7 tips: Gjør hagen klar for vinteren

Gå til hovedinnhold

7 tips: Gjør hagen klar for vinteren

Vi er inne i den første høstmåneden, og det begynner å bli på tide å gjøre hagen klar for den kalde årstiden.

Nyt høsten i hagen med å planlegge våren! Å sette løk om høsten er koselig for hele familien. Foto: www.obp.no.

Av: Rikke Åserud

Sommeren er på hell, og selv om det kan være noen fine helger og ettermiddager i vente, er hagesesongen snart over i store deler av landet. Vi guider deg gjennom hva du bør gjøre før kulda setter inn.

1) Plant løk

Vi begynner med det morsomste – planlegging av neste vår! Dette er tiden for å plante løk: Snøklokker, perleblomster, krokus, påskeliljer, tulipaner – hele vårens fargeprakt kan du planlegge nå! Dersom du ofte har rådyr i hagen, kan det være lurt å plante ting de ikke liker å spise, som påskeliljer, gul krokus, allium, klosterklokke og stjernehyasint.

Husk å følge anvisningen på pakken, der det står hvor dypt løkene skal settes. Det kan være lurt å sette løkene tettere enn det som angis på pakken. Da får du et tett blomsterflor til våren.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

2) Del stauder og sank frø

Mange flotte hager koster små formuer, men det er mulig å gjøre det billigere! Gå sammen med naboer og venner og del på staudene! Det er også bra for plantene, som etter noen år gjerne vokser seg for tette. Vår- og sommerblomstrende stauder er det aller best å dele på høsten, da plantene forbereder seg på en rolig periode. Stauder deler du ved å grave opp hele roten, og så dele den opp, enten med hendene eller med en skarp spade.

Høsten er også tid for frøsanking. Gå på oppdagelsesferd i din egen hage og i nabolaget!

3) Ikke klipp plenen for kort

Plenen vokser også på høsten, om enn ikke like fort og voldsomt som tidligere i sesongen. Fortsett å klippe gresset så lenge det vokser, men siste gang du klipper før vinteren, (mange steder i landet vil dette være i overgangen september -oktober) bør du innstille klipperen på lang gresslengde (4-5 cm.) Da vil gresset være bedre rustet for den kalde årstiden, og den vil kunne holde fortet bedre mot mose.

Det kan også være smart å rake opp områder med mose en siste gang før kulden setter inn.

Ligger det mye løv på plenen kan det være fint å få rakt. Har du bare litt, kan du la det ligge til våren. Foto: Pixabay, Bruno/Germany.

Om du vil rake plenen nå eller på våren er en smakssak - med mindre du har store mengder løv som blir liggende som et tett teppe oppå gresset, da bør du fjerne mesteparten nå, så plenen får tilgang på lys og luft. 

4) Vask og sett bort hagemøblene

De aller fleste hagemøbler har det best om de lagres tørt og frostfritt gjennom vinteren. Hvis du ikke har plass til utemøblene i en garasje eller et uthus, bør du i hvert fall forsøke å oppbevare dem slik at de i minst mulig grad utsettes for det hardeste vinterværet. Forsøk å få dem opp fra bakken, og dekk dem gjerne godt, men pass på å sørge for god lufting under presenningen eller trekket.

Støv og forurensning kan tære på møblene, så det beste er å få gitt dem en rask vask før du pakker dem bort. Bruk et mildt vaskemiddel, såpe og skyll godt. Tørk over, og la møblene tørke helt før du setter dem til vinterlagring.

5) Fjern nedfallsfrukt

Mange steder i landet byr denne sensommeren på ekstremt mye frukt – mer enn vi kanskje rekker å høste inn. Dersom det ligger plommer, epler og pærer på plenen din, bør du sørge for å få plukket dem opp og fjernet dem. Det er flere gode grunner til dette. En av dem er at elg, rådyr og andre dyr kan bli beruset om de spiser mye gjæret frukt. En annen grunn er at smågnagere, som mus og rotter, gjerne tiltrekkes av deilig mat som ligger på bakken.

Nedfallsfrukt bør fjernes fra plenen. 

Mennesker bør være varsomme med å spise frukt som har blitt liggende på bakken. Mattilsynet melder at muggsoppgiften patulin lett kan spres seg i epler og annen frukt som har falt ned fra trærne. Giften kan finnes i frukt som ser fin ut, og i deler av frukten som er uskadd. Siden den ikke blir borte ved koking, bør man heller ikke bruke nedfallsfrukt til sylting og safting.

6) Siste frist for beskjæring

Har det grodd igjen i sommer? Det er ikke for sent å tynne busker og trær litt, men det begynner å nærme seg siste frist. Man bør nemlig ikke beskjære for sent på høsten når det er mye fukt i luften – da vil faren for soppangrep i sårflatene øke. Så dersom du skal beskjære på denne tiden, sørg for å gjøre det i tørt vær. 

Frukttrær kan beskjæres etter at de har båret frukt, og prydbusker kan tynnes når de er avblomstret. Bærbusker skal helst tas tidlig vår, men fikk du ikke gjort det da, kan du utnytte sensommeren. Bringebær og bjørnebær skal klippes etter høsting. 

Husk at poenget med å beskjære er, i tillegg til å forme planten, å gi den lys og luft. Ta de greinene som stenger for lyset eller åpenbart stikker seg feil ut. Kraftig beskjæring bør du imidlertid vente med til senvinters. Bruk skarpe redskaper slik at sårflaten blir jevn og glatt, da gror den bedre.

7) Rydd

Når hagesesongen er helt over, kan det være lurt å ta en siste runde i hagen. Rydd bort leker, redskaper og mindre krukker. Større krukker kan det være lurt å pakke inn i isolerende materialer – bobleplast, gamle pledd eller lignende, og trekk dem helst inn mot husveggen hvor de kan stå litt beskyttet. Sett dem gjerne opp fra bakken hvis det er mulig.

Trampolinen bør ryddes ned dersom du vil at den skal vare lengst mulig. Dersom du demonterer den før høstværet setter inn for fullt slipper du også å tjore den fast i kraftige vindkast.

Noen lar rammen stå oppe gjennom vinteren, men de fleste som selger trampoliner anbefaler at man demonterer også den. Det viktigste er imidlertid å ta inn sikkerhetsnettet, kantbeskyttelsen, fjærene og hoppeduken.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer