Badstue: Godt for helse, kropp og sjel

Gå til hovedinnhold

Badstue: Godt for helse, kropp og sjel

Høres det fristende ut med badstue? De minste badstuene krever knapt et par kvadratmeter av hjemmet ditt!

At den perfekte plassering for ei badstue er liggende usjenert og vestvendt mot en sjø for å få med seg kveldssola, er utopi for de fleste. Derimot er det langt fra utopisk å drømme om å installere badstue i hus eller leilighet. Du trenger bare litt plass og en egen sikringskurs.

Lengre liv

De fleste har hørt om helsefordeler ved å bruke badstue. En Finsk studie publisert i Jama Internal Medicine i 2015, og som er den første av sitt slag, fastslår at jo oftere menn går i badstue, jo lengre lever de. 2 315 menn fra 42 til 60 år var med i undersøkelsen som gikk over 21 år (median). Foruten at du svetter ut skitt og blir kvitt døde hudceller, så gir du også blodet en skikkelig boost, og forebygger hjerte- og karsykdommer.

Stressless

En viktig faktor ved bruk av badstue er også at når varmen brer seg i kroppen, så slapper man av. Vanlig etikette i badstue tilsier at man unngår banning og heftige diskusjoner, og når stressnivået senkes, så øker både det kroppslige- og mentale Badstuebad kan bli en faktor for velvære og avslapning for hele familien. Foto: TylöBadstuebad kan bli en faktor for velvære og avslapning for hele familien. Foto: Tylövelværet.

En japansk studie viser at bruk av såkalte Infrakabinetter, som noen forveksler med badstue, også har slike helseeffekter. Forskjellen består i at et slikt kabinett varmes opp ved infrarød stråling fra paneler, og har en maksimal temperatur fra 55 til 60 grader. Det er altså et «tørt» alternativ, men kan da også for eksempel stå ved klesskapet på soverommet.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

På topp

Finnene er absolutte verdensmestere i badstue. Med 5,5 millioner innbyggere har de nå nettopp overskredet 3 millioner badstuer. Per Lome, daglig leder i Tylö Norge, kan bare drømme om et slikt marked i Norge, men forteller at stadig flere installerer badstuer på badene sine når de pusser opp eller bygger nytt.

Mini-løsninger

- Vår minste badstue måler 190 x 150 centimeter, forteller Lome. Den har vegg i glass, og ser riktig lekker ut på et bad, fortsetter han.

I en slik badstue er det plass til to personer og ovnen. Lomes erfaring tilsier at å ha badstue, for eksempel i en kjeller, ofte fører til at den sjeldnere blir tatt i bruk, og i verste fall ender opp som et lagerrom.

- Når badstuen står hendig til på badet, så er det mye mer naturlig å ta den regelmessig i bruk, tror han.

I tillegg vil en badstue på badet øke verdien på huset, tror Lome.

- Huset får en luksusdetalj med en gang, sier han.

Mange bygger selv

De hendige av oss, vil ofte bare kjøpe en ovn og en dør, og bygge resten selv. Det finnes uendelig mange tilbud nett, og et enkelt nettsøk gir deg i tillegg oppskriften på hvordan du bygger selv. Hvis du vil være helt sikker på fremgangsmåten så tilbyr Sintef en trygg oppskrift for et par hundre kroner.

Pakkeløsningen

De fleste badstueforhandlere tilbyr pakkeløsninger som er enkle å tilpasse nettopp Mange ønsker å øke fuktigheten og heller ha mindre varme. Med en kombiovn vil man kunne bruke urter og eteriske oljer. Foto: TylöMange ønsker å øke fuktigheten og heller ha mindre varme. Med en kombiovn vil man kunne bruke urter og eteriske oljer. Foto: Tylöden plassen du har til rådighet, de samme forhandlerne vil også ha tegneprogrammer hvis du er usikker på hvilken løsning du skal velge. Lome anbefaler å være ekstra nøye når man velger ovn.

- Med en kombiovn, vil man kunne variere mellom et tradisjonelt badstuebad og et dampbad hvor man kan bruke eteriske oljer og urter, noe gjerne kvinner liker bedre, avslutter han.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer