Hyre arkitekt? Dette bør du tenke gjennom

Gå til hovedinnhold

Hyre arkitekt? Dette bør du tenke gjennom

Planlegger du å bygge om eller bygge på? Her er noen tips til deg som vurderer å hyre inn arkitekt til ditt prosjekt.

KLARE RAMMER: En tydelig, skriftlig avtale som beskriver hva arkitekten skal hjelpe deg med, og til hvilken pris, kan forhindre uenigheter underveis. Mange forbrukere opplever at arkitekttjenestene blir dyrere enn de hadde trodd. Foto: Shutterstock 

Tekst: Rikke Åserud

- Det vi ser folk oftest brenner seg på, er at de undervurderer hvor mye det koster.

Advokatfullmektig Mathias Bjornes i Huseierne. 

Det sier advokatfullmektig Mathias Bjornes i Huseierne. Han understreker at noe av det viktigste du gjør dersom du vurderer å hyre inn arkitekthjelp til et prosjekt hjemme, er å først avklare med deg selv, og deretter med arkitekten følgende tre spørsmål:

1) Hva trenger du hjelp til?

2) Hvor mye penger har du å bruke på arkitekten – og hva er tidsrammen?

3) Hvor mye penger har du å bruke på selve prosjektet?

Konsulenthjelp koster

- Husk at en arkitekt er å anse som en hvilken som helst annen rådgiver eller konsulent – rådene koster penger, sier Bjornes.

Kanskje kan man sammenligne det litt med å bruke advokat. Hos advokaten er de fleste klar over at takstameteret begynner å gå fra første minutt. Men regelverket er litt annerledes: En advokat er nemlig pålagt å oppgi timepris og anslagsvis hvor mange timer han eller hun ser for seg å kunne bruke på din sak. En arkitekt har ikke samme formelle krav til å opplyse om pris og tid.

- Men det betyr ikke at man ikke bør lage lignende tydelige rammer for arbeidet og skrive det ned i en avtale, sier Bjornes.

En avtale som inneholder minst de tre punktene over gjør at begge parter vet hva de har å forholde seg til, og man kan unngå uenigheter i ettertid.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Andre kan være ansvarlig søker

Det er gjerne ved påbyggings- og ombyggingsprosjekter at huseiere ofte trenger arkitekthjelp. Men det er ikke nødvendigvis slik at man bruke arkitekt til slike oppgaver.

Andre med byggfaglig kompetanse, som for eksempel ingeniører eller erfarne byggmestere, vil også kunne hjelpe til med planlegging av om- eller påbygg. De kan også i mange tilfeller stå som ansvarlig søker for et påbyggings- eller ombyggingsprosjekt.

- Søkeren skal sørge for at søknaden blir riktig fylt ut, og at kvalifiserte foretak har tatt på seg ansvar for prosjektering, utførelse og kontroll. Søkeren må kjenne til saksbehandlingsreglene og hva som forventes av en søker. Ulike yrkesgrupper innen byggebransjen kan ha denne rollen, sier Bjornes.

Ser løsninger

Det er spesielt i situasjoner der det kan være vanskelig å lande på den beste løsningen at en arkitekt vil kunne hjelpe til. Kanskje ser han eller hun muligheter du ikke har tenkt på.

- En god arkitekt kan også hjelpe til med å sortere hva som vil være den mest kostnadseffektive løsningen, påpeker fagsjef Camilla Moneta i Norske Arkitekters Landsforbund (NAL.) Hun anbefaler å inndele prosjektet i mindre faser – med tilhørende priser. På den måten unngår du overraskelser når sluttsummen skal gjøres opp.

Finn riktig arkitekt

Mange lurer på hvordan man finner rett person til jobben. Her handler det om å gjøre litt research. Skal du bygge på, og ser en løsning i nabolaget der noen har gjort noe lignende som du kan tenke deg? Undersøk hvem som har gjort jobben.

Sjekk også referanser – var oppdragsgiver fornøyd med både prosess og resultat?

Mange arkitekter har gode bilder og beskrivelser av tidligere jobber på sine hjemmesider – finner du noe du blir nysgjerrig på eller synes er fint? Velg en som har laget ting før som du liker, eller en som kan utfordre deg, og som du opplever å ha god kommunikasjon med. Da er sjansen for å ende opp med et godt resultat større.

Skal gi kvalifiserte råd

En arkitekt skal kjenne til regelverket og kunne rådgi deg på dette området. Det kan likevel være lurt å bli enige om det er du eller arkitekten som skal finne ut av ulike bestemmelser som er grunnlag for tomten eller boligen, som påvirker Skal arkitekten gjøre dette, koster også det penger.

- Men man kan forvente at arkitekten sier ifra om hva man skal være oppmerksom på, om det gjelder for eksempel brannsikkerhet og slike tekniske ting, eller mer overordnede bestemmelser på plannivå, sier Moneta i NAL.

Har du en helt urealistisk forventning til for eksempel hva du skal kunne bygge på på din bolig, skal arkitekten realitetsorientere deg, og veilede slik at ideen kan realiseres innenfor rammene av lovverket.

Avgrensing mot andre yrkesgrupper

Det kan være greit å vite at en arkitekt ikke nødvendigvis også blir en prosjektleder. Derfor bør det avklares om arkitekten skal ta ansvaret for prosjektet til det er ferdig, og sørge for at riktig kompetanse koples på til riktig tid, eller om andre skal inn som byggeleder.

Arkitekten er heller ikke en ren energirådgiver eller ingeniør, men dette er tilgrensende fagområder. Du må kunne forvente at arkitekten kan noe og kjenner til gode rådgivere, men ikke nødvendigvis er ekspert innen disse områdene.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer