Tryggere boligkjøp

Gå til hovedinnhold

Tryggere boligkjøp

Ta vare på alle kvitteringer når du pusser opp.

DOKUMENTASJON: Den nye standarden beskriver hva som skal undersøkes, blant annet våtrom. Derfor er det viktig å ta vare på all dokumentasjon til den dagen du skal selge boligen. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

Standard Norge lanserte i forrige uke en ny standard som angir konkrete krav til hva en teknisk tilstandsanalyse av bolig skal omfatte.

Standarden skal gjøre eierskifte mer betryggende og sikkert både for selger og kjøper, gjennom best mulig informasjon om boligens kvaliteter og mangler.

Målet er å redusere konfliktnivået ved omsetning av bolig. 

Kostnader skal synliggjøres

"NS 3600 Teknisk tilstandsanalyse ved omsetning av bolig," beskriver hva som skal undersøkes når det gjelder våtrom, kjøkken, vinduer, tak, kledning, skjevheter på gulv, drenering, grunnforhold og lignende

I tillegg sier standarden hva som skal til for å gi bygningsdelen en bestemt tilstandsgrad.

Den krever blant annet at eventuelle utbedringsbehov og tiltakskostnader knyttet til boligen skal synliggjøres før kjøp.

Forbrukerdirektør Randi Flesland- Bolighandelen er vårt livs viktigste handel. Forbrukerrådet har derfor krevd tilstandsvurdering i flere tiår, og vi er svært tilfreds med at denne standarden nå gjør det mulig å gjennomføre dette for flertallet av boligsalg. Vi er sikre på at standarden vil gi forbrukerne, både kjøper og selger, større trygghet i bolighandelen, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

I dag er det tvist i nesten 1 av 5 boligsalg, ifølge eierskifteforsikringsselskapene. 

De siste 17 årene er 1400 saker etter avhendingsloven gått hele veien inn i domstolene.

Denne artikkelen er skrevet av Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Meld deg inn og få bladet rett hjem fem ganger i året - samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Husk dokumentasjon

Det er derfor viktig for boligeiere å ta vare på all dokumentasjon av utførte arbeider, fordi det vil legges til grunn ved fastsetting av tilstandsgrad.

Skjulte anlegg og bygningsdeler med dokumentert fagmessig utførelse vil kunne få tilstandsgrad TG 0, altså ingen avvik, dersom de er yngre enn fem år.

Mens et nyoppusset bad automatisk vil få TG 2, altså vesentlig avvik, dersom man mangler nødvendig dokumentasjon.

- Viktig verktøy

Standarden er et viktig verktøy for landets rundt 2 000 takstmenn som nå har fått felles sjekkliste og klarere retningslinjer for undersøkelser og vurdering av tilstand.

Arne A. Huser- Takseringsbransjen har store forventninger til den nye standarden og ser den som et viktig skritt på veien mot bedre informasjon i boligomsetningen.  Det er nå avgjørende at standarden også blir tatt i bruk og for å få til dette er vi allerede i gang med å utarbeide en ny Boligsalgsrapport basert på standarden som hele takseringsbransjen skal bruke. Samtidig vil vi tilrettelegge utdanning, etterutdanning og rapportverktøy, sier adm. dir i Norges Takseringsforbund Are Andenæs Huser.

Med den nye standarden får alt fra takstmenn til myndigheter, eiendomsmeglere og forbrukere tilgang til et sett med felles spilleregler, og intensjonen er at dette skal bidra til et mer transparent boligmarked.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer