Dette må du sjekke når du skal på hyttejakt i vinter

Gå til hovedinnhold

Dette må du sjekke når du skal på hyttejakt i vinter

Skal du jakte på vinterhytte på fjellet? Her er tipsene du må huske på for å unngå at drømmehytten blir et mareritt.

DRØMMEHYTTE: Det krever litt ekstra sjekk av hytten hvis du kjøper den vinterstid. Vi forteller hva du skal se etter. (Foto:  Stefan Stefancik/   Pexels)  

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

Hyttejakt på vinteren krever litt ekstra av deg som er på visning. For snø og kulde gjør at hytten - og ikke minst tomten - er noe vanskeligere tilgjengelig enn vanlig.

Sjekk under snøen

En ting er åpenbart: Det ligger snø på uteområdet. Derfor er det lurt å be om bilder tatt på sommertid for å sjekke hvordan tomten ser ut. Er den opparbeidet, eller er det lyng og tuer.

Og hvis du kjøper i nybyggerfelt: Er det i det bare jordhauger under snøen?

Nytt i 2022: Bedre tilstandsrapport

Fra 2022 kom det nye regler om boligsalg. Disse reglene gjelder også for hytter. Det viktig er at du som boligkjøper får en ny tilstandsrapport. Den skal være mer grundig og fortelle deg mer om feil og mangler.

Les mer: Slik leser du de nye tilstandsrappoortene

Det viktig at du leser tilstandsrapporten nøye. Der må du særlig lese om hvordan tak og vegger er. For disse vil være helt eller delvis dekket av snøen. Ta deg også en tur rundt hytten - selv om det kan være vanskelig for å hvordan panelet er.

Sjekk nøye i tilstandsrapporten om beskrivelsen av byggemåte. En del hytter har betydelig egeninnsats. Da kan kvaliteten variere.

Sjekk også om hytten er bygget på underveis. Da må du se hva takstmannen skriver om overgangene mellom de ulike delene. Der kan det være utfordringer og svakere deler.

Les mer: Slik er eiendomsskatten i hyttekommunene 

Står hytten på festetomt eller eietomt?

Sjekk også eieforholdet til tomten. Mange hytter står på festetomt - altså at du leier tomten av en grunneier. Da er det viktig å sjekke betingelsene i festeavtalen.

Noen ganger kan du få løst ut avtalen, andre ganger kan du risikere en stor økning i festeavgiften. Spør eiendomsmegleren eller selgeren hvis dette ikke er godt beskrevet i salgsoppgaven.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

Hvilke ting følger med hytten?

Du bør også gå grundig igjennom hva som følger med nytten. Noen ganger står det at hytter selges "med innbo".

Men som oftest skal selgeren ha med familiegjenstander eller andre ting. Les hva som står, og spør hvis du er usikker.

 

 

Fakta:

Sjekkliste for hyttejakten

Her er Huseiernes syv viktige punkter å sjekke når du skal sjekke drømmehytten på fjellet.

1. Sjekk eiendomsskatt og kommunale avgifter i kommunen: Er det egne satser for hyttefolket som gjør det ekstra dyrt?

2. Hvordan er det med vann- og avløp? Er det lokale løsninger eller er hytta knyttet til kommunalt anlegg? Hvordan er eventuelt kvaliteten på det private vannet, og må man i snarlig fremtid koble seg på kommunal kloakk? Det er ofte dyrt.

3. Hvis det er aktuelt å bygge på, hvilke muligheter har man til det på tomten? Sjekk ut reguleringsplanen for området, ta kontakt med kommunen og spør.

4. Er det festetomt? Hvordan er i så fall betingelsene? Er det mulighet for utløsning av festetomten eller er bortfester bonde og trenger pengene?

5. Sjekk taket og kjeller/krypkjeller: Se etter fukt- og vannskader. Se også på bjelke laget under hytten for å se om de ser ok ut. Å bytte ut disse er en dyr affære.

6. Hvordan er forholdene for kommunikasjon? Er det ok mobildekning, og er det mulighet for bredbånd e.l. Er det mulig å se tv med det digitale bakkenettet? Hvordan er muligheten for å utvide strømkapasiteten til for eksempel lading av elbil?

7. Hvordan er parkeringsforholdene og hva med adkomstvei, er det et veilag? Hvor mye koster det å vedlikeholde og måke i året? Måkes det adkomst hver helg? Og er veien vanligvis stengt i vårløsningen eller åpen hele året?

Kilde: Huseierne

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer