Milliarder av kroner mellom himmel og jord

Gå til hovedinnhold

Milliarder av kroner mellom himmel og jord

Troen på det overnaturlige har blitt en milliardindustri. De senere årene har bransjen eksplodert.

De tilbyr hjelp til omtrent alt du måtte ønske. De er synske, de helbreder, de snakker med dyr og de tilbyr steiner og krystaller som skal ha positiv effekt på fortid, nåtid og fremtid. Har du spøkelser i huset, ja så hjelper de deg med det også.

I følge magasinet kapital er det blitt en milliardindustri. Det å være klarsynt eller et medium kan gi deg millioninntekt. Det å drive ut ånder fra hus, husrensing, er blitt så stor business at selv den norske kirke har kastet seg på trenden. De skal i løpet av våren 2013 ta stilling til en liturgi for velsignelse av hus. Dette gjorde Samisk kirkeråd allerede i 2007.

April 2012 nektet en boligkjøper å gjøre opp for kjøpet fordi kjøperen mente at selger ikke hadde opplyst om at det spøkte i huset. Nord-Gudbrandsdal tingrett kom til slutt frem til at spøkelser, faktiske eller ikke, ikke er årsak til å annulere et boligkjøp. Man har ikke opplysningsplikt på om det finnes spøkelser i huset.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

- Hvis du spør meg som historiker, er det klart at bevisene for alt dette står rimelig tynt. De materielle bevis mangler jo. Men dette er inne annelredes enn for andre religiøse påstander, påpeker forsker Jesper Aagaar Petersen ved NTNU til Kapital.

Han har studert den voksende alterantivbransjen som en nymoderne religion og mener at det meste av trosinnholdet i for eksempel kristendommen eller islam heller ikke er vitenskapelig forankret.

- Det må være tillatt for folk å bruke penger på det du har lyst til. Dersom det ikke blir femstt opstaner som har et beviselig empirisk innhold har folk rett til å betale for akkurat hva de ønsker, fortsetter han i intervjuet i Kapital.

Trenger ikke spøke for alle

Allikevel trenger ikke dette bety at selger har visst om aktiviteten i huset. Det sier medium Wenche Tømmervik, som også driver med rensing av hus.

- Alle forestillinger om onde ånder som vil gjøre deg vondt er overtro. Spøkelser legger seg ikke oppå deg på den måten. De har ikke kropp og kan ikke gjøre noe fysisk. Det man opplever i et hus er energi. Noen er mer mottakelig for slikt enn andre. Huseier kan godt ha bodd der uten å selv merke noe som helst. Det er viktig å få frem at alt kan gjøres noe med ved husrensing, sier Tømmervik.

Hun forklarer at energien virker som følelsen man får når man kommer inn i et rom hvor noen har kranglet. Da henger det en merkelig følelse i rommet.

- Dette har sikkert de fleste kjent på en eller annen gang. Da henger det en energi i rommet som trykker stemningen. Det kan være fra forskjellige hendelser som har skjedd i rommet, eller energien kan komme fra en person som ikke vil slippe seg selv av gårde. Energien kan komme fra mange forskjellige steder, men den er selvfølgelig aldri ond selv om den kan føles ubehagelig, sier Tømmervik.

Saken om huset i Vinstra var så spesiell at gjengen i "Torsdag kveld fra Nydalen" laget en sketsj om det.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer