Slik kan korona påvirke privatøkonomien din

Gå til hovedinnhold

Slik kan korona påvirke privatøkonomien din

Norge har gått i lockdown, og koronapandemien vil sannsynligvis påvirke privatøkonomien din. Hva kan du gjøre, og hva bør du tenke på nå?

Koronakrisen gir en usikker arbeidssituasjon og manglende inntekt som vil påvirke privatøkonomien din. Derfor må du ta noen grep.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

De fleste av oss har aldri opplevd en lignende situasjon. Koronapandemien er i ferd med å stenge ned samfunnet vårt, og mange opplever usikkerhet knyttet til arbeidssituasjon og inntekter. Det viktigste nå vil være å få oversikt over økonomien.

Heldigvis for oss lever vi et velstående demokrati, og de folkevalgte tar nødvendige grep for å hjelpe både privatpersoner og bedrifter gjennom krisen.

I Huseierne er vi klare på at bankene også har et ansvar for å hjelpe huseiere.

- Norske banker bør nå senke boliglånsrentene tilsvarende, og gjøre det med en gang, det er viktig å ikke skape ytterligere usikkerhet for norske boligeiere, sa generalsekretær i Huseierne, Morten Andreas Meyer da Norges Bank den 12. mars besluttet å redusere styringsrenta med 0,50 prosent til 1 prosent.

I tillegg må vi selv ta noen grep alt etter vår egen økonomiske situasjon. Her er våre beste råd og tips: 

Ring banken og prut!

Meyer mener at bankene bør droppe å ha seks ukers varslingsfrist, og sette ned renten umiddelbart for alle boliglånseiere.

- Vi vet at bankene ofte gir denne rentenedsettelsen hvis man ringer til banken, og nå bør de gi dette til alle med en gang, sier han.

I skrivende stund har Nordea satt ned renten med 0,5 prosentpoeng. 

DNB, Danske Bank, Sparebanken Sør, Sparebank1 SMN og Sparebank1 SR-bank er blant de som har satt renten ned med 0,35 prosentpoeng. 

Danske Bank ga alle kunder rentenedsettelse fra 15. april, altså fire ukers varsling. De andre bankene gir nedsettelse med 6 ukers varslingsfrist - altså skjer ikke endringen før i overgangen april/mai.

Dersom din bank ikke har satt ned boliglånsrenten, ta en telefon for å prute, eventuelt kan du vurdere å bytte bank.  Nederst i følgende artikkel finner du de beste rentene akkurat nå:

 

Avdragsfrihet på lånet

Dagens situasjon er eksepsjonell og usikker for mange. Dersom du ser at det vil bli vanskelig å betjene boliglånet fullt ut på grunn av situasjonen, så undersøk med banken din om du kan få avdragsfrihet inntil ting normaliserer seg.

Tilbyr ikke banken din avdragsfrihet, så kan dette være en anledning til å bytte bank. Sjekk derfor ut de beste tilbudene.

-  Avdragsfrihet er bare en måte å utsette utgiften på til et senere tidspunkt, tenk derfor nøye gjennom hva du ellers kan unngå av kostnader akkurat nå, råder forbrukersjef i Huseierne, Carsten Pihl.   

 

Bli kvitt kredittkortgjelda

Sitter du med kredittkortgjeld? Den kan bli vanskelig å håndtere dersom lommeboka blir mer slunken enn den har pleid å være. Forsøk derfor å kvitte deg med den.

- Dersom du ikke klarer å betale ned kredittkortgjelden selv, bør du undersøke med banken din om gjelden kan bakes inn i boliglånet ditt, råder forbrukersjefen.

 

Selge og kjøpe bolig

Er du midt i en prosess for å kjøpe eller selge bolig? Det er det ikke så mye å gjøre noe med akkurat nå, men du må forvente at det kan gå saktere enn det vanligvis ville ha gjort.

​Direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, forteller at eiendomsmeglingsforetakene innfører tiltak for at boligmarkedet skal kunne fungere under koronautbruddet.

- Eiendomsmeglingsbransjen innfører blant annet tiltak for å kunne gjennomføre befaring, visning, kontraktsignering og overtagelse med redusert risiko for smitte, sier han i en kommentar.

​Eiendomsmegler skal for eksempel avklare med selger om vedkommende er i karantene eller har symptomer på korona. Er det slik, kan det ikke gjennomføres befaring før vedkommende er smittefri. Befaringer gjennomføres uten fysisk kontakt og det bør holdes minimum 1,5 meters avstand.

Følg generelt Folkehelseinstituttets hygieneråd, og sørg for at grundig vask av hender og bruk av antibac foretas både før og etter befaring. Ingenting i boligen bør berøres.

- Som selger bør du regne med at det kan bli mange individuelle visninger, sier Pihl.

Generelt mener han at det kan være smart å gå i dialog med eiendomsmegler om fremgangsmåte, og hva man kan forvente seg.

Har du allerede kjøpt ny bolig, bør du sette igang salgsprosessen for den gamle. Det er dyrt å sitte med to boliger. 

Men hvis du bare lurer på å selge - og ikke har kjøpt ennå, kan det være greit å vente litt. 

Ta uansett kontakt med  en eiendomsmegler for å begynne planleggingen av alt som skal gjøres i forkant av en slik prosess. Rydding og klargjøring av boligen er noe du uansett kan starte med.

- Da gir du deg selv litt bedre tid, og så er det egentlig bare «å trykke på knappen», når alt er klart, sier han.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

Sjekk skattemeldingen

Førstkommende onsdag vil den første puljen motta skattemeldingen. Deretter er det ukentlige utleveringer inntil alle vil ha fått den innen den 30.mars.

Du vil få en SMS når din skattemelding er klar. Leveringsfristen er 30. april for lønnsmottakere og pensjonister og 31. mai for selvstendig næringsdrivende.

- Mitt råd er at alle sjekker skattemeldingen så fort den kommer, ikke vent til siste øyeblikk med å be om råd, for du må nok belage deg på litt ventetid før du får svar, sier Pihl.

Vi hjelper deg: Huseierne vil også i år gi deg skatteråd om bolig og skatt. Følg med i nyhetsbrev og på nettsidene fra onsdag!

 

Er du, eller vil du bli permittert?

Stortinget har vedtatt støtte til permitterte i 20 dager. Arbeidsgiver plikter å betale lønn de to første dagene, Staten tar deretter ansvaret for å utbetale de resterende 18 dagene.

Er du selvstendig næringsdrivende eller frilanser, vil du måtte belage deg på 17 dager uten inntekt, men deretter kan du få 80 prosent av inntekten din fra NAV. Du vil også ha rett på sykepenger fra dag tre og omsorgspenger fra dag fire.

Er du lærling som mister lærlingplassen, er det lagt til rette for at flere med lav inntekt får dagpenger. Vanligvis må man ha hatt en inntekt over 150.000 kroner de siste tolv månedene, men nå senkes denne grensen midlertidig til 75.000 kroner.

- Dessuten bør du ikke glemme å ta kontakt med fagorganisasjonen din, råder forbrukersjefen.

Trenger du økonomisk rådgivning? Husk at du som medlem har adgang til gratis økonomisk rådgivning. Vår økonomiske rådgiver, Agnès Bergo, svarer skriftlig på det du måtte ønske å få hjelp til.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer