Kan jacuzzien fryse?

Gå til hovedinnhold

Kan jacuzzien fryse?

Pass opp for frosne badekar. Er man uforsiktig kan man risikere at jacuzzien fryser i stykker om vinteren.

JACUZZI: De tåler vinteren godt, men uforsiktig bruk kan føre til at de skades. Foto: Hotspring.no
JACUZZI: De tåler vinteren godt, men uforsiktig bruk kan føre til at de skades. Foto: Hotspring.no

Nordmenn har lagt sin elsk på å senke seg ned i en stamp eller jacuzzi vinterstid. Hva er vel bedre enn å varme kroppen i 40 graders vanntemperatur når luften utenfor holder minus 10? Men hva skjer dersom du endrer bruken og lar det stå tomt en vinter?  

– Normalt vil det ikke skje noen ting ettersom badekaret fint tåler å stå ute en hel vinter dersom det er tappet skikkelig for vann. Om ikke kan du naturligvis få en trist oppdagelse neste gang det skal brukes, forteller daglig leder Knut Giæver i HotSpring massasjebad.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Fikk badekaret ødelagt

Bente, som ikke vil stå frem med fullt navn, opplevde at hennes badekar på hytta i Søgne frøs i stykker tidligere en vinter. På grunn av hyppige strømbrudd ønsket hun å tappe badekaret tomt slik at hun ikke ville få problemer dersom strømmen ikke kom tilbake. Dette også fordi hytta var lite brukt om vinteren og badekaret følgelig stod mye ubrukt.  

– Etter råd fra en rørlegger tømte vi da badekaret for vann. Vi trodde vi hadde tømt det skikkelig, og helte også frostvæske i avløpet. Det rørleggeren glemte å fortelle oss var at vi måtte bruke vakuum for å tømme alle ventiler slik at karet skulle bli helt tomt, forteller Bente.  Restvannet i badekaret frøs, og karet ble helt ødelagt.  Saken ble ikke tatt videre verken til produsent eller forsikringsselskap.  

– Vi anså det som en tapt sak uansett. En såkalt brukerfeil hvor vi var uheldige ikke å få gode nok råd fra en rørlegger, sier hun.  På telefon med If-skadeforsikring får vi opplyst at de allikevel kunne fått det dekket. Et slikt badekar inngår i innbo- og løsøreforsikring for hytter, og If og andre selskaper dekker normalt inntil 30 000 kroner mot en egenandel på 4 000. Skulle man ønske å forsikre karet høyere, kan man tegne en egen verdisaksforsikring.

Skal tåle mye

– De badene som vi distribuerer skal sjelden møte et slikt problem. De er vinter-isolert på en slik måte at de vil tåle flere strømløse dager selv med vann i uten å fryse, forteller Giæver.  Badekarene er også designet for å trekke lite strøm slik at man fint kan la de stå med strøm en hel vinter uten at det blir dyrt.  

– Vi har solgt massasjebad i mange år og vi har naturligvis hatt kunder som har opplevd det samme problemet. Men selv om man føler at badekaret brukes lite, vil vi alltid anbefale å la det stå på med litt strøm, fremfor å tømme det. Skal man derimot tømme badekaret bør man i hvert fall sørge for å gjøre det skikkelig, sier han.  

HotSpring er tydelige overfor sine kunder om denne problematikken. I kjøpe-kontrakten og i brukerveiledningen er det nøye forklart hvordan og hvorfor tømming bør gjøres ordentlig.

 – Slik tror jeg også det er hos de fleste av våre konkurrenter. I hvert fall de som er seriøse og ikke driver import av billige produkter, påpeker Giæver.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer