Slik holder du bassenget rent

Gå til hovedinnhold

Slik holder du bassenget rent

Vet du hvordan du skal holde bakteriene unna ungenes basseng?

Folk som investerer i større bassenger med pumpesystem der vannet skiftes ut jevnlig er ofte også svært bevisste på hva som kreves for å holde bakterienivået nede. Verre er det med dem som kjøper mindre basseng med stillestående vann til barna, mener daglig leder Jørn Vidar Larsen i firmaet Herdins. 

— De store barnebassengene som har blitt så populære de siste årene går i mange tilfeller for lut og kaldt vann, hevder han.

Klor

Men det er enkelt å holde bassenger med stillestående vann rene. Klor er det mest brukte rensemiddelet.
 — Vi har klortabletter som enkelt og effektivt renser vannet, og som ikke lukter annet enn akkurat når du tilsetter dem, sier Larsen. En klortablett i uken per tusen liter vann skal være tilstrekkelig for å holde bakteriene unna, forteller han.
 I følge Folkehelseinstituttet vil også vanlig, ren husholdningsklor fungere godt.
— En desiliter klor per kubikkmeter vann i uken skal holde bakterienivået akseptabelt, sier avdelingsleder Truls Krogh. Klor i så uttynnet form vil normalt ikke gi noen reaksjoner på hud eller i øyne.
Dersom det er hulrom i bassenget der kloret ikke kommer til vil bakteriene formere seg flittig der, for så å infisere resten av vannet med det samme klornivået synker. Derfor er det viktig å rense vannet jevnlig.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Aktivt oksygen

Et alternativ til klor er ozon, eller aktivt oksygen. Ozon er sterkere og jobber raskere enn klor. Konsentrert ozon lukter, men i de mengdene som må til for å rense vanlig badevann er det luktfritt. Dette rensemiddelet selges også i tablettform, og er dermed enkelt å tilsette i riktig mengde, som gjerne oppgis på pakningsvedlegget.
Dersom du slurver med renholdet i bassenget kan det, i tillegg til bakterievekst, oppstå algevekst i bunnen. Får du dette problemet, bør du tømme bassenget og tørke det slimete laget av duken før du fyller det med nytt, rent vann.