Ny vedovn? Sjekk først for asbest før du river

Gå til hovedinnhold

Ny vedovn? Sjekk først for asbest før du river

Skal du erstatte din gamle ovn eller peis med en ny, rentbrennende ovn før vinteren? Dersom huset ditt er bygget før 1985, og du fortsatt har det gamle ildstedet, må du sjekke om det er isolert med asbest.

Et ildsted bygget på 50- og 60 tallet, og før 1985 vil ofte ha blitt isolert med asbestplater. Finner du asbest bør du være veldig forsiktig. Foto: Nina Granlund Sæther

Tekst: Kari G. Dølgaard

Asbest kom på markedet i 1920, og ble brukt i boliger i Norge frem til 1985

For mange vil det ringe en alarmklokke når de hører ordet «asbest», andre har knapt hørt om det.

Hva er asbest?

Asbest er en fellesbetegnelse på en gruppe krystallinske silikatmineraler med fiberstruktur, og ble sett på som et enestående materiale.

Asbest isolerer godt, er brannhemmende og leder ikke strøm. Det ble derfor benyttet i mange materialer, og ofte som brannbeskyttelse i og rundt peiser og ovner. 

Vi finner også asbest i gulvbelegg, tak- og veggplater, fliser, lim, rettemasser, i støp og betong, i tetningslister og som isolasjon rundt rør og kanaler.

Andre navn på produkter av asbest er eternitt, asbestolux, pernit, internit.

Støvet fra asbest er helsefarlig

Det er inhalering av støvet fra asbesten som er helsefarlig. Derfor må ikke materialene skades slik at de frigjør støv.

Det er viktig at du får en oversikt over hva som ble renovert før du tok over boligen, og kanskje var det allerede en ny peisovn der. I så fall har antagelig de tidligere eierne fått sanert asbesten.

Hvis du kun er i planleggingsfasen, så kan du være trygg på at hele og uskadede materialer med asbest ikke utgjør noen helsefare.

Uansett vil det være smart å sjekke de områdene du planlegger å gjøre noe med. Og når du gjør det, bruk for sikkerhets skyld maske og hansker under kontrollrunden.

Slik sjekker du for asbest

Før du begynner, husk som sagt å ta på deg en maske for å beskytte luftveiene, og bruk hansker.

Hvis ovnen ble installert før 1985, året da asbest ble forbudt, kan det hende at du vil finne brannhemmende asbestplater bak- eller rundt vedovnen eller i nærheten av pipen.

Ingeborg Bjorvand Engh er byggteknisk rådgiver i Huseierne.

For å finne ut hva veggplatene er laget av, må du bruke kniv til å snitte hull i malingen og fjerne det 0,2 til 2 cm tykke laget med sparkelmasse som dekker platene.

- Asbestplatene er vanligvis gråhvite og harde å skjære i, forteller byggteknisk rådgiver i Huseierne, Ingeborg Bjorvand Engh.

Vet du ikke hva en plate er laget av, men den er hard, kan det altså være et faresignal.

Fant du noe mistenkelig?

Sånt som gråhvite plater under sparkelmassen?

Da er vårt beste råd at du sender en materialprøve til analyse. For eksempel til Huseiernes samarbeidspartner Mycoteam hvor du vil få rabatt som medlem i Huseierne.

Skjær ut en bit på ca. tre centimeter. Hvis platen har flere lag, forsøk å få med alle lagene.

Dersom prøven er positiv, bør du kontakte håndverkere som kan fjerne asbesten for deg.

Å fjerne asbest, krever spesialutstyr, og man bør absolutt ikke gå i gang med jobben, med mindre man selv har inngående kunnskap om hvordan man fjerner asbest.

Etter at asbesten er fjernet, bør boligen vaskes grundig.

Vær forsiktig med asbest

På Arbeidstilsynets sider leser man at det i utgangspunktet er forbudt å både bruke og håndtere asbest og asbestholdig materiale. 

Slikt arbeid skal i utgangspunktet bare utføres av virksomheter med spesiell opplæring og tillatelse til riving, reparasjon og vedlikehold av asbestholdig materiale, og for håndtering av asbestholdig avfall.

Disse kravene gjelder derimot ikke for privatpersoner som i egen regi fjerner asbest fra egen eiendom

Men på grunn av farene ved å utsette seg for asbeststøv, bør privatpersoner likevel bruke personlig verneutstyr og følge de samme tiltakene som regelverket krever presiseres det.

Materialer som inneholder asbest skal pakkes inn slik at det ikke drysser, merkes «Asbest – farlig avfall», og leveres som spesialavfall.

 

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.