Fjern mosen på taket nå

Gå til hovedinnhold

Fjern mosen på taket nå

Har du mose på taket, bør du unngå å vente til høsten med å fjerne den når taket ofte er sleipt og vått.

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard            Foto: Shutterstock

Mose på taket bidrar til å holde på fuktigheten, og får den ligge ekstra lenge kan frø slå rot i den.

Med litt uflaks kan røttene finne sin vei inn til undertaket og gjøre skade. I tillegg kan mose føre til frostsprengning på taksteinen.

Fordelen med å fjerne mosen nå, er at du samtidig har god tid til å utbedre eventuelle skader før høsten.

Et tak skal holde i minst 30 år, men vedlikeholder du det jevnlig så holder det mest sannsynlig mye lenger, og du slipper unna den rådyre utgiften med å legge et nytt tak.

Sjekk taket først

Før du begynner med å rense taket for mosen, bør du sjekke at taktekket er helt. Er taksteinene hele? Sitter shingelen godt, eller gliper den noen steder?

Brukne takstein bør skiftes ut, og shingelen festes, men sjekk først at undertaket er tørt der du finner skader eller gliper.

For taket er taktekket som allværsjakka du kanskje bruker og som holder deg tørr og varm når været er vått og vindfullt.

Taktekket gjør det samme for huset ditt, og er derfor så viktig for at det skal holde seg godt.

Slik gjør du det

Det finnes produkter i handelen som det sies skal fjerne problemet bare ved å dynke taket med produktet. Noen produkter er "mosefjernere" i såpeform.

Nå har ikke vi testet alle produktene tilgjengelig, men vår erfaring tilsier at du kommer langt med en kost og vann.

Tenker du å bruke en høytrykksspyler bør du være ytterst forsiktig slik at du ikke får vann inn på undertaket som kan få skader. Dette må du passe på:

  • Ikke bruk kraftigere stråle enn 150 bar
  • Begynn alltid på mønet og spyl «med» taksteinen eller shingelen i den retningen vannet renner
  • Husk å rense takrennene og nedløpene i etterkant som kan være fylt med alskens mose og skitt, slik at takrennene ikke er tette ved neste regnskyll. 

Planketak eller et forenklet undertak?

Forenklet undertak ble vanlig på 80-tallet, og er en enklere form for undertak enn det tradisjonelle undertaket med bærende taktro av bord eller plater med undertaksbelegg på.

De forenklede undertakene er mer sårbare enn de tradisjonelle takene med taktro.

Forenklede undertak (altså ikke taktekkingen) tåler ikke å bli utsatt for direkte spyling med for eksempel høytrykk, og når en takstein knekker, må den skiftes så fort som mulig.

Bor du i nærheten av løvskog?

Hvis du bor i nærheten, eller helt inntil løvskog, vil du sannsynligvis få mye løv på taket. Kanskje har du selv trær helt inntil huset.

Sørg i så fall for at du fjerner greiner som legger seg på taket eller henger over det slik at du i hvert fall begrenser mengden løv og kvister som bli liggende.

Sink og kobber på taket

Et gammelt triks mye brukt på gamle hus var sink i pipebeslaget. Når regnvannet treffer sinken får man en reaksjon som mosen ikke liker.

Derfor kan man kanskje vurdere å legge et sinkbeslag på mønet. Kobber skal også hjelpe på. Da fester man en tykk kobberstreng på hver side av mønet.  

Glem aldri sikkerheten

Husk at du må sikre deg selv når du går opp på taket. Bruk en sikkerhetssele og en forankring til en solid konstruksjon.

Vurder eventuelt å leie en lift.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer