Det blir stadig dyrere å bo i leilighet i byene

Gå til hovedinnhold

Det blir stadig dyrere å bo i leilighet i byene

Folk i byene bruker stadig mer av inntekten på å bo. Det viser Huseiernes Bokostnadsindeks for leiligheter. Oslo er den dyreste byen for de som bor i leilighet, Trondheim og Tromsø følger deretter.

DYREST: Oslo har de høyeste bokostnadene for leiligheter.

Av: Kristin Gyldenskog

Det koster nå 90.503 kroner i gjennomsnitt å bo i en leilighet på 70 kvadratmeter. Snittet er av de seks største byene i Norge.

Dette viser Bokostnadsindeksen for leiligheter som analysemiljøet Samfunnsøkonomisk Analyse har laget for Huseierne.

Bokostnadsindeksen for leiligheter viser hvor mye det koster å bo i og eie en leilighet på 70 kvadratmeter i de store byene og utviklingen i bokostnadene over tid. Bokostnadsindeksen viser utviklingen i bokostnader for leiligheter i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø.

-I Oslo er hele 72 prosent av boligmassen leiligheter. Derfor er denne leilighetsindeksen et nyttig verktøy. Formålet er å få bedre oversikt over hvordan bokostnadene for byleiligheter utvikler seg over tid, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Bokostnadsindeksen for leiligheter ble publisert samtidig med den vanlige bokostnadsindeksen for eneboliger på 120m2 tidligere i høst.

Leilighetsindeksen er laget for boliger på 70 kvadratmeter for dette er gjennomsnittsstørrelsen for leiligheter i disse byene.

Kraftig økning i bokostnader

I perioden fra 2010 til 2019 har bokostnadene for disse boligene økt med 24 prosent.

Bokostnadene i 2019 er de høyeste gjennom hele perioden.

Fra 2018 til 2019 økte bokostnadene med 11 prosent, mens prisstigningen i samme periode var på 2,2 prosent. Rentekostnader, vedlikeholdskostnader og kommunale avgifter har økt mest det siste året.

-Bokostnadsindeksen viser en kraftig økning i bokostnadene, langt over prisveksten ellers i samfunnet. Vi forventer at politikerne og kommunene gjør det de kan for å hindre at vanlige folk får for høye bokostnader, sier Morten Andreas Meyer i Huseierne.

 

 

Oslo dyrest

Det er stor variasjon i bokostnadene mellom byene. Oslo har de høyeste bokostnadene.

Slik er bokostnadene for en en leilighet på 70 kvadratmeter i 2019:

 • Oslo: 103.712 kroner
 • Trondheim: 85.148 kroner
 • Tromsø: 81.829 kroner
 • Bergen: 81.810 kroner
 • Stavanger: 72.250 kroner
 • Kristiansand: 70.475 kroner

Du ser utviklingen for de ulike byene i grafen over!

-Forskjellen i bokostnadene er særlig knyttet til forskjeller i boligpriser og dermed rentekostnadene til husholdningene. Eiendomsskatt, kommunale avgifter og energikostnader varierer også mellom de store byene. Det er viktig at politikere og andre kjenner til utviklingen i bokostnadene slik at det ikke blir for dyrt for vanlige folk å kunne eie sin egen bolig, sier Morten Andreas Meyer.

Prognosene for Bokostnadsindeksen viser en tydelig nedgang i bokostnadene for leiligheter i 2020. Dette skyldes nedgang i rentekostnader, energikostnader og eiendomsskatt. I 2021 ventes en videre nedgang i bokostnadsindeksen.

Men i 2022 og 2023 er det ventet en oppgang i bokostnadene.

Så mye koster det å bo i Norge

På landsbasis viser Bokostnadsindeksen hvor mye det koster å bo i og eie en enebolig på 120 kvadratmeter og utviklingen i bokostnadene over tid.

Det siste året har bokostnaden for eneboliger økt med 8 prosent. For en standard enebolig på 120 kvadratmeter summerer bokostnadene seg til 116.392 kroner for en husholdning.

Det er 9.848 kroner mer enn året før. Bokostnadsindeksen viser hvordan bokostnadene varierer mellom kommunene.  

Bokostnadsindeksen inkluderer:

 • Eiendomsskatt
 • Kommunale gebyrer
 • Energikostnader
 • Rentekostnader
 • Forsikring
 • Vedlikeholdskostnader

 

Fakta:

Last ned Bokostnadsindeksrapportene

Du kan laste ned rapportene om bokostnadsindeksen her:

Finn din kommune i vårt interaktivet kart! Se mer her!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer