Sjekk røykvarsleren

Gå til hovedinnhold

Sjekk røykvarsleren

Sjekk dem på røykvarslerdagen den 1. desember.

Denne artikkelen er et av våre tips for hva du må passe på av vedlikehold i boligen din. Se flere tips her:
Huseiernes vedlikholdskalender for hus > Desember

 

Ingenting redder flere liv enn røykvarsleren ved brann, men er de gamle og har dårlige batterier er de til liten hjelp og gir falsk trygghet.

Vet du hvor gamle røykvarslerne dine er? Er de eldre enn 8-10 år bør du bytte dem ut.

Hvor mange røykvarslere er nok?

I følge brannvernforskriften § 7 skal det være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom.

Tydelig alarm

Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. I tillegg skal man ha slokkeutstyr tilgjengelig som kan brukes i alle rom.

Høyeste punkt i taket

Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen. Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være større enn 12 meter.

Seriekoblede røykvarslere

Må du bytte røykvarsleren din fordi den er for gammel, anbefaler Norsk brannvernforening å anskaffe flere som kan seriekobles.

Seriekoblede røykvarslere vil alle pipe samtidig, og sjansen for at alle blir varslet er større. Anbefalingen er å montere en røykvarsler i hvert soverom, på stue, i kjøkken og i gang.

Godkjente røykvarslere

Røykvarslerne skal være godkjente, merket CE og NS-EN 14604, DSB 235 eller SNR 235. Anbefalingen sier også at røykvarslerne bør være optiske.

Boligbranner starter ofte som ulmebranner i møbler og elektrisk utstyr. En ulmebrann utvikler seg sakte og med mindre flammer.

Den optiske røykvarsleren vil «se» de litt større partiklene i den giftige røyken som dannes når en ulmebrann utvikler seg, og sjansen er derfor større for at du blir varslet tidlig.

Våre 6 tips

  • En røykvarsler har en levetid på rundt 10 år. De nyeste varslerne har en produksjonsdato på baksiden. Sjekk den.
  • Skriv dato for montering i røykvarsleren, så vet du når den bør byttes ut.
  • Ikke kjøp batterier som reklamerer med at de varer i årevis, gjør det heller til en vane å skifte batterier på røykvarslerdagen den 1. desember. Da vil du likevel få en påminner i media. Test røykvarsleren samtidig.
  • Dersom du ikke har røykvarsler på soverommet, få hjelp til å teste dem. Mens du tester varslerne, få en annen person til å gå inn på soverommene, lukke døren og sjekke om lyden når inn med døren lukket. Er lyden kraftig nok til å vekke noen i dyp søvn?  
  • Når du likevel støvsuger, ta også en runde på røykvarsleren slik at den ikke svekkes.
  • Sjekk at de eldre i familien får hjelp med røykvarslerne. Bor de langt unna, kan du forsøke å kontakte hjemkommunen eller den lokale brannvernstjenesten og be om assistanse.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer