Godt hyttemarked for kjøpere

Gå til hovedinnhold

Godt hyttemarked for kjøpere

Drømmer du om å kjøpe hytte? Da har du nå god tid til å gjøre et godt kjøp.

HYTTEDRØMMEN: Om vinteren lengter mange til fjells. Dersom du vil kjøpe fjellhytte, har du god tid i et rolig marked. Men prisen kan du ikke diktere.

Skal du kjøpe hytte? Da kan du ikke vente å diktere prisen, men glede deg over et sunt marked. Det mener eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1, Geilo. Mens det i boligmarkedet den siste tiden har vært spådommer både om voldsomme nedturer og om ny oppgang, har hyttemarkedet holdt seg noe jevnere. Men også der har omsetningsbremsen vært merkbar i 2013.  I fjerde kvartal av 2013 ble det omsatt i underkant av 3 200 bebygde fritidseiendommer i fritt salg. Det er en nedgang på 13 prosent sammenlignet med samme periode i 2012.

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?


Mindre stigning

- Hyttemarkedet har vært rimelig både prismessig og volummessig de siste tre årene. Det har ikke hatt den samme oppgangen som boligmarkedet. Sånn sett kan man si at det har vært sunnere enn boligmarkedet, sier Haatuft. Han mener man verken kan si at det er kjøpers eller selgers marked.

- Kjøperne kan ta seg god tid til å tenke seg om, og de kan også prøve seg frem med lave bud. Men de kan ikke diktere prisen. Sånn sett regulerer markedet seg fornuftig. Et ideelt marked er jo et som er velfungerende uten at det er press, verken opp eller ned, men en svak naturlig stigning, sier Haatuft.


Fornuftige forventninger

Han påpeker at dersom selgere har fornuftig prisforventning er det heller ikke så veldig vanskelig å få solgt.

- Det var annerledes i 2008-2009. Da var markedet preget av den samme usikkerheten vi har sett på boligmarkedet i høst, nemlig bekymringen for ikke å få solgt selv, eller å få altfor lav pris. Dette gjorde at mange utsatte å kjøpe noe nytt. Nå er det en større trygghet. Men det er klart – også hyttemarkedet blir påvirket av de mange spådommene i boligmarkedet for tiden. Det er tross alt snakk om eiendom, begge deler, påpeker Haatuft.


Må være verdt prisen

Han legger til at det ikke nødvendigvis er prisen som sådan det handler om i hyttemarkedet, men «value for money.» Dyre hytter med prislapper på tosifrede milliontall er ikke nødvendigvis vanskelig å få solgt. Men folk må føle at de virkelig får noe for pengene. Det samme gjelder de lavere prisede eiendommene, der folk gjerne sammenligner med hvor dyrt det vil være å bygge noe selv.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer