Snøen har smeltet, solen skinner og trær og blomster i hagen begynner å spire. På vårparten vokser busker og trær fritt igjen, og man kan høre lyden av motorsag og gressklippere.
Men er du klar over at det ikke er lov å klippe gresset på søndager ifølge helligdagsloven?
Du kan heller ikke ta deg til rette og hugge ned naboens trær eller beskjære deres busker, selv om solen blokkeres og allergien din spirer mens løvet faller over på din eiendom.
- Ikke ta loven i egne hender. Snakk med naboen, de aller fleste kommer til enighet hvis de bare slår av en hyggelig prat i ny og ne, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.
Søndagene skal være stille
Lov om helligdagsfred har som formål å «verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager.» Mye har forandret seg siden loven ble laget, men det betyr ikke at den ikke er like gjeldende i dag.
- De fleste har kanskje hørt om helligdagsfred, men har ikke noe forhold til denne loven og vet ikke hvordan man skal forholde seg til den, sier Meyer.
Det holder nemlig ikke å la gressklipperen ligge kun i kirketiden på søndager og andre helligdager. På disse dagene skal det faktisk etter loven være stille fra klokken 00 til 24.
Merk også at på påske-, pinse- og julaften etter klokken 16 gjelder helligdagsfreden.
Så hvis du er presset på tid i ukedagene, så er det faktisk lørdagen som gjelder hvis du skal klippe gress, bruke motorsagen eller lignende.
Snakk med naboen
Lov om helligdagsfred er en lov som politiet er satt til å håndheve, så du kan risikere både advarsel og bot dersom du blir tatt på fersken med gressklipperen. Men de fleste naboer snakker godt sammen, og finner løsninger og ordninger som alle lever godt med.
Men en ting er loven, en annen ting er folkeskikk og oppdragelse.
- Ikke sag ned naboens tre uten tillatelse, og de fleste skjønner at det er dårlig stil å starte gressklipperen når naboens konfirmant skal feires på terrassen i huset ved siden av, sier Meyer.
Huseierne oppfordrer naboer til å snakke sammen. Kommuniser om hvordan man skal løse store og små problemer, samt irritasjoner i nabolaget sammen.
Ikke ta loven i egne hender
Noen nabokrangler når rettssystemet, og naboer krangler om så mangt. Klassikere er fargen på nabohuset, trær, busker, hekk, mur, gjerder og tomtegrense. Veirettigheter og trampoliner er også kilder til uenighet.
Selv om det kan være fristende å ordne opp på egenhånd når naboen ikke kommer deg i møte, må du ikke finne frem øks og motorsag. Du risikerer store kostnader hvis du tar loven i egne hender.
- Vi har flere eksempler på naboer som har betalt flere hundretusener kroner i erstatning for ulovlig felling av trær. I tillegg kommer saksomkostningene. Det er billigere og bedre for alle parter når man kommer til enighet utenfor rettssystemet, avslutter Meyer.
Hellligdager
- Vanlige søndager
- nyttårsdag
- skjærtorsdag
- langfredag
- første påskedag
- annen påskedag ,
- Kristi Himmelfartsdag
- første pinsedag
- annen pinsedag
- første juledag
- annen juledag
.