Billig oppussing av badet

Gå til hovedinnhold

Billig oppussing av badet

Det er mulig å fornye baderommet uten å "ta alt." Men husk å sjekke om det vil lønne seg i lengden.

Hvis man vil fornye stua eller soverommet, er det i de fleste tilfeller mulig å male en vegg, skifte noen gardiner eller kjøpe noen nye lamper. På badet er det verre: Alt henger liksom sammen med alt. Toalettet og innredningen sitter fast i veggen, badekaret er murt inn, speilet limt på. Vanlig maling kommer man ikke særlig langt med, og skal man pusse opp hele greia fra bunnen av koster det skjorta – i tillegg til at man må klare seg uten bad en god stund. Men er det mulig å fornye baderommet uten å rive opp det man har og betale en masse penger? Må man ta alt eller ingenting?

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Kan byttes ut

- Det er fullt mulig å overflatefornye baderommet. Utstyr som dusj, blandebatterier, klosett og så videre er ting som kan byttes ut hvis man ønsker. Fastmontert innredning kan også løsnes og erstattes med noe nyere. Det blir noen hull, men man må bare sørge for å tette dem forsvarlig og så passe på at den nye innredningen dekker over, så det ser pent ut.

Det sier Bjørn Stensli, daglig leder i Funksjonell VVS. Han forteller at det ikke er uvanlig at folk ønsker å endre på overfladiske ting på badet. Selv på helt nye bad.

- Vi er ofte inne i helt nye leiligheter, der badene leveres som litt kjedelige standardløsninger. Mange kontakter oss for å bytte ut for eksempel innredningen, i stedet for å bestille dyr tilleggspakke fra utbygger, sier Stensli.  

 

Flis på flis

Er flisene skadet og membranen utett bør du gå grundigere til verks enn bare å legge nye fliser oppå.Han forklarer at det i mange tilfeller også går fint an å legge nye fliser oppå de gamle.

- Legger du flis på flis, vil de sitte like godt som om du har annet underlag under. Det er liten fare for at de ramler ned. Du kan imidlertid møte på noen andre problemer: For eksempel kan et vegghengt toalett bli hengende litt lavt hvis du hever gulvet med flis på flis. Men i mange tilfeller er det mulig også å heve toalettet noe. En annen utfordring kan være varmekablene. Ligger de langt nede i støpen, blir de nå enda lenger unna. På den andre siden leder keramiske fliser varme. Du må kanskje bare skru opp varmekablene noe, sier Stensli. Det kan også være noen utfordringer i forbindelse med terskelhøyde og fall. Derfor bør du alltid få en ekspert til å sjekke hvilke muligheter du har, før du setter i gang.

 

Sjekk godt først

Det er også en annen grunn til at du alltid bør få en ekspert på befaring før du starter en overflateoppussing.

- Jeg ville tatt en kontroll på tettheten i rommet. Det kan se greit ut, men hvordan tilstanden er under flisene kan være vanskelig å vite. Vi som har erfaring i å bygge baderom kan imidlertid vurdere nokså godt tilstanden til et baderom. Ingen kan se membranen under flisene, men vi kan sjekke rundt sluket, rundt oppstikk til avløp og så vurdere, sier Stensli, som forteller om et baderom han nylig var innom, der han lett kunne se at membranen på gulvet ikke hang sammen med den på veggen.

På badet hjelper det lite å prøve å være ekspert selv med en fuktmåler.

- For det første skal badet ikke være brukt på en viss tid dersom man skal få et riktig bilde av fuktsituasjonen. For det andre må man egentlig punktere membranen for å få stukket inn måleutstyret om man skal få en helt riktig måling. Men da har man jo skaffet seg et helt annet problem, sier Stensli.

 

Penger å spare

Har du et baderom på ca. 5-8 kvadratmeter kan du regne omtrent 40 000 per kvadratmeter for full oppussing – som en grunnpris. Ønsker du utstyr av litt bedre kvalitet kan du legge på en liten haug med tusenlapper. Et nytt bad på 6 kvadratmeter kan du altså få til rundt 280 000 kroner. Er badet 8 kvadratmeter er du raskt oppe i 350 000 kroner, kanskje mer. Overflateoppussing av et lite baderom vil du kunne få fra rundt 100 000 kroner. Det er altså penger å spare.

- Men om du må ut med 100 – 150 000 kroner det ene året, og så totalrenovere likevel et par år senere sitter du jo igjen med et nokså dårlig regnestykke. Det er derfor det er så viktig å være sikker på underlaget, før du begynner på et slikt prosjekt, sier Stensli.

Dersom du vurderer å selge boligen i rimelig fremtid er det også greit å være oppmerksom på at du ikke vil kunne få noen garanti for baderommets kvalitet når du overflatefornyer.

 

Dusjkabinett?

Men hva om man bruker dusjkabinett i stedet for å dusje rett på gulvet – er det da så fryktelig viktig at det er tett membran overalt?

- Om du ikke får vann direkte på gulvet gjør det for så vidt ikke så mye om du ikke har fullverdig membran, for med et kabinett ledes vannet direkte til sluket. Men det er svært viktig at sluket fungerer som det skal og at vannet ikke stiger høyere enn membrankanten. Kommer det høyere, vil betongsjiktet suge vann, forklarer Stensli.

Som ikke udelt vil anbefale dusjkabinett fremfor dusj rett på flisene.

- Det er tryggere, men også styggere. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer