Slik forbereder du boligen på sprengkulda

Gå til hovedinnhold

Slik forbereder du boligen på sprengkulda

Huseiernes byggtekniske rådgiver Ingeborg B. Engh har gode råd til deg som vil være forberedt på sibirkulda.

Hus i vinterlandskap om kvelden
Vinder fra Sibir: Store deler av landet vil oppleve noen uvanlig kalde dager denne uka. Huseiernes byggtekniske rådgiver har tips til boligeiere som vil holde varmen og hindre skader på boligen. 

- Vi har fått noen spørsmål fra bekymrede boligeiere som bor i deler av landet der man ikke er vant til den typen kulde som er spådd i dagene fremover, sier byggteknisk rådgiver i Huseierne, Ingeborg B. Engh.

Byggteknisk rådgiver i Huseierne Ingeborg B. Engh.

Oslo kan få sin kaldeste januardag på 40 år. Den uvanlige kulden kommer helt fra Sibir, og selv om det ikke blir like kaldt som der, er det greit å være litt forberedt for oss som er uvant med hard kulde. 

Ha flere varmekilder

- Det viktigste når det kommer en slik kuldeperiode er selvsagt å ha gode varmekilder i boligen, sier Engh.

Aller helst bør du ha en kombinasjon av ulike varmekilder som kan supplere hverandre. For eksempel er vedfyring en god kombinasjon med luftvarmepumpe: Når det blir iskaldt kan det nemlig bli vanskelig for pumpen å levere nok varme – da anbefales det gjerne at du «topper» med vedfyring.

Med ulike varmekilder er du dessuten mindre sårbar dersom strømmen går.

Pass på så rørene ikke fryser

Har du en større bolig, er det kanskje både fristende og hensiktsmessig å stenge av enkelte rom som ikke er i daglig bruk. Pass bare på at det ikke blir for kaldt, og i hvert fall ikke så kaldt at eventuelle vannrør fryser. 

- I boligen anbefaler forsikringsselskapene å ha minst 10 grader i alle rom. Dette er spesielt viktig i alle rom der det er vannrør eller installasjoner som bruker vann, påpeker Engh.

Følg med i kjeller og kjølige rom du bruker sjelden – ta gjerne en runde i hele boligen daglig.

- Dersom du har varmekabler på vannrør som ligger i bakken og er utsatt for frost, må du sette på varmekablene, sier Engh.

I borettslag og sameier kan det være rørføringer i kjeller og på loft som kan være frostutsatte nå. Det lønner seg å sjekke disse jevnlig og holde minst 10 grader i slike rom. Ta gjerne saken opp med styret der du bor. 

Følg ekstra med på varmepumpa

Har du varmepumpe, er det viktig å tilrettelegge for maksimal ytelse.

- Dersom du har luftvarmepumpe, vil jeg anbefale å rengjøre innedelen grundig for å få mest mulig effekt ut av den, sier Engh.

Enkel rengjøring foretar du ved å ta ut filtrene og støvsuge dem nøye. Du kan eventuelt skylde av støvet og tørke filtrene før du setter dem på plass igjen.

Usikker på hvordan du rengjør filtrene? Sjekk Huseiernes Youtube-video her!

- Det er også lurt å følge med om det dannes mye is under utedelen av varmepumpa, så følg gjerne med daglig utendørs, sier Engh.

I kulda kjører varmepumpene automatisk avriming av utedelen for å unngå at den blir nediset. Dette kan gjøre at det drypper mye vann, opptil et par liter i timen. Dersom dette ikke renner vekk, og pumpa ikke henger høyt nok, kan det dannes en issvull som vokser seg opp i varmepumpa og til slutt ødelegger for maskineriet.

Hold øye med pumpa slik at du kan forhindre dette. Sett eventuelt en balje under som du tømmer jevnlig. 

Stopp trekken med tetningslister

Når det er iskaldt ute merkes trekk godt inne, og det er mye å hente på å få stoppet den.

Enkle, men effektive tetningslister får du kjøpt på de aller fleste byggvarehus og jernvarehandler, og de kan enkelt limes på rundt vinduer og dører.

Eldre tetningslister mister gjerne litt elastisitet og kan være helt flatklemt – de bør i så fall byttes med nye.

Det er også ofte dårlig isolert i overgangen mellom vegg og dør- og vinduskarmer. Mange eldre boliger vil ha mye å hente på å løsne karmene og dytte inn isolasjon der hvor det mangler.

Dersom du har litt tykke gardiner kan du med fordel trekke dem for på kvelden, for også gardiner isolerer noe. Trekk dem fra om morgenen. 

Luft smart og effektivt

Har du lufteluker i veggene, kan det være fristende å lukke dem for å holde kulda ute. Hvis du gjør det, bør du huske på å åpne dem igjen så snart været tillater det. Du bør også holde ekstra øye med fukten i boligen.

Danner det seg dugg på innsiden av vinduene, er det tegn på at du må få ut mer fuktig luft – helst bør du åpne lukene du har skalket.

Har du fortsatt problemer med inneluften, så forsøk å lufte effektivt: Åpne vinduene mye, men over kort tid.

Dette skifter ut mye av innelufta, men du unngår å kjøle ned vegger og inventar, så det er mye bedre enn å lufte med en liten glipe over lang tid. 

Benytt anledningen: Rens teppet og avrim fryseren

Visste du at du kan bruke snøen og kulda til noe fornuftig?

I kald pulversnø kan du få renset teppet helt gratis! Legg teppet ut i snøen og kost snø over det – før du koster det av igjen. Lar du det ligge ute og gjennomfryse i kulden, dreper du også midd, møll og annet som kan ha tatt bolig i teppene.

Husk å henge teppet til tørk og la det tørke helt før du legger det tilbake på gulvet.

Du kan fryse end dyna på samme måte, og bli kvitt midden også der.

Sibirkulda gir også en svært god anledning til å rime av fryseren. Alt du har i fryseren kan vente ute mens du jobber med avrimingen: Trekk ut kontakten, og sett inn et kar eller to med kokende vann for å få fart på smeltingen. Pass på smeltevannet så det ikke flyter ut over gulvet!

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer