Sommerlig inspirasjon mellom to permer

Gå til hovedinnhold

Sommerlig inspirasjon mellom to permer

Trenger du inspirasjon til hagen i sommer? Vi har tatt en kikk på sommerens aktuelle hagebøker!

For deg som er opptatt av hage er det mye inspirasjon, kunnskap, tips og triks å hente i årets mest aktuelle hagebøker. Vi har bladd oss gjennom noen av årets bestselgere.

For den gjengrodde

To nyheter av året handler om beskjæring: «Beskjæring i hagen - trær, busker, roser, klatreplanter, hekker» av Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen og «Beskjæring» av Tor Smaaland.

Dette er bøkene for deg som er redd for å ødelegge noe og ikke riktig tør å ta tak i busker og trær før de kanskje har vokst seg helt ut av proporsjoner.

Moralen i begge bøkene er nemlig at det er ikke noe å være redd for! Klipp i vei, gi plantene lys og luft, og du vil bli belønnet med vakker blomstring eller en flott frukthøst.

Bøkene tar for seg beskjæring av alt vi vanligvis finner i norske hager, fra epletrær og bærbusker til blomstrende busker, ulike treslag, klatreplanter og mye mer. De gir også råd om når på året det passer best å beskjære de ulike sortene.

 

Etter mange år uten noe nytt på området, har det i år kommet to norske bøker om beskjæring. 

 

For selvdyrkeren

Bøker om hvordan man kan dyrke sine egne grønnsaker i hagen har ligget høyt oppe på hagebøkenes bestselgerlister de siste årene, og holder fortsatt sin posisjon. Klassikeren «Dyrking i pallekarm» av svenske Eva Robild kom ut i 2015, men er fortsatt svært populær.

Boka gir en enkel og oversiktlig innføring i hvordan man lager sin egen kjøkkenhage fra start til slutt, og egner seg godt for de som vil begynne med dette.

I 2019 kom Eva Robild med oppfølgeren «Dyrk økologisk», som går nærmere inn på gleder og utfordringer ved å dyrke uten kunstgjødsel eller bruk av gift mot skadedyr.

Hageblogger Maria Berg Hestad har i flere år blogget om små og store kjøkkenhageprosjekter på Det grønne skafferi. Nå har hun også utgitt bok. «Dyrk enkelt» heter den, og målet er å vise hvordan man nettopp kan gjøre det – dyrke enkelt i egen hage. Boken beskriver dyrkingsprosjekter på en enkel måte, slik at også de som aldri har prøvd å dyrke selv før, også skal kunne få det til.

Har du ikke kjøkkenhage? Ikke noe problem. Du kan nemlig dyrke en hel masse på balkongen! Inspirasjon og grundig innføring får du i boka «Balkongbønder» fra 2018. Den er skrevet av Andreas Capjon, også kjent som Bybonden på Losæter.

 

Selvdyrking er populært som aldri før, noe som gjenspeiles i et godt utvalg bøker om emnet. 


For den miljøbevisste

Hvor godt du tilrettelegger for mangfold i din egen hage er faktisk av betydning i det store bildet. Dette er ett av budskapene i "Den ville hagen". 

«Den ville hagen – kunsten å redde verden i egen hage» av den britiske biologiprofessoren Dave Goulson er en nykommer av året som har seilt rett inn på bestselgerlistene i norske bokhandler. Boken handler om floraen og faunaen som befinner seg rett utenfor døren vår. Tenk bare på hvor mange vesener som holder til i hagen: Skrukketroll, mark, fluer, sølvkre, veps, biller, mus, bier og humler.

 «Selv en ørliten hage kan inneholde mange hundre arter av insekter, små pattedyr og planter», skriver Goulson. Boken er en hyllest til de små skapningene som lever i hagene våre og gir inspirasjon til å øke mangfoldet i sin egen lille hageflekk ytterligere. Slik kan man som hageeier faktisk gjøre en viktig innsats for artsmangfoldet i sin lille krok av verden.

 

For familien

«Hageboka for små gartnere» av Kirsten Bradley er et lite sukkertøy av en hagebok for barn. Med vakkert illustrerte, trinn-for-trinn beskrivelser av hageprosjekter for de minste (som også fungerer på balkongen eller i skogholtet i nærheten), er den midt i blinken for gartnerspirer fra ca. 7 år og oppover.

Er du ute etter en hagebok for hele familien, bør du ta en titt på «Hannahs hage». Den viser på en lettfattelig og enkel måte hvordan hele familien kan delta i økologisk dyrking i hagen. Den tar for seg de enkleste og vanligste grønnsakene som kan sås både i potter, plantekasser og i kjøkkenhagen, hva slags utstyr du trenger og hvordan du best lykkes med dyrkingen.

 

La hele familien være med i hagearbeidet - om det er i kjøkkenhagen, på balkongen, eller et skogholt i nærheten der dere kan henge opp fuglekasser og humlehotell. 


For selvbyggeren

Kan du bygge din egen utedo? Dette spørsmålet kom deisende i fanget til forfatter Siri Helle da hun arvet en liten hytte uten strøm og vann. Og uten utedo. Boken "Med berre nevane" følger hennes amatør-byggeprosjekt: Å bygge en utedo fra bunnen av, med tre hun selv har felt. Leseren får ta del i mestringsfølelsen når hun etter hvert får til det hun har satt seg fore.

Boken bør nok ikke leses som en byggeanvisning fra Sintef, men er god inspirasjon for alle oss som drømmer om å være litt mer selvhjulpne og nevenyttige. Ikke minst minner den oss om hvor viktig det er for oss mennesker ikke bare å konsumere, men å skape.

Er du ute etter litt mer håndfaste beskrivelser av prosjekter du kan pusle med om du allerede er litt nevenyttig, kan nok heller en bok som «Utesnekring» fra 2019 være noe for deg. Boken gir deg innføring i hvordan du kan lage blant annet en enkel utedusj, et klassisk tørkestativ, et stilig utekjøkken, sofaer, benker og bord, en dekorativ blomsterstige med plantekasser, sykkelbod – og selvsagt også hvordan du snekrer en flott platting.

To vidt forskjellige bøker om å bygge selv selger godt denne sommeren. 


For drømmeren

Mange drømmer om god plass, natur, dyr og dyrking. 

«Småbruk» er et av de mest populæres søkeordene på Finn.no sine eiendomssider. Er du blant de mange som drømmer om å flytte fra byens kjas og mas til en roligere tilværelse på landet? Har du en trang, varm balkong du gjerne skulle ha byttet ut med en stor, bugnende hage? Da er «Drømmen om småbruk» boka for deg. Den forteller historiene om mennesker som har tatt steget og realisert drømmen. Den forteller både om utfordringene og gledene ved livet på landet. Utgiver er «Lev landlig».

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer