Beskytt pipa med pipehatt

Gå til hovedinnhold

Beskytt pipa med pipehatt

En pipehatt blir nesten som en slags sydvest til pipa. Den beskytter den mot vær og vind. I tillegg kan den gi bedre trekk når du fyrer.

Enkle pipehatter er gjerne bueformede, og gir god ly for vinden dersom de settes på tvers av dominerende vindretning. Foto: Bertheussen Blikkenslager AS. 

Tekst: Rikke Åserud

Har du tenkt på at pipa på huset ditt står ute året rundt i all slags vær? Det er ikke sikkert at den tåler det så veldig godt.

Vind, regn, snø og frost kan tære på pipa og forkorte levetiden på den.

Får du vanninntrengning og frostsprengning kan du fort ha en omfattende piperehabiliterings-jobb foran deg i nærmeste fremtid.

Beskyttelse forlenger pipas levetid

Byggteknisk rådgiver Anders Stensrud i Huseierne.

Byggteknisk rådgiver Anders Stensrud i Huseierne.

For å forlenge pipas levetid kan man sette på en pipehatt. Det er rett og slett en slags sydvest til pipa, som beskytter den mot vær og vind. Pipehatter kan ha ulike utforminger, men en typisk fasong er en bue som legges over blykransen eller beslaget på toppen av pipa. Luften kommer inn på to sider, og vannet renner av på de to andre.

- Med en pipehatt blir det mindre vedlikehold av pipestokken, altså den delen av pipa som stikker opp over taket, sier byggteknisk rådgiver i Huseierne, Anders Stensrud.

Han understreker at dersom du har en pipe som allerede har fått sprekker, bør du utbedre dette før du setter på en pipehatt.

- Det beste er å ta en prat med feieren. Feieren har moderne utstyr til å sjekke tilstanden på skorsteinen, og kan si noe om behov for både vedlikehold, reparasjon og beskyttelse, sier Stensrud.

Hindrer fukt i å trenge inn

En ubeskyttet pipe kan i verste fall føre til fuktproblemer innvendig. Pipa trekker til seg fukt og regn og drar det med inn i boligen.

- Nå er det kanskje blant skrekkeksemplene, men jeg har sett hvordan helt ubeskyttede piper, som mangler beslag og alt, kan føre til soppdannelse inne. Fukten fra pipa trekkes inn på loftet, og fører til sopp på loftsgulvet, der vannet drypper ned, sier byggteknisk rådgiver i Huseierne Ingeborg Engh.

I områder med mye slagregn anbefales derfor gjerne beslag over hele pipa for å beskytte.

Bedre trekk med ly for vinden

En pipehatt bør monteres slik at den gir ly for vinden. Dersom du velger en pipehatt som roterer, vil den alltid gi ly. Velger du en bueformet, bør den monteres slik at buen står på tvers og skjermer for den dominerende vindretningen i området.

Dragon sevljusterende pipehatt som snur seg med vinden. Foto: www.pipehatt.com.

Når man gir pipa ly for vinden og sørger for at den holder seg tørr, vil man i de fleste tilfeller oppleve å få bedre trekk, noe som kan gjøre det lettere å fyre opp i peisen. Forbrenningen vil da også bli bedre.

- I tillegg vil en pipehatt hindre fugler i å forville seg ned i skorsteinen, sier Ingeborg B. Engh.

Må monteres riktig

Man kan montere en pipehatt selv, men da bør man passe på noen viktige ting. For det første må pipehatten være høy nok, slik at røykgassen får tilstrekkelig passasje, og slik at feierens renseverktøy får plass. Den må også monteres slik at den forholdsvis enkelt kan demonteres for feiing ved behov.

Pass også på å være nøye med målingen slik at du får en som passer til pipa.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer