Løsøre og tilbehør - hvordan er reglene?

Gå til hovedinnhold

Løsøre og tilbehør - hvordan er reglene?

Visste du at boligselgere ikke får ta med seg brannslukningsapparat, hvitevarer, klesknagger og postkasse når de flytter hvis ikke dette er avtalt på forhånd?

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

 

NB: Denne artikkelen omtaler regelverket før 1. januar 2020. For en oversikt over de nye reglene, se her:

 

Konflikter om dukkehus, flatskjermer, lamellgardiner og robotgresklippere.

Noen ganger er det store sprik i hva selger mener skal være igjen ved flytting, og hva kjøper mener de har kjøpt.

For kan man egentlig ta med seg kjøleskapet videre eller lekestuen i hagen?

 

Alt kan avtales

I henhold til avhendingsloven § 3-4 skal eiendommen, når annet ikke er avtalt, overdras med innredninger og utstyr som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal følge med.

Det samme gjelder varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller er særskilt tilpasset bygningen, jf avhendingsloven § 3-5.

Partene kan imidlertid avtale hva som skal følge med eiendommen ved salg.

Hvis det er løsøre og tilbehør selger ikke ønsker skal følge med eiendommen ved salg, må selger derfor sørge for at dette blir formidlet til kjøper før bindende avtale inngås, for eksempel ved at opplysninger om dette tas inn i salgsoppgaven.

Tilsvarende må kjøper ta forbehold i budet sitt hvis budgiver ønsker en annen løsning enn den som fremgår av markedsføringen. 

Les også: Dette må du vite hvis du leier ut bolig, eller selv skal leie!

Mange konflikter

Carsten Henrik Pihl, Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, forteller at mange har spørsmål rundt dette med løsøre.

Han forteller at mange selgere og kjøpere er usikre på reglene.

 - Det blir sjelden store konflikter som går til rettsapparatet fordi verdiene ofte er små, men det dukker stadig vekk opp slike konflikter. Særlig mange saker er det knyttet til hvitevarer. Det er viktig å huske på at listen er rådgivende, selger kan faktisk gjøre de unntak de vil bare det informeres om det.

En gammel tommelfingerregel sier at hvis ting er skrudd fast skal det henge, hvis det henger på spiker kan man ta det med.

- Men hvis du har skrudd opp noe som du gjerne vil ha med deg, så er det bare å ta det ned før visning. Det som ikke er der på visning kan man ikke kreve å få med, så lenge det ikke er lovnader om det i prospekt eller kontrakt, sier Pihl.

Det samme gjelder frittstående kjøleskap. Hvis dette ikke finnes på visning, så vil selger heller ikke forvente at dette plutselig står der ved overtagelse. Hvis det er spesifisert at kun integrerte hvitevarer følger med, så kan du også ta med deg kjøleskapet.

Disse ti tingene bør du sjekke på visning

- Vær tydelig

Pihls viktigste råd ved salg er å legge listen til grunn, men gjøre spesifikke unntak der man vil, eksempelvis kjøleskap. 

- Misnøye oppstår når folk føler at de ikke har fått nok eller riktig informasjon. Gå gjennom listen, og pass på at den er oppdatert. Selger må også være klar over reglene. Jeg hadde blant annet en dame som ringte og var kjempefortvilet fordi hun ville ha med seg de fine lamellgardinene sine. Siden kjøper ville ha dem og selger ikke hadde fjernet dem på visning eller presisert at de ikke fulgte med, så måtte hun la dem henge, sier han.

Les også: 7 tips til boligjakten!

For en tid tilbake var det mye konflikter angående flatskjermer som var borte når kjøper overtok boligen, noe som det nå er kommet helt klare regler på.

- Vi kan trygt si at listen ikke hang helt med i den teknologiske utviklingen der, sier Pihl.

Han fikk også nylig spørsmål om en robotgressklipper. Den var fastmontert i stativ, med sløyfe i bakken, så den ville kjøper gjerne overta.

- Da ga jeg beskjed om at det kunne han ikke forvente, avslutter Pihl.

Ellers går de fleste konflikter på hvitevarer.

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer