Huseierne markerer 8. mars - gir bort samboerkontrakt til alle

Gå til hovedinnhold

Huseierne markerer 8. mars - gir bort samboerkontrakt til alle

Økonomisk uavhengighet og trygghet for kvinner er viktig. For samboere løses dette blant annet med samboerkontrakt. For å markere kvinnedagen vil Huseierne gi bort samboerkontrakten - også til ikke-medlemmer.

GRIP MULIGHETEN: Advokatfullmektig Mina Kristensen Bogsti i Huseierne oppfordrer alle til å benytte seg av muligheten den 8. mars og laste ned gratis samboerkontrakt fra Huseierne. - Med en samboerkontrakt tar du hånd om, og trygger, din egen økonomi, sier Bogsti. 

Tirsdag 8. mars markerer Huseierne kvinnedagen og gir bort gratis samboerkontrakt til alle. Spesielt for kvinner er det viktig å ha samboerkontrakt.

– En samboerkontrakt sikrer begge parter økonomisk under samboerskapet og ved et eventuelt brudd. Siden kvinner fortsatt generelt har lavere inntekter enn menn, er det spesielt viktig at de passer på hvor de plasserer sine verdier, sier Mina Kristensen Bogsti, advokatfullmektig i Huseierne.

Muligheten til å investere i bolig

En bolig er som oftest en gunstig investering, og det er viktig at kvinner ikke lar denne investeringsmuligheten gå fra seg i et samboerskap.

Spesielt når kvinnen flytter inn hos mannen er det viktig å avklare de økonomiske rammene.

I mange tilfeller blir det bare sånn at han fortsetter å betale ned lånet, mens hun bruker sin inntekt på forbruksvarer. Da risikerer hun, ved et eventuelt brudd, å stå der uten å ha investert en krone, mens mannen har nedbetalt lånet sitt og eier en bolig.

Gratis avtale

I anledning kvinnedagen 8. mars vil Huseierne derfor åpne for utfylling og nedlasting av samboerkontrakt gratis for alle, også de som ikke er medlemmer i organisasjonen.

En avtale vil ikke bare sette rammer for økonomien i forholdet, men også være med på å bevisstgjøre partene.

- Vi ser for eksempel en tendens til at folk, når de setter opp disse avtalene, i større grad fordeler løpende kostnader etter inntekt, i stedet for å dele likt. I de fleste tilfeller er dette først og fremst viktig for kvinnen, ettersom hun ofte har lavere inntekt enn mannen, sier Bogsti.

"Jeg tenker at det beste må være å ha de økonomiske rammene avklart. Så får man heller være så romantisk man vil etterpå!"

Leier hos mannen

- Vi ser også eksempler på kvinner som betaler leie til mannen når de flytter inn i hans bolig. De tenker kanskje at det er billigere enn å leie på det åpne markedet. Men etter min mening er ikke et kjærlighetsforhold en type relasjon hvor man bør tenke slik. Det gir større mening å se på hva som er en rettferdig fordeling av investeringsmuligheter og forbruksutgifter innad i forholdet, mener Bogsti.

Bogsti er selv samboer og har selvsagt kontrakten med kjæresten på plass. Hun påpeker at det er en fordel for begge parter å ha avklart økonomien i samboerskapet.

- Mange vi i Huseierne snakker med om dette, sier at det ikke er særlig romantisk med en samboerkontrakt. Men jeg tenker at det beste må være å ha de økonomiske rammene avklart. Så får man heller være så romantisk man vil etterpå, sier Bogsti.

Digitalt kurs

Kurs: Slik lager du en god samboerkontrakt

Morten Fæste er advokat i Huseierne. Her får du en innføring i hvilke regler som gjelder for økonomiske forhold mellom samboere. Les mer

Få flere tips om samboerskap og økonomi

Huseierne gir de som laster ned samboerkontrakten muligheten til å motta tre spesial-nyhetsbrev med tips om samboerskap og boligøkonomi.

Du kan krysse av for dette i skjemaet under.

I nyhetsbrevene vil vi blant annet gi tips om:

  • Fordeling av utgifter
  • Samboere og skattemeldingen som kommer i mars/april
  • Samboere og arv

 

Fyll ut - Få gratis tilgang til Huseiernes digitale samboerkontrakt!

Legg inn informasjon i skjemaet under. Kryss av hvis du vil ha tre nyhetsbrev om samboere og økonomi og/eller ønsker et godt tilbud på medlemskap i Huseierne. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer