Ekspertene svarer: Gjør de nye boligsalgsreglene det dyrere å selge bolig?

Gå til hovedinnhold

Ekspertene svarer: Gjør de nye boligsalgsreglene det dyrere å selge bolig?

Fra 1. januar 2022 kommer det nye boligsalgsregler. Blir det billigere, bør man ha forsikring og må det tas hull i boligen min? Huseiernes eksperter svarer!

Av: Carsten Henrik Pihl

De nye boligsalgsreglene som starter å gjelde i januar 2022 vil gjøre at boliger som selges blir dokumentert bedre. Det skal igjen skape mindre skuffelse og færre konflikter. 

Men de nye reglene gjør også at mange har spørsmål. Tidlig i desember 2021 hadde Huseiernes ekspert Anders Stensrud og Carsten Pihl webinar om de nye reglene.

Anders Stensrud er byggteknisk rådgiver i Huseierne og har lang erfaring som takstmann. Carsten Pihl er forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne. Han er utdannet jurist og har arbeidet med reglene om boligsalg i over 20 år.

I webinaret - som du ser øverst på siden - får du både en gjennomgang av de nye reglene og Huseiernes eksperter svarer på spørsmål fra medlemmene.

Les mer om de nye reglene: Slik virker de nye boligsalgsreglene fra 1. januar 2022 

Her er 9 spørsmål og svar fra webinaret om de nye boligsalgsreglene:

 

1. Vi er i ferd med å selge bolig og kontrakten blir inngått i desember. Overtakelsen er i januar. Hvilke regler gjelder?

SVAR: Her gjelder de gamle reglene. Grunnen er at avtalen er inngått i desember 2021, og det er avtaletidspunktet som avgjør når de nye reglene gjelder. Det er budaksept som er avgjørende, for det er da avtalen juridisk er inngått.

 

2. Boligen ligger ute for salg nå, og har tilstandsrapport etter gamle regler. Men hva hvis vi ikke får solgt før etter nyttår, må vi ha en ny rapport?

SVAR: Dere må ikke, men det er sterkt å anbefale. Hvis dere bruker en ny rapport etter nyttår, vil dere bli omfattet av de nye reglene. Det betyr blant annet at kjøperen regnes for å kjenne alt innholdet i rapporten.

 

3. Gjelder de nye reglene for salg av hytter?

SVAR: Ja, det gjør de. De gjelder for alt salg av boliger og fritidsboliger til forbrukere.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

4. Blir det dyrere å selge bolig med de nye boligsalgsreglene fra 2022?

SVAR: Det er usikkert ennå. Tilstandsrapportene blir noe dyrere, fordi den bygningssakkyndige må bruke noe mer tid på undersøkelsen. Dette er fordi den er mer grundig enn tidligere. Samtidig forventer vi i Huseierne at prisene på boligselgerforsikring (eierskifteforsikring) går ned. Her har vi fått litt blandede signaler fra de ulike selskapene i markedet.

Noen mener risikoen går opp, fordi det kan bli mer krangling. Noen mener risikoen går ned fordi det blir mer informasjon om boligen. Når forsikringsfolk snakker om "økt risiko" betyr det i praksis at prisen går opp, mens "lavere risiko" betyr at prisen skal gå ned.

Vi i Huseierne vil følge med på prisene og se hvordan markedet utvikler seg. Vi forventer at prisene går ned, for vi mener at økt informasjon om en bolig gir lavere risiko.

 

5. Tror Huseierne at loven vil føre til reduksjon i antall tvister?

SVAR: Ja, over tid tror vi i Huseierne at antall tvister vil gå ned. Grunnen er at boligene er bedre dokumentert, så kjøperne vet mer hva de kjøper.

Det kan bli noen flere tvister i en overgangsperiode for at reglene skal kunne sette seg.

 

6. Bør man fortsatt ha boligselger og boligkjøperforsikring?

SVAR: Boligselgerforsikring (som man før kalte eierskifteforsikring) anbefaler vi i Huseierne fortsatt. Grunnen er at det for selgere fortsatt vil være et visst ansvar man har, selv om boligene er bedre beskrevet.

Dette ansvaret har man uten skyld og i fem år etter boligsalget. Dette er et ansvar man bør forsikre seg mot gjennom boligselgerforsikring.

Boligkjøperforsikring - som er kjøperens forsikring - er en rettshjelpsdekning. Her mener vi i Huseierne at hvis man har en god rettshjelpsdekning i boligforsikringen sin, så vil det holde.

Mer informasjon: Mer om boligselgerforsikring og boligkjøperforsikring kan du lære på kursene om kjøp av bolig og salg av bolig.

 

7. Hva kreves av dokumentasjon av det håndverkere har gjort?

SVAR: Her vil det være lurt å ha samsvarserklæringer for den jobben som er gjort, tegninger, kvitteringer og beskrivelser av jobben.

Det bør for eksempel være bilder av ulike jobber som er gjort av rørleggere.

Uten dokumentasjon vil du kunne få dårligere tilstandsgrad fordi det er vanskelig å dokumentere at jobben er gjort riktig?

 

8. Hva kreves av dokumentasjon når man har gjort arbeid selv?

SVAR: Vis bilder av det du har gjort og produktdokumentasjon for de produktene som er brukt. Det kan hjelpe deg slik at du får en god beskrivelse av jobben.

Men husk at på noen områder - for eksempel på elanlegg - må jobben være gjort av fagfolk.

Les mer: Dette kan du gjøre selv av elektrisk arbeid

 

9. Det er krav om hulltaking, skal den bygningssakkyndige borre hull i huset mitt?

SVAR: Ja, etter den nye forskriften er det krav om hulltaking på baksiden av våtsoner. For eksempel på baksiden av der du dusjer på vegg.

Årsaken til at man tar hull er for å måle fukt i konstruksjonen (for å avdekke mulige lekkasjer) og for å kunne sjekke selve konstruksjonen.

Hullet tas med 73 mm størrelse - dette er det samme som elektrikere bruker til kontakter. Hullet kan gjerne tas langs listen, og vil etter undersøkelsen blendes av med et lokk. Dermed ser det ut som et vanlig "blindlokk" etter en kontakt som er fjernet.

Bare unntaksvis kan man la være å ta hull, og vi i Huseierne anbefaler at det tas hull etter forskriften for å dokumentere boligen på best mulig måte. Uten hulltaking kan man risikere at rapporten ikke blir godkjent.

Flere spørsmål får du svar på i webinaret!

 

Mer informasjon? Ta våre kurs!

Huseierne har egne digitale kurs om "Salg av bolig" og "Kjøp av bolig". Begge kursene er oppdatert med de nye reglene. Ta de i dag!

Digitalt kurs

Kurs om salg av bolig

1. januar 2022 kom det nye regler om boligsalg. I dette kurset går Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne gjennom de nye reglene, og andre viktige tema du trenger å kunne når du skal selge bolig. Les mer

Digitalt kurs

Gratis kurs om kjøp av bolig

1. januar 2022 kommer det nye regler om kjøp og salg av bolig. Her får du en gjennomgang av reglene, og hvilket ansvar du som kjøper når har. Kursholder er Carsten Pihl er forbrukersjef i Huseierne. Les mer

 


Medlemsfordel

Mor leser for datteren sin i en bok i en sofa

Ekstra gode betingelser på forsikring hos Storebrand

20 % rabatt på hus- og hytteforsikring, inkludert dobbel dekning på rettshjelp.
18 % på alle andre private skadeforsikringer.

Les mer


Medlemsfordel

logo-standard@0,2x kopi.png

Rabatt på takseringsoppdrag

Flere av Norsk Takst sine medlemmer/takstmenn tilbyr Huseiernes medlemmer 10 % effektiv rabatt ved takseringsoppdrag.

Les tilbudet

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer