Eierskifteforsikring - ingen garanti

Gå til hovedinnhold

Eierskifteforsikring - ingen garanti

En eierskifteforsikring er først og fremst selgerens forsikring ved boligsalg – ikke kjøperens garanti for et risikofritt kjøp.

Skal du kjøpe bolig, kan det være verdt å merke seg at handelen ikke er risikofri, selv om selgeren har tegnet eierskifteforsikring. Eierskifteforsikringen er selgerens forsikring mot pengekrav fra kjøperen hvis feil eller mangler ved eiendommen skulle komme fram etter salget. Det er ikke kjøpers garanti om å få erstatning hvis han eller hun finner feil og mangler i ettertid.

 

 

Misforståelse

 

- Det er en utbredt misforståelse blant boligkjøpere at det er mindre risikabelt å kjøpe bolig av en selger som har eierskifteforsikring. Dessverre er det ikke nødvendigvis slik, sier advokat i Huseiernes Landsforbund Anders Leisner. 

 

 Han påpeker at et eierskifteforsikringsbyrå kan være en særdeles tung motstander i en eventuell tvist om hva som skal erstattes av feil og mangler etter et boligkjøp.

- Juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund får nesten daglig henvendelser fra boligkjøpere som lurer på hvilke rettigheter de har i forhold til eierskifteforsikringsselskapene. Selskapene ønsker naturlig nok å begrense sine utbetalinger i så stor grad som mulig, og de kan sette store ressurser inn ved eventuelle rettssaker. Med en slik motpart står mange kjøpere nokså maktesløse, sier Leisner.

 Dette er en artikkel fra Hus & Bolig,  Huseiernes medlemsblad. Meld deg inn og få bladet rett hjem fem ganger i året - samt en rekke andre fordeler og rabatter!

 

Kan bla opp

 

Mange har ikke råd til å betale eventuelle saksomkostninger ved en rettssak mot et stort forsikringsselskap, og risikerer dermed å tape penger som de kunne fått for eksempel i et forlik med en mindre sterk motpart. Et forsikringsselskap skal dessuten i en eventuell erstatningssak ikke betale ut mer enn selgeren måtte gjort dersom han ikke var forsikret.

 

På den andre siden skal det sies at dersom mangelansvaret er stort og åpenbart, vil det være en fordel for kjøperen om selgeren har eierskifteforsikring. Det sikrer nemlig at kjøperen får de pengene han har krav på, hvis han først har fått igjennom kravet sitt i en tvist. Mens en enkeltperson har begrenset med midler å komme med, uansett hvor mye han idømmes å betale kjøperen, vil forsikringsselskapene kunne bla opp de store sedlene når det først er kommet dit hen at erstatningssakens utfall er klar. 

 

 

Boligkjøperforsikring

 

En såkalt boligkjøperforsikring er ment for kjøper som et svar på selgers eierskifteforsikring. Det har vært flere varianter av boligeierforsikringer på markedet. Den ledende boligkjøperforsikringen i dagens marked dekker ikke utbedring av eventuelle feil og mangler ved den kjøpte boligen. Derimot skal den dekke utgifter til juridisk rådgivning og eventuelt håndtering av en tvist i rettsapparatet. Den har ingen øvre grense og ingen egenandel. Det er imidlertid verdt å merke seg at de aller fleste innbo- og villaforsikringer dekker rettshjelp etter boligkjøp opp til et visst beløp.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer