerloven i Norge. Be om slik bekreftelse fra den norske megleren som opererer i Italia, samt erklæring fra selskapet vedkommende har ansvarsforsikring i.

I Italia kan en bolig som ligger til salgs ha flere forskjellige priser på forskjellige nettsider. Dette er fordi en selger kan ha flere agenter (meglere) som forsøker å selge boligen.

- Fordelen med å bruke en seriøs megler fra Norge er at disse gjør mesteparten av jobben for deg. I grunnen kommer du til dekket bord og du tar en snarvei rundt mange mulige fallgruver, sier Wiik.

 

Trives i nabolaget

Tilbake i Italia ligger huset til Marit Elvebakk godt plassert i et helt vanlig nabolag. Her har hun fått god kontakt med naboene rundt.

- Det er noe jeg setter stor pris på. Ettersom vi kun er der fire ganger i året, i forbindelse med ferier, er det godt å ha naboer som er snille og steller og ordner litt for oss. Når jeg skal ned i vinterferien har en av naboene våre vært greie og satt på varmen for oss. Vi omgås naboene når vi er der. Det føler jeg er viktig, sier Elvebakk.
Kontakt med naboene fikk de umiddelbart, ikke bare fordi naboene var en naturlig ramme rundt boligen, men fordi selve kjøpet var litt spesielt.

- Vi kjøpte av en lokal megler som var en luring. Han hadde satt i stand et hus som mer eller mindre var en ruin og ville selge boligen med tomt. Etter hvert fant vi ut det var flere av naboene og folk i byen som eide deler av tomten. Noen hadde krav på en kvadratmeter på forskjellige steder. Det ble en litt styrete prosess, men vi fikk god hjelp og alt ble ordnet opp til slutt, sier Elvebakk som synes kjøpsprosessen var lang og omfattende.

- Man må huske på at man ikke finner et makent boligmarked som i Norge noe annet sted i verden. Ting tar mye lenger tid og alt er langt mer omfattende. Vi fikk hjelp og da ordnet ting seg ganske greit etter hvert, avslutter hun.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer