Sju tips til deg som skal tapetsere

Gå til hovedinnhold

Sju tips til deg som skal tapetsere

Det er løfter om vår i luften, lyset er tilbake og da frister det kanskje med litt fornyelse? Ny tapet på en vegg eller flere gir god effekt.

Veggen bak godstolen blir en ganske annen med ny, sprek tapet! Denne er fra Photowall . 

Tekst: Rikke Åserud

Når vi nå går mot lysere årstider har vi kanskje lyst på en liten forandring. En enkel og veldig effektfull måte å fornye et rom på, er å tapetsere. De fleste kan helt fint gjøre dette selv! Her er noen tips på veien:

 

1 Nok tapet og riktig bunnfarge

Før du begynner gjelder det å ha utstyret i orden. Sørg for å ha nok tapet! Det er ikke noe som er så irriterende som å mangle den siste lengden.

På mønstret tapet er det en fast avstand før mønsteret gjentar seg. Denne avstanden kalles rapport. Rapporten kan gjøre det vanskelig å regne ut akkurat hvor mye du trenger, men der du kjøper tapet kan du få hjelp til dette.

Mange forhandlere tilbyr også tilbakelevering av uåpnede tapetruller, så dersom du er usikker – ta heller med en rull for mye enn for lite.

Dersom veggen du skal tapetsere er en helt annen farge enn tapetet, (du har for eksempel en mørk fiolett tapet som skal legges på en hvit vegg) bør du vurdere å male den, slik at eventuelle gliper mellom lengdene ikke blir så synlige.

 

2 Riktig utstyr

Å tapetsere krever ikke mye utstyr. Her er det garderobedørene som har blitt nye med litt tapet. 

I tillegg til nok tapet trenger du:

  • Loddetråd eller vater / laservater
  • Rulle og pensel til limet som du skal feste på veggen
  • En skikkelig skarp tapetkniv (viktig at den er så skarp at den skjærer tapetet og ikke river det!) og saks
  • En gummisparkel til å jevne ut luftbobler og ujevnheter
  • En stålsparkel til å skjære kanter langs
  • Dekke til gulvet (fordi det blir limsøl!) (bruk gjerne malingsfilt)
  • En fuktig klut eller svamp til å tørke bort lim i kantene
  • Klut / våtservietter til hendene
  • Plass til å rulle ut og skjære av tapetlengdene
  • Eventuelt en lav gardintrapp så du når oppunder taket

 

3 Bruk vater / loddetråd!

Veggen er som oftest ikke helt rett. Derfor bør du ha loddetråd eller vater, eller aller helst laservater, som hjelper deg å feste tapetlengden helt rett. Et laservater vil vise en helt loddrett linje på veggen som er særlig viktig for den første tapetlengden du legger: Dersom du bare skal tapetsere én vegg kan det være fristende å bare begynne i det ene hjørnet, og gå ut ifra at det er rett nok. Men blir den første lengden skjev, vil det forskyve seg bortover hele veggen. Bruk heller loddetråden eller den røde linjen fra laservateren som rettestnor, og skjær av inn mot hjørnet.

 

4 Lim litt utenfor

Tapetlim er litt tykkere enn maling. Det skal legges på i passelig tykke strøk. Legger du for tykt vil det tyte ut på sidene, så vær litt forsiktig med det. Mange velger å bruke rulle på de store flatene, og pensel inn mot hjørner og lister.

Når du tar lim på veggen, så legg limet på i én og én tapetbredde pluss et par tre centimeter utenfor. Når du har lim noen centimeter utenfor tapetbredden, slipper du å lime helt inntil det nylagte tapetet i neste runde.

 

5 La rullen ligge

Dersom du har en medhjelper og er nybegynner, kan det enkleste ofte være å skjære ut en tapetlengde, og ha den liggende klar til å festes på veggen når du har limt. Medhjelperen sørger for å holde tapetet ut fra veggen så det ikke krøller seg inn i limet nede, mens du fester det øverst først, og jobber deg nedover.

Lyst og moderne fra Boråstapeter.

Dersom du er alene om jobben kan det være lurt å ikke kutte ferdig en høyde: La hele rullen ligge i en holder eller passe stor eske på gulvet. Dra ut tapet fra rullen, fest det i limet, jobb deg ovenfra og nedover. La det være noen centimeter å gå på opp mot taket / listen som du skjærer til etterpå ved å legge metallsparkelen inntil kanten og skjære rett inntil den.

 

6 Bruk tid til å justere

Tapetet fester ikke med en gang. Du har tid til å ta et skritt tilbake og sjekke at lengden er loddrett før du justerer og klistrer den ordentlig fast i limet.  Når tapetlengden sitter som den skal, stryk godt med gummisparkelen slik at du får ut eventuelle luftbobler. Dette bør gjøres før limet tørker.

Jobb deg bortover veggen fra venstre mot høyre: Lim – tapet – lim – tapet. Å forsøke å effektivisere arbeidet ved å lime på hele veggen først er risikosport, det skal mye til at ikke limet tørker før du rekker å feste tapetet da.

 

7 Ha godt lys – og god tid

Sommerlig fra Designers Guild / Familietapeter

Alt man ikke har gjort før tar litt mer tid enn man skulle tro. Hvor lang tid du bruker, er selvsagt avhengig av hvor store flater du skal dekke. Men det kan være greit å sette av god tid. Ikke begynn en halvtime før lunsj: Siden limet helst skal legges vått i vått, er det fint å gjøre seg ferdig med én vegg i én arbeidsøkt og så heller ta pausen etter det.

Det er viktig å ha godt lys når man tapetserer. I dårlig lys er det mye vanskeligere å få øye på luftbobler og ujevnheter som må fås ut mens limet fortsatt er vått. Bruk gjerne en kraftig arbeidslampe. Lite er så irriterende som å oppdage feilene for sent til at man får rettet dem opp.

 


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_Monter.jpg

Rabatter på byggevarehuset Montér

Medlemmer får inntil 45% på byggevarer hos Montér, og i tillegg får du alltid 2% Huseierbonus på alle kjøp.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer