Fastrentene synker: Skal jeg velge fast eller flytende rente på boliglånet?

Gå til hovedinnhold

Fastrentene synker: Skal jeg velge fast eller flytende rente på boliglånet?

Fastrentene er nå lavere enn de flytende rentene. Betyr det at du bør binde renten på boliglånet? Se de beste fastrentene akkurat nå og les om hvordan du bør tenke.

Skal jeg binde renten på boliglånet nå? Fastrente kan være en mulighet.
BINDE NÅ? Fastrentene på boliglån har sunket. Det gjør at det kan være lurt for noen å binde.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

Flere banker har de siste ukene senket rentene på sine fastrentelån. Storebrand, DNB, Nordea og Danske Bank er blant bankene som har senket sine renter. Senest mandag 9. mars kom det enda nye renteendringer fra blant DNB og Nordea.

Det betyr at du nå kan få fastrenter godt under de beste flytende rentene i markedet.

Se oversikten under der vi viser at beste rente på fem års binding er 2,56 prosent effektiv rente, og beste rente på 10 års binding er på 2,64 prosent effektiv rente. Beste flytende rente er på 2,94 prosent. (Alle eksempler er på Huseiernes "standardlån" på 2 millioner, 75 prosent lån av boligens verdi.)

Dermed kan man lure: Skal jeg binde renten nå, eller skal jeg ha flytende rente på boliglånet?

 

Godt tidspunkt å binde nå

Akkurat nå er altså fastrentene mange steder lavere enn de flytende rentene.

Det skjer ofte når det er kortvarlig uro i finansmarkedene. Akkurat nå er det stor usikkerhet i markedene på grunn av koronaviruset. Dermed synker også fastrentene. Går uroen over, vil fastrentetilbudene gå opp igjen.

Men de som har bundet på lave nivåer blir altså sittende med disse lave (og gode) avtalene hvis rentenivået går opp igjen.

Hvis uroen vedvarer, vil de flytende rentene ofte følge fastrentene nedover. Neste rentemøte er 19. mars, og da kan det være at styringsrenten settes ned for å motvirke den uroen som er i markedet nå.

Det kan også være at fastrentene blir satt ytterligere ned de neste dagene og ukene. Men forskjellen fra dagens nivå vil neppe være veldig stor.

Hvis man ønsker å inngå fastrenteavtale, kan dette altså være et godt tidspunkt. Men husk at du ikke bør gå inn i fastrenteavtaler med mål om å spare penger. Det er liten sjanse for at du klarer å "vinne" over banken.

 

Men: fastrente har noen fordeler som kan være viktige for deg. Samtidig som det er noen ulemper. Her er en kjapp oppsummering:

Hvorfor velge fastrente?

  • Økonomien din blir forutsigbar.
  • Renteutgiftene dine blir like uansett hvordan rentemarkedet utvikler seg.
  • De med dårligere betjeningsevne kan enklere få lån på grunn av stresstesten om å tåle renteøkninger.

 

Hvorfor velge flytende rente?

  • Antakelig billigere over tid.
  • Det er enkelt å flytte lånet til ny bolig i låneperioden hvis du flytter (ikke alle banker lar deg flytte fastrentelån).
  • Hvis du sier opp fastrentelånet i perioden kan du noen ganger måtte betale ekstra til banken fordi du har "spart" renteutgifter i perioden (såkalt "overkurs").

 

Fastrente er forsikring

Fastrente på boliglånet er først og fremst en forsikring mot at kostnadene på boliglånet øker i fremtiden.

I bunn og grunn kan man sammenligne fastrente med forsikring: Du betaler litt mer, men samtidig får du litt tryggere økonomi.

 

Fastrente er forutsigbarhet

Fastrente vil gi deg forutsigbare renteutgifter en del år fremover. Akkurat nå er fastrentene i mange banker under de flytende rentene. Men dette vil nok endre seg.

Gjennom den tiden man binder renten vil man kanskje "gå i null", eller betale litt ekstra for å ha fastrente.

For de med anstrengt økonomi kan fastrente derfor være en god løsning. Bankene skal sørge for at lånekundene tåler en renteoppgang på fem prosentpoeng.

Det vil i praksis si at om du tar opp lån i dag, skal du kunne tåle en rente på rundt 8 prosent. Med fastrente jevner du ut noe av dette kravet.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

Hvor lang tid skal jeg binde for?

Vi anbefaler at du velger å binde renten i minst fem år.

Det går an å få binding på tre år, men i løpet av denne perioden er det vanligvis liten utvikling i din økonomiske situasjon. Du bør forsikre deg for litt lenger tid.

De som har stram økonomi nå, vil vanligvis har mer å rutte med om fem år. Årsaken til dette er at du i denne perioden har betalt ned på boliglånet. I tillegg får du en lønnsvekst hvert år som hjelper på den økonomiske situasjonen.

De beste fastrentetilbudene er på ti år. Men dette vil for mange være for lang bindingstid. For som vi viste over: I noen banker får du ikke flyttet fastrentelån til en ny bolig, og da kan du ende opp med å betale en ekstraregning til banken. Derfor må du være sikker på å være "ferdigflyttet" hvis du binder for 10 år.

Særlig yngre mennesker i en etableringsfase bør tenke seg godt om før de inngår avtaler om fastrentelån med lang binding. De vil ofte kunne ha mer nytte av fleksibiliteten som ligger i flytende rente.

 

Dette er de beste fastrentetilbudene nå:

Oversikten over er for Huseiernes "standardlån" på 2 millioner, til 75 prosent av boligens verdi. Har du en bedre egenkapitalgrad, kan du få bedre renter i noen banker. Sjekk på Finansportalen.no!

 

Beste fastrente 5 års binding

Bank (nominell rente) - Effektiv rente

  • Sparebanken Sør (2,46 %) - 2,56 %
  • Danske Bank (2,48 %) - 2,56 %
  • DNB Saga (2,49 %) - 2,59 %
  • Nordea (2,49) - 2,60 %
  • Nordea Direct** (2,55 %) - 2,64 %
  • Sparebank1 Telemark* (2,55%) - 2,65 %

 

Beste fastrente 10 års binding

Bank (nominell rente) - Effektiv rente

  • Danske Bank (2,55 %) - 2,64 %
  • Grong Sparebank* (2,65 %) - 2,76 %
  • DNB Saga (2,69 %) - 2,80 %
  • Nordea (2,69 %) - 2,80 %
  • KLP Banken (2,74 %) - 2,84 %
  • Fana Sparebank (2,75 %)  - 2,84 %

NB: Listen er ajour pr. 9. mars 2020. kl 15.00. 

Noen av bankene krever at du har lønnskonto i bankene for å få vilkårene. Lån knyttet til medlemsvilkår og lån for ungdom eller med aldersbegrensninger er ikke med i oversikten.

NB: Renter på fastrenter endres forholdsvis ofte. Leser du denne saken en stund etter publisering er det derfor lurt å sjekke rentenivåene på Finansportalen

* For lokale eller regionale kunder. 

** Tidligere Gjensidige Bank

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer