Husker du å vedlikeholde varmtvannsberederen? Slik gjør du det

Gå til hovedinnhold

Husker du å vedlikeholde varmtvannsberederen? Slik gjør du det

De fleste vet at lufttrykket i bildekk og sykkeldekk må sjekkes og justeres jevnlig. Men visste du at du har et par «ballonger» oppå varmtvannsberederen som innimellom trenger å blåses opp?

Tekst: Rikke Åserud 

Hvor ofte vedlikeholder du varmtvannsberederen? Hvis svaret er «aldri» er du langt fra alene. De fleste av oss henger litt etter når det gjelder akkurat dette, ifølge rørleggerbransjen. Men dersom du steller pent med tanken din vil du kunne spare penger til reparasjoner senere.

 

Eldre varmtvannsberedere – lite vedlikehold

Aller først: Det er fortsatt mange som har varmtvannstanker av eldre dato. Disse er det ikke stort å gjøre med, men det er anbefalt å årlig teste at sikkerhetsventilen fungerer som den skal. Dersom tanken står i teknisk rom du sjelden besøker, er det dessuten verdt å ta seg en kikk i ny og ne og sjekke at det ikke er noen lekkasjer på gang. Bortsett fra slikt jevnlig tilsyn er det ikke så mye å gjøre med eldre beredere.

 

 

Nyere varmtvannsberedere trenger årlig tilsyn

Varmtvannstanker av nyere dato, derimot, trenger årlig tilsyn – som svært få gjennomfører, ifølge rørbransjen. Trolig er det fordi vi ikke er vant til det, ikke vet hvordan vi skal gjøre det, eller ikke spanderer på oss et årlig besøk av en rørlegger som kan fikse det. Selv om det kan gjøres forholdsvis rimelig.

- Dersom du avtaler årlig vedlikehold med firmaet som installerer varmtvannsberederen, bør du få dette til en rimelig penge, ved at rørleggeren kommer innom en gang han likevel er i området. Selve jobben tar normalt ikke mer enn en halvtimes tid, sier rørlegger Jostein Larsen i VB Harald Larsen Rørlegger på Støren i Sør-Trøndelag.

OBS! Husk at du som er medlem i Huseierne får en rekke rabatter hos rørleggerkjeden VB! Klikk på lenken for mer informasjon!

 

Mulig å gjøre selv

Det er imidlertid lovlig og mulig å gjøre servicen selv.

Ekspansjonskar

Ekspansjonskar på toppen av varmtvannsberederen. 

Men først litt fysikk: Vi tar utgangspunkt i en varmtvannsbereder på 200 liter i en bolig for en familie på fire. Når alle i husstanden dusjer etter tur og bruker opp varmtvannet, fylles tanken med kaldtvann. Sett at vannet har en temperatur på fire grader. Når dette varmes opp til 70 grader ekspanderer det med ca. 8 liter. Disse 8 ekstra literne må få plass et sted.

- Tidligere gikk dette overskuddsvannet gjerne tilbake i det kommunale nettverket. Denne typen tilbakeslag er imidlertid forbudt av hensyn til vannsikkerheten. Ikke noe som kan forringe vannkvaliteten skal tilbake i nettverket. I Tek 17 er det påkrevet med tilbakeslagssikring nettopp for å hindre dette, forklarer Larsen.

Som legger til at det for huseier ligger en liten besparelse i strøm i at ikke ferdig oppvarmet vann forsvinner ut.

 

Ekspansjonskar under topplokket

Så hvor skal da vannet da gjøre av seg? Jo, i ekspansjonskarene som er montert under et topplokk oppå varmtvannstanken.

- Inni hvert av ekspansjonskarene er et en slags ballong som vanligvis er fylt med luft. Når vanntrykket overstiger lufttrykket, blir ekspansjonskarene fylt med vann, og «ballongene» trekker seg sammen. Med en gang du åpner kranen eller skrur på dusjen, vil luften dytte vannet ut igjen, forklarer Larsen.

 

Jevnt lufttrykk

Reduksjonsventil.

Reduksjonsventil.

Ballonger, sykkeldekk og bildekk klarer ikke å holde helt på luften over tid. På samme måte klarer heller ikke ekspansjonskarene å holde jevnt lufttrykk over flere år.

- Hvis du ikke sjekker og fyller på luft ved behov, blir karene gradvis tomme for luft. «Ballongene» i ekspansjonskarene blir flate, det blir sprekker i gummimembranen og til slutt går de i stykker, sier Larsen.

Da vil vann piple ut av sikkerhetsventilen, og ekspansjonskarene må skiftes. Det vil ikke gå på garantien dersom du ikke har fulgt opp vedlikeholdet.

 

Fakta: Slik utfører du årlig vedlikehold

1) Begynn med å sjekke vanntrykket på reduksjonsventilen (se bilde over), som skal sørge for jevnt trykk. De fleste produsenter anbefaler et trykk på 4,5 bar. 

2) Steng boligens hovedstoppekran.

3) Åpne opp en varmtvannskran til det slutter å renne vann i kranen, og la den være åpen.

4) Ta av den store hetten som skjuler ekspansjonskarene på toppen av berederen.

5) Ta av beskyttelseshetten på lufteventilen som sitter på ekspansjonskaret. (Ligner på en bildekkventil).

6) Sjekk lufttrykket med en lufttrykks- eller dekktrykksmåler. Lufttrykket skal være 0,2 - 0,5 bar over vanntrykket. Hvis ekspansjonskaret ikke har riktig trykk, kan du justere det ved å slippe luft ut av karet eller ved å fylle på luft med en luftkompressor. En håndpumpe eller sykkelpumpe går også bra.

7) Hvis det er montert to ekspansjonskar på berederen din skal ladetrykket være likt i begge. Avvik skal være maks. +/- 0,1 bar.

8) Når du har utført justeringen, bør du føre dato og innstilt trykk inn på kontrollskjemaet som skal ha fulgt med da du fikk varmtvannsberederen installert. (Benytter du deg av Boligmappa på nett, kan du jo også føre opp kontrollen her. Slik kan en eventuell senere eier av boligen se hva som har blitt gjort, og du kan dokumentere at du har fulgt vedlikeholdsanbefalingene ved en eventuell reklamasjon.)

9) Steng varmtvannskranen som du åpnet i punkt 3 og åpne opp hovedstoppekranen.

(KILDE: Varme & Bad)

 

For deg som pusser opp!

Medlemskap i Huseierne er smart når du pusser opp:

→ Gode rabatter på maling, materialer og interiør!
→ Gratis byggteknisk rådgivning før du setter igang!
→ Gratis kurs om hva du kan bygge uten søknad!

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Skatteblemme

Les mer