Bygge terrasse: Ekspertens 5 beste tips

Gå til hovedinnhold

Bygge terrasse: Ekspertens 5 beste tips

Skal du bygge terrasse? Da bør du få med deg disse tipsene, som sikrer godt sluttresultat!

Tekst / video / redigering: Rikke Åserud

Visste du at det ikke er hipp som happ hvilken vei du legger bordene på terrassen? Eller at et spennverkøy hjelper deg med å få alle bordene helt rett på plass? Vi gir deg som skal bygge terrasse eller platting eksperttipsene!

I videoen over får du de gode tipsene servert på et fat av Huseiernes byggtekniske rådgiver Anders Stensrud. Der viser han blant annet hvordan du skal unngå sprekking når du bruker en skruejigg, hvordan du skyver bordene på plass med spennverktøyet, og hvordan du enkelt kan bruke justerbare plastføtter til bærebjelkene under.

1 Legg alle bordene «smilende»

Ekspertens første tips er å sortere terrassebordene. Sjekk at de er rette og fine. Har du fått materialer med store skjevheter, bør de legges til side.

- Dernest bør du legge utover alle bordene du skal bruke på terrassen før du begynner å skru. Jeg foretrekker å legge dem «smilende» - det vil si at årringene på endene går oppover, som i et smil, forklarer Stensrud.

Han forklarer at når treverket tørker, vil bordene kule seg i den retningen årringene går. Har du noen som kuler den ene veien, og noen som kuler den andre veien, blir resultatet ujevnt og «bølgete». Derfor bør alle ligge samme vei.

2 Bruk skjult skrueinnfesting uten sprekking

Mange velger skjult skrueinnfesting på terrassen. Da settes skruene inn i bordene fra siden, slik at skruehodene ikke synes. For å få et godt resultat må man bruke en skruejigg, eller skrumal - ofte også kalt Camo, som er ett av de store merkene på markedet.

- Jiggen bare klypes på bordet du skal skru før du skyver det inntil nabobordet. Da får du riktig avstand. Husk også å bruke riktig skrue, som er selvborende, sier Stensrud.

I videoen over viser han hvordan man setter skruene inn i jiggen på hver side, slik at skruene kommer i en fast vinkel og sikrer at det blir god innfesting uten sprekker.

Ved endeskjøtene må man ikke skru for nær endene, for da vil det sprekke opp.

- Derfor må man legge på en kloss på bærebjelken som man skrur fast på siden først, og så kan man sette skruejiggen lenger inn på terrassebordet og skru der. Du bør ikke skru nærmere enn 2,5 cm fra enden, forklarer Stensrud.

3 Bruk spennverktøy for rett avstand

Noen ganger kan man få terrassebord som er litt bøyd. De kan være vanskelig å få klemt helt inntil slik at man får lik avstand mellom bordene.

- Da har man det som man kaller et spennverktøy, som du får kjøpt i byggevarehandelen. Dette er et enkelt og nyttig verktøy alle selvbyggere vil ha glede av, påpeker Stensrud.

Spennverktøyet setter du ned på bjelken, slik at du bare kan skyve bordet inntil det forrige bordet med en hånd. Så kan du bruke den andre hånden til å skru fast bordet.

- Da får du rette bord på riktig plass, sier Stensrud.

Forvirret? Se hvordan det gjøres i videoen over!

4 Bruk justerbar plastfot og riktige skruer for godt feste

Du trenger ikke å støpe for å få et godt feste for terrassen, men det er viktig å sørge for godt underlag.

- Først graver du et hull i bakken som går 40-60 centimeter ned i jorda. Dette kan du fylle med for eksempel lecakuler, forklarer Stensrud.

Oppå lecakulene bør du legge en fiberduk som slipper vannet igjennom, men ikke lys. Den hindrer ugress i å slå rot. Det er ikke noe moro med planter som vokser opp mellom bordene i terrassen!

Til bærebjelkene kan du bruke justerbare terrasseføtter. Disse trenger et flatt fundament. De kan skrus fast eller limes på steinheller - mange har gamle heller som kan gjenbrukes.

Justerbare terrasseføtter i plast kan tåle tung last, og er samtidig svært fleksible, siden de kan justeres opp og ned underveis slik at du sikrer at terrassegulvet blir helt rett mens du jobber med det.

- Når du monterer bærebjelkene i terrasseføttene, så bruk en monteringsskrue med stort hode. Da får du bra klemkraft og godt feste, sier Stensrud.

5 Velg riktig etterbehandling

Til slutt: Velg riktig etterbehandling til din nye terrasse. Dersom du ikke elsker å pusle med stadig vedlikehold, så vurder alternativer til olje og beis. Ett alternativ er å la materialet gråne, og bare pusse over når det er gått 5-6 år. Det finnes også mindre tradisjonelle behandlinger som er svært gode.

- Jeg mener at et godt alternativ er å bruke et produkt av kisel og kalium som heter Sioox, som gir en naturlig impregnering. Den gjør at treverket blir helt grått; det får mindre flising og det holder svært lenge sammenlignet med tradisjonell olje og beis, sier Stensrud.


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_Monter.jpg

Rabatter på byggevarehuset Montér

Medlemmer får inntil 45% på byggevarer hos Montér, og i tillegg får du alltid 2% Huseierbonus på alle kjøp.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler