Ny dobbelt renteheving: Dette betyr det for din lommebok

Gå til hovedinnhold

Ny dobbelt renteheving: Dette betyr det for din lommebok

Norges Bank setter styringsrenten opp til 2,25 prosent. Det betyr en boliglånsrente på over fire prosent for de som har de dårligste vilkårene. Det varsles flere rentehevinger i høst. - Nå må vi se hvordan disse rentehevingene virker, sier Carsten Pihl i Huseierne.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache
DOBBELT ØKNING ENDA EN GANG! Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kom torsdag 22. september med den tredje doble rentehevingen på rad! (Foto: Norges Bank)

Rentekommentar: Carsten Henrik Pihl, forbruker og kommunikasjonssjef i Huseierne

For tredje gang på rad hevet sentralbankssjef Ida Wolden Bache og Norges Bank renten med 0,5 prosentpoeng. Dette var den sjette rentehevingen på et år, og renten har nå steget med 2,25 prosentpoeng siden pandemien. (Se graf lenger ned i saken!)

Nå må vi vente på virkningen av rentehevingene!

Norges Bank varsler at de vurderer en ny renteheving allerede på rentemøtet 3. november.

Vi i Huseierne tror ikke det er lurt. For nå starter renteregningene å kjennes på lommebøkene til norske husholdninger. Samtidig stiger nærmest alle andre kostnader som strøm, mat, drivstoff og kommuale avgifter.

Utfordringen er at den forrige renteøkningen i august ennå ikke har fått virkning i lommebøkene.

Det får den først i starten av oktober. Dagens renteøkning vil ikke gi virkning før i starten av november. Årsaken til forsinkelsene er at bankene har seks ukers varslingsfrist fra renten settes opp.

Derfor mener vi i Huseierne at det er viktig å få kunnskap om hvordan virkningen av de tidligere og dagens renteøkning vil være for husholdningene. Det vil vi ikke ha før det nærmer seg jul.

Vi mener at Norges Bank nå må vente med nye renteøkninger i de nærmeste månedene. Hvis ikke kan man risikere en meget hard vinter og vår 2023 for husholdningene. Husholdningenes økonomi er under sterk press på grunn av økte strømpriser, økte kommunale avgifter og økte priser generelt.

Totalt har rentene økt med 2,25 prosentpoeng siden rentehevingene startet for ett år siden. På et år vil kostnadene for et vanlig boliglån på 2 millioner øke med 35.100 kroner i året - eller 2900 kr i måneden. Alle tallene er etter at skattefradraget er regnet med.

 

 

Uklare spådommer om utlånsrenten!

Grafen over viser Norges Banks anslag i det som kalles "Pengepolitisk rapport nr 3-2022". Der anslår Norges Bank at boliglånsrenten vil ligge på 4,3 prosent i løpet av neste år.

Men det betyr at bankene øker sine utlånsrenter mindre enn det Norges Bank øker styringsrenten. Grunnen til at Norges Bank mener at dette vil skje er at bankene vil kunne tjene mer på innskudd. 

Vi i Huseierne er tvilende til at dette vil skje. Bankene pleier å heve renten med det som Norges Bank hever renten med. Dermed må du kanskje forvente en rente høyere enn 4,3 prosent. Antakelig nærmere 4,5 til 4,75 prosent. 

 

Så mye dyrere blir lånet ditt:

Dette er den sjette rentehevingen i rekken siden rentehevingene startet i september i fjor. Så mye dyrere har lånet blitt på et år:

  • 1 million i lån: 17.550 kr i året - 1463 kr i måneden
  • 2 millioner i lån: 25.100 kr i året - 2925 kr i måneden
  • 3 millioner i lån: 52.650 kr i året - 4388 kr i måneden
  • 4 millioner i lån: 70.200 kr i året - 5850 kr i måneden

Alle tall er etter at skattefradraget er regnet med.

 

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om den kraftige renteøkningen i august 2022.   

Vær en aktiv bankkunde - prut på renten!

Vi venter at de første bankene annonserer sine rentehevinger på fredag. Trenden er at storbankene kommer først og småbankene venter litt.

Med denne rentehevingen vil vi få de beste boliglånsrentene rundt 3,60 prosent og boliglånsrentene i storbankene rundt 4,10 - 4,40 prosent.

Det er en stor forskjell mellom de beste og dårligste bankene viser Huseiernes Rentebarometer.

Derfor er det nå viktig at boligeierne nå er aktive forbrukere og pruter på renten. Både ved å forhandle med egen bank, og ved å se om man får bedre vilkår i andre banker.

Det er bare ved å være aktive bankkunder at man kan få bedre renter!

Husk at de fleste norske banker har rapportert om meget gode resultater i år. Det er derfor viktig at vi som kunder får noe av dette overskuddet!

 

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer