Nyvalgt i styret der du bor? Disse 3 tipsene må du få med deg!

Gå til hovedinnhold

Nyvalgt i styret der du bor? Disse 3 tipsene må du få med deg!

Er du valgt inn i styret der du bor, men usikker på dine plikter og rettigheter? Vi gir deg tipsene du trenger!

Trygg i styrerollen: - Som medlem i Huseierne får styret masse nyttig informasjon og tilgang til kurs og juridisk hjelp - i tillegg til gode rabatter på alt fra kontainerleie til solceller, lekeplassutstyr og bredbånd. Det gjør at medlemskapet fort betaler seg, sier Øyvind Leithe Tømmervåg.

Dersom du nylig er blitt valgt inn i styret i borettslaget eller sameiet, men føler deg litt usikker på veien videre, er du ikke alene. Mange som velges inn i styret der de bor, har ingen erfaring med styrearbeid fra før.

- Han som var styreleder før meg, hadde peiling på alt, og jeg følte at han hadde svar på alt. Så da jeg tok over, følte jeg at jeg ikke kunne noen ting. 

Det sier Øyvind Leithe Tømmervåg, som har sittet fire år i styret i sameiet der han bor. I to av dem har han vært styreleder.

- Når ting blir vanskelig, eller noe oppstår, så er gode råd dyre. For min del har det vært en stor trygghet at sameiet er medlem i Huseierne, sier han.

- Gjennom medlemskapet har jeg fått støtte og innsikt. Vi i styret fikk også juridisk bistand fra advokat da det oppsto behov for det. I Huseierne er spesialistene på boligjuss samlet, så du vet at hjelpen du får der, er fra et av landets ledende fagmiljøer på området. Det er det masse trygghet i, sier Tømmervåg. 

Er du også ny og usikker? Advokat og distriktsleder Jan Erik Mardal i Huseierne har tre tips til deg som er fersk i styret.

Sitter du i et styre i sameie eller borettslag og vil du vite mer?

Fyll ut skjemaet, så kontakter vi deg for en uformel prat.

1 Bli kjent med regelverk og tidligere avgjørelser

- Det første jeg tenker du må gjøre som nyvalgt styreleder eller -medlem, er å bla igjennom årsmøteprotokoller og styrereferater, slik at du får overblikk over hva som har skjedd tidligere, sier Mardal.

Advokat og distrikstleder Jan Erik Mardal i Huseierne. 

- Det kan være årsmøtevedtak som er forsømt, og som du kanskje må ta tak i, eller det kan være diskusjoner eller spørsmål du bør kjenne til for å ha best mulig grunnlag for det videre styrearbeidet, sier han.

I tillegg bør du sette deg inn i vedtektene og husordensreglene der du bor. I mange situasjoner og i eventuelle konflikter vil disse, sammen med lovverket, være viktige retningsgivere for styrets arbeid.

Enkelte steder går det lenge mellom hver gang noen børster støv av vedtektene. Dersom vedtektene ikke er oppdatert, blir dette en oppgave for dere i styret.

Medlemmer i Huseierne har tilgang på en god standardmal for vedtekter som kan fylles ut digitalt.

- Be også om et møte med forretningsfører, dersom dere har det. Gjør deg kjent med dennes oppgaver, og med økonomien til boligselskapet, sier Mardal.

2 Sjekk hvor trygg eiendommen er

Du tenker kanskje at du kjenner til bygningene og områdene som styret har ansvaret for, dersom du selv bor i en av boligene. Men å kjenne til eiendommen som et styre, er nokså forskjellig fra bare å bo et sted.

- Styret har ansvar for at det ikke er faremomenter på eiendommen: Ingen skal kunne falle utfor en mur eller klatre opp på et tak eller klemme seg fast i garasjeporten. Om vinteren må snø og is ryddes på best mulig måte, slik at folk ikke sklir eller får istapper i hodet, påpeker Mardal.

Dette er ting styret må passe på fortløpende gjennom året. Styret kan enten gjøre det selv, eller leie inn fagfolk til å ivareta sikkerheten.

- I tillegg er styret ansvarlig for vedlikeholdet av eiendommen: Finnes det en vedlikeholdsplan? Hva sier den? Hvordan ser budsjettet ut på dette området? Slike ting bør du finne ut av, sier Mardal.

Visste du at Huseierne kan hjelpe dere i styret med vedlikeholdsplan? 

3 Sjekk at forsikringene er på plass

Som ny i styret bør du sjekke at de nødvendige forsikringene er på plass. Blant annet må bygningsmassen være forsikret – og dere i styret bør i tillegg ha egen ansvarsforsikring.

- Styreansvaret er et personlig ansvar, det vil si at du vil kunne står erstatningsansvarlig med din personlige formue for feil du gjør. Det er med andre ord mye som står på spill, og det er bakgrunnen for at jeg alltid anbefaler styret å tegne en styreansvarsforsikring, sier Mardal. 

Medlemmer i Huseierne har tilgang på ekstra gunstig forsikring hos Storebrand! Les mer om forsikringen som dekker både bygninger og styre her!

Få kontroll på styrejobben

Som medlem får du:

→ Gratis og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs for styremedlemmer
→ Rabatter på varer og tjenester

Ønsker du å vite mer om medlemskapet, ta kontakt for en uforpliktende prat.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer