Vedlikehold av gressplen

Gå til hovedinnhold

Vedlikehold av gressplen

Gresset er ikke alltid grønnere på den andre siden. Om du er villig til å legge ned litt jobb, kan du få den perfekte gressplenen.

- Vil du ha en fin plen må den gjødsles og vannes ofte. Gjødsel er mat for plenen. Gjødselmangel fører til at gresset ikke trives, og da kommer mosen, forklarer Edith Leland, gartnerteknikker.


Gratis gjødsel

Plenen bør gjødsles godt gjennom hele sommeren. I følge Leland bør det helst gjøres i forbindelse

med en kraftig regnskyll. Dette for at gjødslet skal løse seg skikkelig opp.

- Du kan slippe unna raking om du slår gresset ofte nok. Da kan gresset bli liggende som næring for plenen. Dette gjelder ikke om det blir store mengder gressklipp, som kan gjøre gresset mottakelig for soppsykdommer, sier hun.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.


Ikke klipp for kort

Plenklipping kan være et ork i sommervarmen, men vil du ha en fin plen må den klippes regelmessig. Sørg for at gressklipperen har skarpe kniver. Det anbefales at du bruker en kutthøyde på 1 – 1,5 cm. Men sørg for å ikke klippe gresset for kort.

- En nyetablert gressplen skal ikke klippes kortere enn 5 cm de første tre årene, sier Leland.

I boligfelt har gressplenen ofte vanskelige forhold på grunnen av lite jord. Da er det, i følge Leland, spesielt viktig å ikke klippe for mye. Vanning blir derimot viktig.


Vann riktig

- Det må vannes ofte – nesten hver dag om jordlaget er tynt, sier Leland.

Om gresset har gode jordforhold kan det rekke å vanne ukentlig. Vann tidlig på morgenen eller sent om kvelden for å unngå fordamping i varmt vær.

 

La ugresset gro

Plantevernmidler er skadelige for miljøet, så du gjør en god gjerning unngår det. – Litt ugress er ikke farlig, men kløver kan virke tiltrekkende på bier, sier Leland. Hun anbefaler å bruke hendene til å røske opp ugress, sammen med å klippe gresset hyppig.


Lufting av plenen

Gressplenen bør luftes hvert tredje år. Det samler seg opp vissent gress, ugress og mose i bunnen av gressplen. Dette vil etter hvert danne et lag så tett at det holder lys og luft ute. Plenluftere fåes i ulike utførelser, og kan leies på flere hagesenter.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer