Dobbelt renteheving i juni! Dette betyr det for ditt boliglån

Gå til hovedinnhold

Dobbelt renteheving i juni! Dette betyr det for ditt boliglån

Norges Bank satte opp renten med 0,5 prosentpoeng på rentemøtet 23. juni. Det betyr at nå får mange boliglånsrente over tre prosent. Samtidig varsler Norges Bank en boliglånsrente på rundt 4,5 prosent allerede neste sommer!

HARDE TIDER: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache satte opp renten med hele 0,5 prosentpoeng og varsler samtidig flere og høyere økninger. (Foto: Norges Bank)

NB: Denne artikkelen er om rentehevingen i juni 2022. Vi har omtalt rentehevingen 18. august 2022 her: Dobbelt renteheving igjen - dette betyr det for din privatøkonomi

 

Av: Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne

RENTEKOMMENTAR: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache annonserte en "dobbelt renteheving" på 0,5 prosentpoeng på rentemøte 23. juni - mot 0,25 prosentpoeng som varslet i mars.

Det betyr at styringsrenten nå er på 1,25 prosent, noe som vil gi boliglånsrente på over tre prosent for mange.

Årsaken til rentehevingen er den høye prisveksten i de siste månedene og at det nå nesten ikke er arbeidsledighet i Norge.

- En raskere renteoppgang nå vil redusere risikoen for at inflasjonen holder seg høy, kommenterte sentralbanksjefen i pressemeldingen.

Sentralbanksjefen varslet en styringsrente på rundt 3 prosent neste sommer, noe som tilsvarer en boliglånsrente på 4,5 prosent.

Dette er en vesentlig kraftigere økning enn varslet tidligere. I mars var prognosen til Norges Bank at boliglånsrenten ville ligge på 4 prosent ved utgangen av 2022.

Neste renteøkning er varslet allerede på rentemøtet 18. august!

Grafen under viser hvordan den antatte renten øker!

 

 

Lånet ditt blir dyrere fra august

Vanligvis følger bankene etter når Norges Bank har hevet renten. Det starter stort sett med storbankene som kommer med sine rentehevinger torsdag ettermiddag eller fredag morgen.

Men lånet blir ikke umiddelbart dyrere for deg som har boliglån. Bankene har seks ukers varslingsfrist, så låneregningen vil bli dyrere først fra første uken i august.

Og som vi i Huseierne har påpekt ved de tre andre rentehevingene: De neste to månedene blir rentemarkedet uoversiktlig. For mens de store bankene hever renten nesten med en gang, vil småbankene vente med å heve sine renter. Derfor er det viktig å sjekke rentelistene godt nå i sommer.

Fakta:

Slik vil renteøkningen skje i juni 2022

Norges Bank satte opp styringsrenten med 0,50 prosentpoeng på rentemøtet 23. juni 2022.  Det vil få virkning på boliglånsrenten på denne måten:

  • Allerede samme dag, eller dagen etter - fredag 24. juni vil første bank varsle at de setter opp renten med like mye som Norges Bank har satt opp renten.
  • Vanligvis er det en av de store som er først - DNB eller Danske Bank er ofte tidlig ute.
  • Deretter pleier de andre større bankene å følge etter som perler på en snor.
  • Småbankene venter ofte et par uker med å sette opp rentene, og dermed er bildet for deg som forbruker litt uoversiktlig.
  • For deg som har boliglån settes ikke renten opp før seks uker etter varselet er gitt. Det vil si at renten øker fra tidligst første uke i august. 

 

Så mye dyrere blir lånet ditt

Dagens renteøkning er i utgangspunktet ikke noen stort problem for familiehusholdningene. En økning på 0,5 prosentpoeng gir en økning i boliglånet på rundt 600 kroner i måneden eller omlag 8000 kroner i året.

Men dette er fjerde renteheving på et år og det har totalt blitt en renteheving på 1,25 prosentpoeng. Det gjør at:

  • Et lån på 2 millioner kroner har nå blitt 20.000 kroner dyrere på et år
  • Et lån på 3 millioner kroner har blitt rundt 30.000 kroner dyrere på et år
  • Et lån på 4 millioner kroner har blitt rundt 40.000 kroner dyrere på et år

(Alle tall etter skattefradrag.)

Og dette kommer i tillegg til økte utgifter til kommunale avgifter, mat, drivstoff, forsikring og ikke minst strøm.

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om den kraftige renteøkningen i juni 2022.   

 

Beste bank før renteøkningen

Under ser du Huseiernes rentebarometer for juni med de beste bankene før renteøkningen. Den første tabellen viser vårt standardlån på 2 millioner kroner innenfor 75 prosent av boligens verdi.

Bruk pilene på toppen for å se storbankene og de beste bankene for lån innenfor 50 prosent og 85 prosent av boligens verdi.

Les mer: Hele banktesten finner du her! 

 

 

 


Medlemsfordel

Par sitter foran en laptop

Boliglån fra Storebrand Bank

Som medlem av Huseierne kan vi nå tilby boliglån i samarbeid med Storebrand, til meget konkurranse dyktige betinger.

Få boliglån fra 4,59 prosent nominell rente, 4,77 prosent effektiv. Gratis etablering!

Les mer

Mer fra Huseierne

Se alle artikler