Bokostnader i kommunene

Gå til hovedinnhold

Bokostnader i kommunene

Innbyggerne i Hjartdal kommune i Telemark må i år betale 25.267 kroner i eiendomsskatt og kommunale avgifter. Fryktelig mye penger for en vanlig familie, mener Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Hjartdal er dyrest i landet

Hjartdal er den dyreste kommunen i landet å bo i. Her betaler innbyggerne 20.563 kroner i kommunale avgifter for vann, avløp, renovasjon og feiing og 4.704 kroner i eiendomsskatt.
– Når Hjartdal kommune krever over 25.000 kroner i året for en standard bolig i eiendomsskatt og kommunale avgifter, er det veldig dyrt og et kraftig innhugg i familieøkonomien, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Sola kommune billigst
Den rimeligste kommunen å bo i er Sola i Rogaland. Denne kommunen krever totalt 7.101 kroner i året av innbyggerne. 
– Forskjellen på den dyreste og billigste kommunen er over 18.000 kroner. Det er urimelige og uforståelige forskjeller fra kommune til kommune, sier Meyer.
– Kommunene som sender de høyeste regningene må nå finne ut hvordan de kan bedre driften og redusere regningen til innbyggerne, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Bodø har høyest eiendomsskatt
Bodø har landets høyeste eiendomsskatt på 9.996 kroner. 282 av landets 426 kommuner har nå eiendomsskatt på bolig. Til sammenligning var det i 2007 bare 142 av landets kommuner som hadde eiendomsskatt på bolig. Kommunenes inntekter fra eiendomsskatt på bolig og hytter er i samme periode tredoblet til 6,3 milliarder kroner.
– Det å eie sitt eget hjem er et grunnleggende velferdsgode og åtte av ti nordmenn gjør det. At eiendomsskatten brer om seg kan true den norske boligmodellen hvor selveiertanken er grunnmuren, sier Meyer.

Statistisk Sentralbyrå har utarbeidet undersøkelsen for Huseiernes Landsforbund. Materialet er basert på tall som kommunene selv leverer inn og gjelder for en standard bolig på 120 kvadratmeter.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer