Hardvoksolje som alternativ til lakk

Gå til hovedinnhold

Hardvoksolje som alternativ til lakk

I motsetning til et lakket gulv, kan slitasje på hardvoksolje repareres lokalt uten bruk av store maskiner.

Oljen trenger inn i treverket, mens voksen lager en hinne på overflaten. Hardvoksoljen er mikroporøs, slik at treverket får puste. Den er meget motstandsdyktig mot vann, flekker, søl og slitasje samtidig som den bevarer en naturlig kontakt med treverket

- Selv om lakk har en høyere slitestyrke enn hardvoksolje, er hardvoksoljen lettere å vedlikeholde enn lakk, forteller daglig leder i Alanor AS, Audun Klauseie.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Ideelt utgangspunkt

- Det ideelle utgangspunktet for påføring av hardvoksolje er et nyslipt eller ubehandlet (nytt) gulv, presiserer, Klauseie.

Ønsker man et farget gulv, påfører man først et sjikt med pigmentert hardvoksolje, før man påfører neste lag med en ufarget hardvoksolje. For hvert lag må man tørke vekk overflødig olje. Fargene varierer fra hvitsjatteringer til grå, brun og sort.

- Det er ikke nødvendig å polere, men hvis man polerer vil det føre til at sjiktet herdes raskere samt at glansen blir noe høyere, forteller han.

Allerede oljet gulv?

Har du et oljet gulv fra før? Da må du regne med litt forberedelse, kan Klauseie opplyse.

- Et allerede oljet gulv må slipes om man ønsker å sette farge på det. Ønsker man kun å olje med fargeløs hardvoksolje kan dette gjøres direkte på annen olje etter rens og eventuell lett sliping, sier han.

Bruksvennlig og enkelt

En overflate behandlet med hardvoksolje vil ha den samme overflatefølelsen som et gulv med vanlig gulvolje. Når overflaten viser slitasje i vokssjiktet på utsatte steder som i en gang eller på et kjøkken, kan flekken eller ripene lett slipes over før man påfører et nytt lag med voks og lar det herde.

- Hardvoksoljen trenger 24 timer for å være bruksklar, men man bør være litt ekstra forsiktig med søl i en periode på to til tre uker til voksen er ferdig herdet, sier Klauseie.

Selv om hardvoksolje først og fremst brukes på tregulv, er den også godt egnet til andre treflater som kjøkkenbenker, veggpaneler eller møbler.

Vedlikehold og rengjøring

I et aktivt hushold, vil det selvsagt være behov for vedlikehold av gulvet.

Vedlikeholdet gjøres med den fargeløse hardvoksoljen. Fordi den pigmenterte oljen vil trekke inn i porene i treverket, vil ikke fargen bli slitt.

- Når man ser at voksen er litt slitt, så legger man bare på et nytt lag der det lokalt er behov, forklarer den daglige lederen.

Når gulvet skal rengjøres, bør man bruke tørrmopp, eller en fuktig klut, men for all del ikke grønnsåpe. Hvis man har et veldig skittent gulv, kan man bruke en overfettet såpe som vil beskytte overflaten.

Pris

Å sammenligne prisen på hardvoksolje og lakk vil være som å sammenligne prisen på bananer og epler, mener Klauseie.

- En liter lakk vil dekke 12 kvadratmeter, mens en liter hardvoksolje vil dekke 30 kvadratmeter, forklarer han, og presiserer at man derfor må regne på kvadratmeterpris for overflatebehandlingen hvis det er avgjørende.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler