Til kamp mot svart arbeid

Gå til hovedinnhold

Til kamp mot svart arbeid

Veilederen tettpå: skal få oss til å velge bort svart arbeid.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Huseierne er en av samarbeidspartnerne i det tverretatlige tiltaket mot arbeidslivskriminalitet. Satsingen har fått navnet tettpå:

Formålet med tettpå: er å redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft i byggenæringen.

Dette oppnår vi ved å påvirke og dyktiggjøre forbrukerne til å ta informerte valg av håndverkere.

– Vi er opptatt av at landets boligeiere gjennom bevisstgjøring og kunnskap bidrar til en seriøs og ryddig byggenæring. Vi vil være med på positive tiltak som forhindrer svart arbeid. Prosjektet tettpå: er nettopp et slikt tiltak vi er stolte av å være en del av, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Veilederen gir deg råd og tips om hvordan du kan være med på å forebygge arbeidslivskriminalitet, og bidra til et sunt og godt arbeidsliv i ditt nærmiljø.

Mange velger svart

De fleste av oss er klar over at det er ulovlig å kjøpe svart arbeidskraft, og er enig i at det ikke er stuerent.

Likevel har mange benyttet seg av det. Særlig når det kommer til kjøp av renholdstjenester og snekkerarbeid synder vi, skriver medlemsbladet vårt Hus & Bolig.

Målet med veilederen er derfor å hjelpe innbyggerne med å velge seriøs arbeidskraft ved bygging og oppussing.

– Mange er kanskje ikke klar over at vennetjenesten de benyttet seg av faktisk er betegnet som svart arbeid etter reglene. Svært mange tenker nok heller ikke over alvoret ved at de holder liv i et svart arbeidsmarked, eller andre følger et slikt lovbrudd kan få. Derfor mener vi at det er viktig å rette oppmerksomheten mot dette, sier Meyer.

Sett deg inn i reglene

Mange får hjelp av familie og venner i forbindelse med oppussing, og vi har alle en god kompis som er elektriker eller maler. 

I mange tilfeller er dette stuerent, men det er viktig at man følger reglene som sier at
du som privatperson kan betale inntil 6.000 kroner i året skattefritt til en annen privatperson som utfører arbeid for deg hjemme, på hytta eller på bilen.

Et godt tips er å gå til handlehvitt.no. Her får du også masse nyttig informasjon som hjelper deg til å ta de riktige valgene, og du kan blant annet sjekke om firmaet du bruker er registrert i Enhetsregisteret.

Det er utarbeidet egne veiledere for alle de kommunene som er med i tettpå: Her kan du se på veilederen for Trondheim. 

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer