Lekkasje fra varmtvannsbereder kostet 626.000 kroner

Gå til hovedinnhold

Lekkasje fra varmtvannsbereder kostet 626.000 kroner

En amatørmessig installasjon av en varmtvannsbereder på et parkettgulv uten sluk skulle vise seg å bli fryktelig dyrt.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

En nylig avsagt dom i Gjøvik tingrett ga Gjøvik kommune medhold i at boligeieren selv hadde skyld i en lekkasje som oppsto etter at en gravemaskin ødela en kobling mellom en stikkledning og den kommunale vannledningen.

Stengeventilen, som ligger 600 meter fra boligen, ble lukket da feilen skjedde. Men vannskaden i boligen oppsto da ventilen ble åpnet igjen; trykket ble for høyt, enten på grunn av en defekt reduksjonsventil eller feil pådrag.

Den store lekkasjen som oppsto i boligen som en følge av dette, mente både boligeieren og forsikringen hans at kommunen hadde skyld i.

Ikke så smart

I boligen sto den 13 år gamle varmtvannsberederen på et parkettgulv uten sluk i kjelleren. Sikkerhetsventilen skulle tåle 9 bar.

På sikkerhetsventilen var det koblet et 16 millimeters rør i polyetylen (pexrør) opp til et kjøkkenskap i etasjen over. Dette røret var igjen koblet til en hageslange (!), og festet med en slangeklemme.

Til en såkalt "siklemikk" hadde boligeieren koblet til en hageslange.

Enden av hageslangen var festet til en såkalt «siklemikk» (navn på et armatur som skal drenere lekkasjevann), stukket gjennom overløpshullet i en skyllevaskekum med plass til rundt 5 liter, hvor vannutslipp var ment å komme ut og videre ned avløpsrøret.

Lekkasjen som oppsto, førte til at mellom 1200 og 1800 liter vann rant ut i boligen.

- Dette er nok et eksempel på at vi alltid bør overlate installasjon av grunnleggende viktige funksjoner som el og VVS til kompetente håndverkere, sier kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl.

Tingretten var ikke nådig

Tingretten pekte på at varmtvannsberederen ikke var fagmessig installert, at det ikke var sluk i rommet, og at skaden kunne ha vært unngått om pexrøret hadde vært riktig dimensjonert og koblet direkte til avløpsrøret.

Ellers ville også en lekkasjestopper hindret vannskaden, heter det i dommen.

Skaff deg en vannstopper

I nye hus er det påbudt med vannstopper på kjøkkenet, men i eldre hus er det få som har det.

- En vannstopper vil være en god investering tror kommunikasjonssjefen, som konstaterer at et stort antall vannlekkasjer skyldes mangelen på nettopp vannstopper.

En vannstopper består av sensorer og en magnetventil som monteres på rørene, og stenger vanntilførselen automatisk når sensorene registrerer vann på avveie.

- Vannet i berederen vil renne ut, men det kommer ikke mer vann. Det er tross alt mye bedre med 100 til 200 liter vann på gulvet, enn de 1800 literne som rant ut i denne boligen, sier Pihl.

Les mer om vannstopper hos rørleggerkjeden VB.

Gjelder også varmtvannsbereder på kjøkkenet

I mange eldre boliger er det en egen varmtvannsbereder i kjøkkenbenken.

- Her vil man potensielt få det samme problemet som det denne saken belyser. Derfor anbefaler vi alltid at du har vannstopper på kjøkken der det ikke er sluk, understreker Carsten Pihl.

Han minner også på at dette er et godt og skadeforebyggende tiltak som kan være med på å redusere prisen på forsikringen til deg som eier bolig.

Viktig med fagkunnskap

Som denne saken viser, bør man ikke ha for stor tro på at man kan fikse alt selv.

En varmtvannsbereder må vi ha, og naturlig nok ønsker vi ikke å betale mer enn vi må for produktene, men det er heller ikke noe vi må skifte så ofte.

Er du av dem som liker å gjøre «kupp» på nettet? Sørg først for at du er sikker på at dette er utstyr som rørleggeren vil montere.

Vurderer håndverkeren at utstyret er for dårlig, kan hun takke nei. Håndverkeren står nemlig ansvarlig for at produktet hun installerer tilfredsstiller nødvendige krav.

Visste du at som medlem i Huseierne har du tilgang på fordelaktige priser hos rørleggerkjeden VB?

Drypper varmtvannsberederen?

Du kan oppleve at nye varmtvannsberedere drypper fra sikkerhetsventilen. Det har med trykk å gjøre.

Når vann varmes opp, ekspanderer det. Dersom det ikke har noe sted å gjøre av seg, vil det dryppe fra sikkerhetsventilen.

Dersom du ikke har et ekspansjonskar på varmtvannsberederen som samler opp trykk og overskuddsvann fra varmvannsberederen, kan det bli dyrt.

Du vil da varme opp vann som går rett i sluket, eller i verste fall renner utover gulvet dersom du ikke har sluk i rommet hvor varmtvannstanken står.

Begynte varmtvanntanken å dryppe da du fikk installert vannmåler?

Dette kan være årsakene:

  • Du har ikke hatt tilbakeslagsventil før, men har fått det installert med vannmåleren.
  • Vannet som tidligere ekspanderte tilbake i rørene, kommer nå ut gjennom sikkerhetsventilen.
  • Det samme skjer om du ikke hadde reduksjonsventil tidligere, eller har fått ny samtidig med den nye varmtvannstanken.
  • Nye reduksjonsventiler har, i tillegg til et grovfilter, en tilbakeslagsventil som hindrer vannet i å gå tilbake i rørene.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer