Svart arbeid - store konsekvenser for deg, bransjen og bostedet ditt!

Gå til hovedinnhold

Svart arbeid - store konsekvenser for deg, bransjen og bostedet ditt!

Årlig omsetter privatmarkedet i byggebransjen for om lag 150 milliarder kroner. For velferdsstaten har det stor betydning at dette skjer hvitt, og unndragelse av skatter og avgifter rammer også kommunenes økonomi. Derfor er vi stolt samarbeidspartner for veilederen tettpå:

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Tettpå:-satsningen er et samarbeidstiltak mot arbeidslivskriminalitet på tvers av offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen og forbrukernes interesseorganisasjoner.  

Målet med veilederen er å få forbruker til å velge seriøs arbeidskraft ved bygging og oppussing, for å redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen.

Det oppnår vi enklest ved å påvirke og dyktiggjøre forbrukerne til å ta informerte og gode valg av håndverkere.

 

 

Bruk forbrukermakten!

I Huseierne er vi opptatt av at landets boligeiere gjennom bevisstgjøring og kunnskap bidrar til en seriøs og ryddig byggenæring. Derfor er det viktig å støtte opp om positive tiltak som forhindrer svart arbeid.

De fleste av oss er klar over at det er ulovlig å kjøpe svart arbeidskraft, og er enige i at det ikke er greit. Likevel har mange benyttet seg av det.

Det kan være fort gjort å tenke at det ikke gjør så mye å betale renholderen eller snekkeren svart for små jobber, men det er nettopp den tankegangen vi vil til livs.

Svært mange tenker ikke over alvoret ved at de holder liv i et svart arbeidsmarked, eller andre følger et slikt lovbrudd kan få. Derfor er det svært viktig å rette oppmerksomhet mot dette.

Ingen etterspørsel gir intet svart arbeid, så forbruker sitter med makten!

 

 

Sett deg inn i reglene

En annen problemstilling er at mange heller ikke klar over at vennetjenesten de benyttet seg av er betegnet som svart arbeid etter reglene. Man får hjelp av familie og venner i forbindelse med oppussing, eller har en god venn som er elektriker eller maler. 

I mange tilfeller er dette stuerent, men det er viktig at man følger reglene som sier at du som privatperson kan betale inntil 6.000 kroner i året skattefritt til en annen privatperson som utfører arbeid for deg hjemme, på hytta eller på bilen.

Et godt tips er også å gå til handlehvitt.no. Her får du mye nyttig informasjon som hjelper deg til å ta de riktige valgene.

 

 

Nasjonalt veiledningsprosjekt

Det var i 2016 Skatteetaten først lanserte pilotprosjektet tettpå:Trondheim. Siden er satsingen utvidet til ytterligere 10 kommuner, og nå inviteres flere kommuner til samarbeid når tettpå:-satsingen blir nasjonal.

Gjennom hele 12.000 telefonsamtaler har Skatteetaten veiledet forbrukere til å velge seriøs arbeidskraft ved bygging og oppussing.

Skatteetaten ringer ganske enkelt opp privatpersoner som har sendt byggesøknad eller kjøpt bolig, og tilbyr veiledning rundt hvordan de kan sikre seg at håndverkeren driver seriøst. Etter samtalen oversendes en veileder med utfyllende informasjon.

Tilbakemeldingene er svært positive og 3 av 4 forbrukere sier de vil gjøre nærmere undersøkelser før de velger håndverker.

Vårt og Skatteetatens inntrykk er at de fleste forbrukere ønsker å bruke seriøse håndverkere, men tilbakemeldinger viser at mange opplever det som krevende. Flere er usikre på hva de skal se etter, skriver Skatteetaten selv i en fersk pressemelding.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer