Ny bok om å lage utleiedel - Huseierne er med som ekspert

Gå til hovedinnhold

Ny bok om å lage utleiedel - Huseierne er med som ekspert

En utleiedel i egen bolig kan være en pengemaskin. Utleien er skattefri og vil også gi boligen en verdistigning. En ny bok guider deg så du sørger for at utleiedelen er lovlig.

HVA MÅ TIL: Hvordan får du en lovlig utleiedel i boligen? En ny bok der hjelper deg på vei.

Av: Carsten Pihl

Utleie i egen bolig er skattefritt, så lenge man leier ut under halvparten av boligen - regnet etter utleieverdi.

Det betyr at utleie av en kjellerhybel, loftsrom og til og med en hybel over garasjen er skattefritt for deg som leier ut.

Pass på at utleiedelen er lovlig

Men for at man skal kunne leie ut, må utleiedelen være lovlig. Derfor er det viktig at du som boligeier har reglene på din side hvis du ønsker å bygge om kjelleren til utleiedel: 

– Et grunnvilkår for å gjøre om lagerrom i kjeller eller loft til boligrom som du kan leie ut, er at du har søkt om og fått tillatelse til bruksendring. Mange unnlater å søke. Det er en sjanse å ta, sier seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF.

Han er bidragsyter til den nye boken Lag utleiedel i huset som SINTEF har gitt ut i høst.

Brudd på bestemmelsene i TEK17 og byggesaksforskriften (SAK) kan svi ved at forsikringen ikke dekker skader etter brann og oversvømmelse i en ulovlig utleiedel.

Fra de senere årene finnes det også eksempler på at selgere er dømt til betydelig prisavslag på salgssummen for å ha markedsført en utleiedel feilaktig.

 

 

Økonomisk risiko ved å sluntre unna

Brudd på bestemmelsene i TEK17 og byggesaksforskriften (SAK) kan svi ved at forsikringen ikke dekker skader etter brann og oversvømmelse i en ulovlig utleiedel.

Fra de senere årene finnes det også eksempler på at selgere er dømt til betydelig prisavslag på salgssummen for å ha markedsført en utleiedel feilaktig.

 

 

Kravene punkt for punkt

I boken Lag utleiedel i huset er kravene til utleiedeler samlet punkt for punkt på ett sted. Boka er den første på markedet som gjennomgår de byggtekniske kravene til utleiedeler.

- Boka forklarer på en enkel og grundig måte hvordan man skal gå frem når man vil lage en utleiedel i huset sitt. Mange vil nok bli overrasket når de finner ut hvor lite som skal til, forteller Anders Leisner, advokat og leder av avdelingen for medlemsrådgivning i Huseierne.

imageu045.png

EKSPERT: Advokat i Huseierne Anders Leisner har vært med å skrive kapittelet om hvordan man går frem når man skal leie ut boligen.

Han har vært med å skrive et kapittel i boken om hvordan man går frem når man leier ut.

Byggteknisk kvalitet og bokvalitet

I boken får du vite hva som kreves hvis du skal leie ut, og hvilke krav som stilles til byggteknisk kvalitet. 

– Boka rydder opp i begrepsjungelen og definerer de tre typene utleieenhet: selvstendig boenhet, hybelleilighet og hybel. Vi beskriver kravene til hver av dem, hvor kravene til selvstendig boenhet er mest omfattende, sier Anders Kirkhus hos SINTEF.

Anders_Kirkhus.jpg

RYDDER I BEGREPER: Arkitekt og seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF er blant bidragsyterne i boken som blant annet rydder opp i begrepene du må sette deg inn i hvis du skal lage utleiedel hjemme. (Foto: Mikkel Moxsness / SINTEF)

I tillegg forteller boken om forskjellen mellom lovens minstekrav og SINTEFs anbefalinger.

Boken tar blant annet opp problemstillinger som:

  • bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel
  • planløsning, romhøyde og dagslys
  • brannsikring
  • lydisolering
  • inneklima og ventilasjon
  • fuktsikring

– Vi ønsker å forklare hvordan det å følge reglene gir en utleiedel med riktig byggteknisk standard og god bokvalitet. Det er både huseierne selv og leietakerne tjent med, sier Kirkhus.

 

RABATT TIL HELGEN: Boken kan fåes kjøpt fra SINTEFs nettbokhandel. Fra fredag 29. november til mandag 2. desember er det 25 prosent rabatt på denne boken! Se mer her

 

For deg som leier ut!

Medlemskap i Huseierne trygger utleieforholdet ditt:

→ Gratis utleiekontrakt og maler
→ Gratis juridisk rådgivning hvis du har problemer
→ Gratis kurs om utleietemaer

Bli en trygg utleier for 619 kroner i året!

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer