Slik bygger du en platting selv med 7 enkle steg

Gå til hovedinnhold

Slik bygger du en platting selv med 7 enkle steg

Mange ønsker seg en ekstra uteplass, og her viser vi deg hvordan du enkelt kan lage din egen platting i hagen.

Slik bygger du en platting.
PLATTING: Uteplassen blir mye bedre med en platting. Du bygger den lett selv, og stort sett slipper du å søke om å bygge!

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Har du tenkt å tilbringe tid hjemme i sommer? Da kan det være anledningen til å gjøre alvor av planene du har hatt en stund. 

For mange står ønsket om en platting, eller en terrasse på bakken om du vil, øverst på ønskelista.

Men kan man bygge den helt selv, må man søke kommunen, må man støpe og hvordan går man frem?

Noen regler må du følge

Bygging av terrasse på bakken er ikke søknadspliktig så lenge plasseringen ikke er i strid med arealformål, planbestemmelser eller hensynssoner. Det er altså viktig å være klar over at selv om et tiltak kan være unntatt fra søknadsplikt, er det altså ikke helt fritt frem å bygge.

Sjekk at tiltaket ikke er i strid med kommunens arealplan eller reguleringsplaner og pass på utnyttelsesgraden. Den beskriver hvor mye av tomten din som kan bebygges. Når du skal regne ut utnyttelsesgraden skal du ta hensyn til hus, garasje, carport og terrasse.

I Oslo er for eksempel utnyttelsesgraden 24 prosent for de fleste boligområdene der det står hus og rekkehus. Det betyr ganske enkelt at 24 prosent av tomtens areal kan bebygges.

«På bakken» betyr at terrassegulvet ikke kan ligge høyere enn 0,5 m over terreng, og da kan det plasseres nærmere enn 4 meter til nabogrensen.

Terrasser med høyde mer enn 0,5 m over ferdig planert terreng vil være omfattet av tiltaksbegrepet, og for denne typen tiltak vil også andre bestemmelser i plan- og bygningslovgivningen kunne være relevante.

Dersom du er usikker på om et tiltak er unntatt søknadsplikt, må du kontakte kommunen for avklaring. Du kan også be om en forhåndskonferanse om tiltaket. I tillegg kan du sjekke ut veiviseren til Direktoratet for byggkvalitet.

 

Slik går du frem for å enkelt bygge din egen platting:

1. Tegn opp før du starter

Tegn gjerne opp byggverket ditt i forkant, så du hele tiden har et klart bilde i hodet av hva du skal gjøre. Sørg også for å ha riktig utstyr og verktøy på plass.

Planlegg gjerne så det går opp i hele terrassebord og bjelker. Det gjør at jobben din senere blir mye enklere, da du sparer deg for mye kutting og skjøting.

Platting4.jpg

 

2. Bygg et solid underlag

Det første du må tenke på er å sørge for et stabilt og solid grunnlag. Legg ut Leca-blokker med cirka 60 cm mellomrom. Grav de ned 10- 20 cm, jevn ut og gjør området helt flatt.

Platting3.jpg

 

3. Legg på fiberduk

Ta opp stenene du har gravd ned, og rull ut fiberduk før du legger stenene på plass igjen. Duken er for å hindre at gresset slår rot og gror gjennom terrassen.

Legg gjerne grus både under og over fiberduken. Det sikrer at duken holder seg på plass, og det gjør det også enklere å få ting i vater etterpå.

Platting5.jpg

 

4. Lag ramme med bjelkene

Leca-blokkene du har lagt danner nå en fin ramme for bjelkelaget du skal legge. De sørger også for at bjelkene kommer opp fra bakken, slik at de på sikt ikke blir liggende å råtne i vann på gresset.

Bjelkene legges oppå Leca-blokkene for stabilitet. Husk at når du må skjøte, så er det viktig at den kommer over en steinblokk for å sikre fast underlag.

Platting6.jpg

 

5. Legg på terrassebord

Når bjelkelaget under er på plass kan du begynne å legge terrassebordene. Begynn gjerne med det ytterste terrassebordet for å sikre et pent resultat. Beregn noen centimeter overheng for å få en pen kant.

Når du legger terrassebordene må du passe på å legge dem med litt avstand. Avstanden varierer med hvilke terrassebord du bruker, men vi gikk for 6 millimeter mellom bordene. 

Camo.jpg

Bruk gjerne en skrumal, også kalt camo (bildet over), for å sikre pent resultat uten synlige skruer. For mange er de hundrelappene en god investering.

 

For deg som pusser opp!

Medlemskap i Huseierne er smart når du pusser opp:

→ Gode rabatter på maling, materialer og interiør!
→ Gratis byggteknisk rådgivning før du setter igang!
→ Gratis kurs om hva du kan bygge uten søknad!

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året!

 

6. Kapp av terrassebord

La terrassebordene gå utenfor kanten, du trenger ikke bruke masse tid på å kappe alle i perfekt lengde. Det er nemlig enklere å kappe alle på en gang etterpå.

Da får du et penere resultat, og du sparer mye tid. Bruk gjerne en krittsnor for å lage en nøyaktig linje, og kapp med sirkelsagen hele veien etter merket. Der det er vanskelig å komme til, gjerne inn mot vegg, bruker du stikksag.

Man kan også beregne en ytterplanke på tvers for å få en pen ramme rundt plattingen.

Platting7.jpg

 

7. Nyt resultatet

Da er plattingen ferdig, og det gjenstår bare å ta ut møblene og nyte resultatet og solen. Husk at hvor mye vedlikehold plattingen din krever kommer helt an på terrassebordene. Bruker du Møre Royal som oss, trenger du ikke olje dem før det er gått minst seks år. Andre typer impregnerte terrassebord må oljes eller beises jevnlig.

Husk at alle terrassebord uansett type, bør vaskes hver sesong slik at de holder seg lengst mulig.

Platting1b.jpg

God sommer!

 


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_Monter.jpg

Rabatter på byggevarehuset Montér

Medlemmer får inntil 45% på byggevarer hos Montér, og i tillegg får du alltid 2% Huseierbonus på alle kjøp.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer