Din økonomi: 5 grep du bør ta nå

Gå til hovedinnhold

Din økonomi: 5 grep du bør ta nå

Utsiktene til den økonomiske våren 2023 er dessverre ikke særlig lystige. Strømpriser, kommunale avgifter, renter og matpriser - alt øker. Her er det bare å stramme livreima. Vi gir deg 5 konkrete områder av økonomien hvor du bør ta grep.

De fleste får det trangere enn vanlig denne våren. Hvilke utgifter kan du kutte ned på? Foto: Shutterstock.

1. Få beste rente på boliglånet

Den siste tidens renteøkninger har gjort at du betaler mye mer på lånet enn for bare et par år siden. Derfor er det viktigere enn noen gang at du forsikrer deg om at du ikke betaler mer enn du må!

Her ser du hvor mye dyrere boliglånet ditt har blitt siden september i 2021 - da rentehevingene startet:

  • 1 million i lån: 21.450 kr i året - 1800 kr i måneden
  • 2 millioner i lån: 42.900 kr i året - 3575 kr i måneden
  • 3 millioner i lån: 64.350 kr i året - 5360 kr i måneden
  • 4 millioner i lån: 85.800 kr i året - 7150 i måneden
  • 5 millioner i lån: 107.250 kr i året - 8900 kroner i måneden

Alle tall er etter at skattefradraget er regnet med.

Selv om bankene setter opp renten i kjølvannet av at Norges Bank hever sin styringsrente, er det stor variasjon i hvor mye hver enkelt låntager må betale. Huseiernes rentebarometer forteller deg fra måned til måned hvilke banker som kommer best ut, så her kan det lønne seg å følge med!

Det er enkelt å byttte bank. Banken du bytter til vil gjerne ha deg som kunde, og ordner dermed enkelt det aller meste om du vil det. Mange banker har utstyrt sine nettsider med en enkel knapp du trykker på for å sette i gang prosessen med å flytte lånet.

Hvis det likevel virker strevsomt, så husk at du kanskje ikke engang trenger å bytte. Dersom du finner ut at du får bedre vilkår et annet sted har du et svært godt kort på hånden og kan forhandle med din egen bank. Sannsynligvis vil de strekke seg for å beholde deg som kunde.

Husk også at du ikke nødvendigvis trenger å ha alle tjenester i samme bank. 

Sist, men ikke minst: Er det lenge siden du fikk en verdivurdering av boligen, kan det lønne seg å innhente dette. Dersom boligprisene i ditt område har økt, kan belåningsgraden din ha sunket. Dette igjen kan påvirke hvilken rente du får på lånet.

 

2. Spar inn på dagligvarene

Dagligvarer har økt voldsomt i pris det siste halvåret, og nye økninger i matprisen er varslet. Derfor er det viktigere enn før å være bevisst på hvor mye du bruker i matbutikken.

De flinkeste klarer seg visstnok med å handle en gang i uka. Mange av oss lever ikke ryddige nok liv til å få til dette, men husk at to handleturer i uken, med handleliste, tross alt er bedre enn seks turer på sulten mage!

Vil du gå grundig til verks, kan du også tenke gjennom hvilke varer du velger. Butikkenes egne merkevarer har fått et oppsving den siste tiden og ikke uten grunn – de er gjennomgående billigere enn andre merker. Men husk å sjekke: Får du dårlig dyrevelferd eller næringsinnhold på kjøpet, bør du vurdere hva som er viktigst.

I tillegg til innkjøpene bør vi alle gå gjennom matavfallet vårt. Kan det reduseres? Så mye som hver åttende handlepose blir kastet! Dette er penger rett i søpla.

Innfør en restedag i uka så middagsrestene blir spist. Vær særlig oppmerksom på innkjøp av brød, frukt og grønt, som er det det kastes mest av!

 

3. Fjern unødvendige forsikringer, men behold de viktige!

Nyåret er en god tid å gå gjennom forsikringene. Stemmer for eksempel kjørelengde på bilen? Har du riktig verdi på innboforsikringen? Sjekk at du har de forsikringene du trenger, og samtidig at du ikke har flere. Har du for eksempel forsikringer gjennom arbeidsgiver som gjør at du ikke trenger å tegne tilsvarende forsikring privat?

Pass også på å sjekke hva du har før du tegner enkeltforsikringer i forbindelse med reiser, kjøp av elektronikk og så videre – her kan det være mye å spare.

Ring gjerne rundt og sjekk om du får bedre vilkår hos andre forsikringsselskaper. Da kan du forhandle med ditt eget forsikringsselskap, eller bytte.

Husk bare å sammenligne vilkårene, så du ikke får dårligere vilkår enn du ønsker.

4. Gå gjennom alle abonnementer og autotrekk

Er du støttemedlem hos en treningskjede? Trekkes du månedlig for Netflix, selv om du så godt som bare ser på HBO? Har du et lydbokabonnement du egentlig bare brukte til sommerens lange kjøreturer?

De aller fleste av oss har godt av jevnlig å gå gjennom autotrekk og abonnementer, og se om det er noe vi kan kutte ut. For eksempel er det absolutt mulig å kutte ut en av strømmetjenestene på TV for en stund – og dersom du savner det, er det bare å åpne det igjen (det er som regel utrolig mye lettere å åpne enn å avslutte!)

Telefonabonnementer er også i evig forandring, og det kan være lurt å sjekke at du har ett som er tilpasset din bruk og dine behov.

 

5. Spar på strømutgiftene

Å få til så lave strømutgifter som mulig er tredelt. Du bør:

1) Sørge for en så god strømavtale som mulig. Mange strømselskaper sponser den første måneden, slik at den blir ekstremt billig, men skrur deretter opp prisen i form av påslag. Se derfor på hva det står om påslag i avtalen, og velg den avtalen som har lavt påslag etter at introduksjonstiden har gått ut.

2) Sørge for ikke å bruke for mye strøm på en gang. Da unngår du at energileddet i nettleia hopper opp ett trinn.

3) Sørge for å spare på strømmen. Kortere og færre dusjer er kanskje det enkleste tiltaket for mange av oss, men ikke alltid lett å få hele familien med på! Har du en eldre varmtvannsbereder kan det være penger å spare på å bytte den med en ny, smart bereder. Dette kan du få støtte til hos Enova.

Den mest effektive måten å spare strøm på er å redusere oppvarmingsbehovet. Enten ved å leve med noe lavere innetemperatur enn man kanskje er vant med, eller ved å ta en runde og sjekke om huset på noen måte kan utbedres slik at det kan holde bedre på varmen.

Lekker det mye varme ut av boligen? Termografering kan avsløre hvor varmen forsvinner – se hvordan her!

PS: Fikk du med deg saken vår om at du også må sjekke skattekortet? Her kan det være tusener å spare! Les mer her!  

Vi kjemper for det viktigste du eier!

Huseierne jobber aktivt for at flest mulig skal kunne eie sitt eget hjem. Vi kjemper mot økte bokostnader, skatter og avgifter.

Som medlem får du:

→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter samt
→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer