Slik sikrer du huset i styrtregn

Gå til hovedinnhold

Slik sikrer du huset i styrtregn

Voldsomme skybrudd blir mer og mer vanlig over store deler av landet. Vi har samlet sju tips for hvordan du kan gjøre hus og hage klar for store nedbørsmengder.

Slik sikrer du huset i styrtregn

Rens og reparer takrennene

Løv, barnåler og rusk fra takstein legger seg i takrennene. Sørg for å rense takrennene jevnlig så det ikke blir propp i systemet. Tette takrenner kan føre til at vannet kommer på avveie og kan til vinteren også gi frostsprengskader.

Følg med når det regner. Har takrennene sprekker, hull eller andre svakheter som gjør at vannet ikke renner bort fra huset? Sørg for å utbedre skadene.

 

Rens stikkrenner, nedløp og drensrør

Gress, blader og småkvister kan fort tette igjen stikkrenner og drensrør som skal ta av for regnvannet. Pass på å holde slike åpninger fri for blader og rusk. Har du flatt tak med sluk, så husk å sjekke det, også, jevnlig.

 

Tilbakeslagsventil

En tilbakeslagsventil sørger for at vannet bare kan renne i én retning. Ved å montere tilbakeslagsventil på avløpsrøret kan du hindre at vann trenger inn i kjelleren gjennom avløpsledningen.

 

Rydd kjelleren

Jo færre ting du har stående på gulvet i kjelleren – jo mindre blir ødelagt dersom uhellet er ute og vannet flommer inn. Sørg for å få ting opp fra gulvet. Husk også at et flisgulv normalt blir mindre ødelagt ved flom enn teppegulv og tregulv.

 

Ny drenering?

God drenering er alfa omega for et tørt og godt hus. Normal levetid på dreneringen er mellom 20 og 60 år, det vil altså variere hvor ofte du som huseier må vurdere å skifte eller oppgradere drenering. Husk at klimaendringene med mer vann fører til økt belastning på dreneringen.

 

Sjekk taket

Det regner i snitt 470 000 liter vann på et tak i året. Det skal med andre ord ta av for voldsomme mengder. Hvordan ser det ut på taket – er alle taksteinene på plass, og er de uskadd? Hele, tette takstein gjør huset ditt bedre rustet mot styrtregn og ikke minst mot frostskader til vinteren. Dersom du ikke vil klatre opp og ta denne jobben selv kan du kontakte en taktekker.

 

Bekkeløp

Har du bekkeløp nær eiendommen? Sørg i så fall for at det er fritt for hageavfall, blader og kvister, så vannet ikke finner andre veier, nærmere huset ditt. Behold den naturlige vegetasjonen ned mot bekker og små elveløp. Vegetasjonen tar opp vann og kan dempe flomtendenser. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer