Fra leie til eie

Gå til hovedinnhold

Fra leie til eie

Ny boligmodell lar unge kjøpe leilighet med kun fem prosent egenkapital.

PÅ JAKT: Kjæresteparet Katarina Djupevåg (23) og Tore Søyland (24) er på jakt etter sin første bolig, og var noen av de unge håpefulle som møtte opp på salgsmøtet hvor den nye eierformen testes ut.

Det er ingen tvil om at mange unge sliter med å komme inn på dagens boligmarked fordi de ikke har råd til å betale inngangsbilletten.

Mange har god utdannelse og jobb, men kommer ingen vei i banken uten 15 prosent egenkapital.

Obos lanserer nå en helt ny eiermodell som skal hjelpe unge mennesker med lite egenkapital inn på boligmarkedet.

Pilotprosjektet prøves ut i boligprosjektet Følhusbakken i Sandnes, og det spesielle er at kravet om egenkapital her er 10 prosent mindre enn det vanlige egenkapitalkravet på 15 prosent. 

– Målgruppen er førstegangsetablerere med betalingsevne, men med lite egenkapital, forteller prosjektleder Marit Hildal. Og det utelukkes ikke at denne modellen kan videreføres til andre deler av landet hvis det blir en suksess.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Mye man lurer på

To av dem som har funnet veien til Sandnes Sparebanks lokaler denne vinterkvelden, er kjæresteparet Katarina Djupevåg (23) og Tore Søyland (24).

De ble tipset av en venninne om det nye konseptet. De synes dette er en glimrende mulighet for unge til å komme seg inn på boligmarkedet.

Søyland driver butikk, og Djupevåg studerer, men hun er ferdig utdannet økonom til sommeren.

De er fremdeles i tenkeboksen når de kommer, men har sett seg ut en leilighet som de er interessert i å kjøpe. De har likevel noen spørsmål som de gjerne vil ha svar på før de eventuelt kjøper sin første bolig.

– Hvordan vil markedet utvikle seg, hvilken prisstigning kan vi forvente oss, er den lett å selge videre senere, planløsning, lysforhold, det er mange ting å tenke på når man kjøper sin første bolig, sier Søyland.

De har allerede vært på flere visninger, og sett seg litt rundt i markedet. Og de har registrert at mye går langt over takst i bruktboligmarkedet, selv om de selv aldri har lagt inn bud. Dette tilbudet ser de på som et spark i rumpa for å sette i gang.

– Selv om bruktboligene er billigere i utgangspunktet, så er det mye å tenke på i form av slitasje, oppussing, vedlikehold, harde budrunder osv. Der er det klare fordeler ved å velge nytt, sier Djupevåg.

– Så har du tidsperspektivet. Dette skal ikke være ferdig før i 2016, så da har vi god tid til å spare, sier Søyland.

Paret har sett seg ut en 3-roms leilighet på rundt 70 kvm, og er nest sist på prioriteringslisten under salgsmøtet.

De venter spent i to timer på om leiligheten er solgt eller ikke før det er deres tur. De vil stole på magefølelsen etter at spørsmålene er besvart.

Endelig er det deres tur, og etter ti minutter er de ute igjen. Men de trenger litt mer tid til å diskutere. 

Helt avgjørende

Mens paret tenker seg godt om kommer et smilende fjes ut døra.

– Det ble leilighet på meg, utbryter Endre Pollestad fornøyd.

23-åringen møtte impulsivt opp på møtet etter å ha blitt tipset av sin søster, og hadde egentlig ikke bestemt seg for noen leilighet før han kom.

Underveis fant han en favoritt, og han slo til da det ble hans tur.

– Det ble en leilighet i 1.etasje på 69 kvadratmeter. Det var den jeg håpet på, sier Pollestad.

Han forteller at ordningen med kun å stille fem prosent egenkapital var helt avgjørende for at han kunne slå til. Han jobber, men han har ikke 15 prosent av kjøpesummen oppspart.

På spørsmål om han har rukket å gjøre seg opp noen tanker om hvordan det er å være leilighetseier, så er han helt tom for ord.

– Men jeg er veldig fornøyd nå, sier han med et smil som går nesten rundt hodet.

– Nå må jeg hjem å fortelle den store nyheten til dama, sier han før han tripper ut av lokalet.

Helt nytt konsept

På salgsmøtet var det mange nysgjerrige unge mennesker som møtte opp, og 9 av 25 leiligheter gikk på få timer.

Størrelsen på leilighetene er fra 59 – 87 kvm, og prisene er fra 2 490 000 – 4 150 000 kroner.

For å kunne kjøpe bolig i dette prosjektet er det et krav at kjøperne ikke eier bolig fra før, og det er også boplikt de tre første årene.

Slik unngår man spekulasjon, og sikrer at tilbudet treffer dem som virkelig trenger en bolig.

– Kjøperen lånefinansierer 65 prosent av boligen og stiller selv med fem prosent egenkapital.  Vi selger med andre ord 70 prosent av boligen til kjøperen, og beholder 30 prosent av eierandelen enn så lenge. Slik kan vi tilby bolig til mange som vanligvis ikke ville fått lån, forteller Hallvard Nordahl, prosjektdirektør i Obos.

Deretter forplikter kjøperen seg til å betale ut Obos gjennom en periode på fem år. Etter denne perioden er det kjøperen som eier boligen helt og holdent. 

– Det hele er et samarbeid mellom Sandnes tomteselskap, som er kommunalt, og Obos. De har stilt tomt til disposisjon og gitt betalingsutsettelse på deler av kjøpesummen. Slik har vi sammen realisert ønsker fra politikerne om å lette terskelen til boligmarkedet for unge. Så vidt jeg vet er dette aldri prøvd ut før andre steder, sier Nordahl.

Hvis kjøperen har mulighet til å stille 15 prosent egenkapital, trenger man ikke å benytte seg av leieordningen.

Man kan også leie mindre enn 30 prosent hvis man ønsker det. Her er det fleksibelt.

Nordahl vil ikke utelukke at modellen også kan brukes andre steder i landet på andre prosjekter hvis dette blir vellykket. 

Bryter ingen regler

Finanstilsynet fastsetter og passer på at egenkapitalkravet på 15 prosent blir overholdt, men de har ingen innvendinger til denne måten å gjøre det på.

– Vi kommenterer ikke forretningsvirksomheten blant boligbyggere eller bestemte byggeprosjekter. Boliglånsretningslinjene gjelder kun banker og andre finansieringsselskaper, sier Torunn Moe, kommunikasjonsrådgiver i Finanstilsynet.

Så det er med andre ord fullt mulig for andre utbyggere å tenke like kreativt og nytt.

Kommunens fortjeneste

Men disse leilighetene med den spesielle leie til eie-ordningen hadde ikke vært en realitet uten Sandnes tomteselskap.

Det kommunalt eide selskapet eier og kjøper opp tomter, og er en stor aktør i Sandnes.

Hvert år legger de ut 170 tomter, og det ligger nedfelt i eierstrategien at de skal bidra til at unge skal komme seg inn på boligmarkedet, på billigst mulig måte.

De bygger ikke selv, men utfordrer bransjen til spesielle konsepter.

– Vi tilbyr rimelige tomter, og utfordrer utbyggerne til konkurranse. De må utvikle billigere rekkehus til unge i etableringsfasen, samt bruke leie til eie-modellen på leiligheter rettet mot ungdom. Utbyggerne må med andre ord kutte marginer for å vinne anbudskonkurransen, og samlet gjør alt dette at boligene blir opptil 20 prosent billigere enn hvis de skulle tilbys på det helt åpne markedet, sier Torgeir Ravndal, daglig leder i Sandnes tomteselskap.

Nå utvikler de et helt nytt konsept i samarbeid med Boligpartner og Ikea. Nøkkelferdige leiligheter på 50 kvm med møbler og utstyr, helt innflytningsklare med andre ord.

– Disse tingene skjer ikke andre steder, og vi har mange kommuner som kommer på besøk til oss for å se hvordan vi gjør det, sier Ravndal.

Sandnes er for øvrig den raskest voksende kommunen i Norge. Kommunen har også størst andel unge under 19 år, hele 30 prosent. 

Ble ingen leilighet

Etter flere diskusjonsrunder kommer det unge kjæresteparet som vi møtte tidligere på kvelden til slutt frem til at de trenger å sove på saken, og de går fra møtet uten å signere.

Det ble ingen bolig på paret dagen etter heller, men de har fått fart på seg etter salgsmøtet. De har undersøkt mye i samme område, og funnet en tilsvarende bolig som de er interessert i på nabotomta.

– Vi har ikke slått helt fra oss den leiligheten vi opprinnelig så på, men vil sjekke ut denne først. Vi er i alle fall godt i gang med boligjakten nå, avslutter Søyland.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer