Airbnb - utleie på eget ansvar?

Gå til hovedinnhold

Airbnb - utleie på eget ansvar?

Airbnb har nå over 9 000 norske boliger i sin database, og tallet øker stadig. Men hvor trygt er det egentlig å ta imot gjester fra hele verden i sin egen bolig?

RER OPP: Helene Nylende Sørlie gjør ofte klart for å ta imot gjester fra hele verden hjemme hos seg selv.
RER OPP: Helene Nylende Sørlie gjør ofte klart for å ta imot gjester fra hele verden hjemme hos seg selv.

På Bislett, i en bygård fra 1895, ønsker Helene Nylende Sørlie oss velkommen. Bygårdsleiligheten kjøpte hun for ett år siden. Hun hadde satt opp et budsjett, men måtte krype litt over smertegrensen for å få den.

– Jeg var heldig, og jeg er veldig fornøyd, sier hun.

Bonus

I den nyinnkjøpte leiligheten på 43 kvadratmeter har hun regelmessig drevet med korttidsutleie via Airbnb siden juni 2015. Det var et målbevisst valg fra 24 år gamle Helene, som i utgangspunktet ønsket å finansiere tilbakebetalingen av studielånet sitt på denne måten. Etter fullført master i organisasjonspsykologi og ledelse, fikk hun en godt betalt stilling som tillater henne å sette leieinntektene inn på en feriekonto i stedet.

 – Det er bonuspenger, smiler hun.

Luftmadrass og frokost

AirBnB er en forkortelse for «Air bed and breakfast» – altså luftmadrass og frokost. Det var nemlig slik tjenesten begynte i San Fransisco i 2008: To driftige studievenner tilbød tilreisende å sove på luftmadrasser hjemme hos dem, og få servert frokost, når det var konferanser og annet som skjedde i byen og hotellene dermed var fullbooket. Etter hvert utvidet de to gründerne tjenesten, som har vokst i rasende fart til det den er i dag: Et enormt nettverk der folk som har ledig plass til gjester i boligen sin kobles sammen med folk som ser etter husrom for korttidsleie. I dag ligger ca. to millioner boliger over hele verden ute på Airbnb. I motsetning til for eksempel Finn.no er Airbnb basert på at alle brukerne har tydelige og ofte utfyllende profiler. Gjennom disse profilene blir både husverter og leiere vurdert av hverandre i et ratingsystem. Jeg som leier ut, blir altså bedømt i ettertid av de som har leid hos meg – og omvendt kan jeg bedømme dem som leide. Slik danner andres vurderinger et slags sikkerhetsnett for både gjester og husverter: Man styrer unna de som har ingen, eller negativ omtale, mens de som har positiv omtale kan oppleve velfortjent etterspørsel. 

Sunn fornuft

Som husvert på Airbnb kan man velge, eller bli enige med de som skal leie, om man skal være hjemme når gjestene kommer, eller ikke. Helene passer på å leie ut leiligheten når hun selv er ute og reiser, og har alliert seg med et familiemedlem som kan steppe inn hvis det skulle oppstå noe uforutsett. Når hun trenger det, tar hun kontakt med et firma, oppstått i kjølvannet av Airbnb, som tar seg av nøkkelutlevering. Dette firmaet tar i tillegg på seg oppdrag med å ta i mot gjester, og å sjekke dem ut. Når det er nødvendig kan hun også bestille vask og tømming av søppel, leie ekstra senger eller sengetøy og håndklær. 24 timer etter innsjekk, får Helene overført utleiesummen fra Airbnb til kontoen sin.

SORTERER: Helene velger selv hvem hun vil leie ut til. – Selvsagt har jeg lest artiklene om utleiere som har hatt problemer med tyveri, hærverk eller prostitusjon. Jeg vet at det er en risiko jeg tar, forteller hun.

Helene mener de fleste problemer kan unngås ved å bruke sunn fornuft. Leiligheten hennes er enkelt og elegant innredet, det gjør at det er få ting som hun må rydde vekk når hun skal ha gjester. Personlige saker legger hun i et ulåst skap på soverommet, og informerer om at det er privat. Selvsagt passer hun på at det ikke ligger verdisaker fremme, og forteller at hun nøye sjekker gjestene som vil leie hos henne. Profiler som det er få eller ingen «ratinger» på, aksepterer hun ikke. 

En verden av muligheter

”Å være vert åpner en hel verden av muligheter”, kan man lese på Airbnbs sider. ”Tjen penger ved å dele plass til overs med reisende”, leser vi videre. Airbnb reklamerer med at verktøyene for tillit og sikkerhet hjelper utleier med å godta en bestilling kun om utleier er 100 prosent komfortabel, og skilter med en vertgaranti på syv millioner kroner uten ekstrakostnad for utleier.

På spørsmål fra Hus & Bolig, kan ikke Airbnb Norge finne eksempler på saker hvor utleier har gjort krav på erstatning. På tross av at Airbnb har en vertsgaranti, tror kommunikasjonssjef i Tryg, Ole Irgens, at det kan være vanskelig å vinne frem med krav hos et selskap med base i et annet land. 

If vil alltid vite

Men hvor lett er det å vinne frem med krav hos eget forsikringsselskap hvis ulykken er ute? If Skadeforsikring understreker at de av kundene som driver med utleie alltid må si ifra om dette til forsikringsselskapet for å unngå avkortning ved dekningsmessige skader som for eksempel brann. Dette gjelder uansett hva slags utleie man bedriver og uansett hvilken boligformidling man bruker. Så lenge dette er på plass, dekkes skadene etter vilkårene på forsikringen man har, men de fleste hus- og innboforsikringer har unntak for tyveri og hærverk utført av leietaker.

If har en korttidsutleieforsikring som dekker blant annet tyveri og hærverk begått av leietaker. Denne er imidlertid knyttet opp til formidlingstjenesten plendit.no.

– Velger du som utleier andre plattformer for utleie, står du i dag for risikoen for denne type skader selv, opplyser assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring. 

Tyveri dekkes ikke

Ingen av de andre forsikringsselskapene Hus & Bolig har snakket med dekker tyveri begått av Airbnb-gjester. Blir noe stjålet fra leiligheten, må dette regnes som underslag, opplyser informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige. Gjestene har jo hatt fri adgang til leiligheten og innboet.

– Om de derimot tar seg inn i andre deler av huset og stjeler, vil det kunne anses som tyveri, og da vil det være dekning for dette hos oss, sier Voll. Han råder utleiere til å fjerne verdisaker fra leiligheten, eller låse dem inn før utleie. Han minner også utleiere om å sjekke referanser. Når man som utleier får en forespørsel fra noen som vil leie, er det enkelt å sjekke om vedkommende har oppført seg bra tidligere, ved å lese andre utleieres bedømmelse av vedkommende på Airbnb.

Bygningsskader

Når det gjelder skade på bygningen er svarene fra forsikringsselskapene litt varierende. Arne Voll i Gjensidige forteller at om utleien gjelder for en leilighet, så vil skade på bygningen måtte erstattes via sameieforsikringen. Leier du ut huset ditt, derimot, dekker selskapet hærverk eller skade på selve bygget med ubegrenset sum uansett hvilken husforsikring huseier har valgt.

– For skade på innboet dekkes det på samme måte som for hus, med inntil 30 000 kroner per skade hvis forsikringstaker har Gjensidiges beste innboforsikring, sier han.

Kommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand presiserer at en vanlig innboforsikring hos dem ikke dekker skadeverk som forårsakes av leieboere, men at den som regel dekker brann og vannskader som oppstår på forsikringstakers innbo i utleieperioden. Hvis man leier ut mindre enn femti prosent av boligen, og bor i resten av boligen selv, regner ikke Storebrand den som utleid, opplyser forsikringsselskapet på sine nettsider. «Det er viktig at du melder i fra om eventuell utleie, slik at du ikke mister erstatningsretten din» presiserer selskapet.

Trygs forsikring dekker utleie inntil 40 dager per år, men ikke hærverk. 

Få depositum

Flere av forsikringsselskapene råder folk som leier ut å sikre seg et depositum fra sine gjester, noe det også er tilrettelagt for på Airbnb sine nettsider. Dersom utleier ikke har sikret seg gjennom depositum, kan det være vanskelig å forfølge slike krav, spesielt om gjestene ikke bor i Norge.

– I tillegg kan det være smart å ta kontakt med eget forsikringsselskap for å få klarlagt hvilken dekning og hvilke regler som gjelder, da dette vil variere fra et selskap til et annet, sier Arne Voll i Gjensidige. 

Sjekker nøye

Helene mener det ligger trygghet i å finne ut så mye som mulig om de som søker om å få leie hos henne. I tillegg til Airbnb bruker hun sosiale medier som Facebook for å sjekke ut de som søker seg inn hos henne. Også der kan man ofte finne signaler, som for eksempel tydelig nyopprettede profiler med få eller ingen bilder- eller «venner» tilknyttet profilen. Hun unngår enslige jenter som ønsker å leie en lengre periode.

For det er ikke bare ferierende og forretningsreisende som ser fordelen av å leie husrom i korte perioder. I Stockholm anslår politiet at det finnes om lag 200 adresser hvor det foregår prostitusjon daglig, og at de fleste er annenhåndsleiligheter. Der har politiet opprettet et samarbeid med Airbnb og lignende formidlere for å få bukt med problemene. Politiet opplyser at halliker og prostituerte gjerne utgir seg for å være et par som skal på noen ukers ferie, eller to unge kvinner på språkreise. Leieperioden er gjerne to til tre uker.

– Folk er blåøyde. De burde tenke seg bedre om til hvem de leier ut til, sier spaner Simon Häggström i Stockholmpolitiets prostitusjonsgruppe til Dagens nyheter.

Også i Norge er flere tilfeller av prostitusjon i korttidsleieboliger avdekket. For et år siden kom politiet over konkrete tilfeller i Trondheim, hvor boliger leid gjennom Airbnb og Finn.no var brukt til prostitusjon, uten at eierne visste noe. Også i Oslo er politiet klar over problemet, og råder folk til å være på vakt med hensyn til hvem de leier ut til.  

Godt nok?

For Helene fungerer imidlertid at Airbnb-systemet godt. Retningslinjer og råd til utleiere finnes lett tilgjengelig på nettsiden, og hun følger rådene målbevisst. Selv har hun for eksempel laget et presentasjonshefte på engelsk hvor hun har samlet viktig og praktisk informasjon, husregler og nyttige tips. De gangene hun er til stede og kan ta imot gjestene, viser hun dem gjerne litt rundt. Hun har kun positive opplevelser med utleie, og forteller at med unntak av små uhell som et knust glass, så har hun aldri hatt problemer.

– Det er dessuten en fin måte å bygge nettverk på, synes hun, og legger til at når hun selv leier på sine reiser, synes hun det er flott å få personlige tips.

– På denne måten får jeg opplevelser jeg ellers aldri ville ha fått. Derfor gjør jeg det samme for mine gjester, sier hun.

Helenes ”rating” er bevis på at hun anstrenger seg for at gjestene skal ha det bra. Norge ligger forøvrig på tredjeplass over land med flest fem-stjernes anmeldelser av husverter.

(Saken fortsetter under bildet.)

 ENKELT: Airbnb har gjort verden noen hakk mindre.

Fra by til land

En kilometer opp fra riksvei 25 i Løten, Hedmark, ligger gården Rømma vestre som Kristin Solberg har arvet etter foreldrene. To romslige bolighus, en låve og et fjøs ligger idyllisk til omringet av dyrket mark. Fra et vindu i hovedhuset vinker Kristin til oss når vi ruller inn på tunet.

– Velkommen til gards, hilser hun og åpner døren på vidt gap. Bamse, husets hund, vil også hilse på gjesten.

– Den er veldig glad i folk, smiler vertinnen som har forsikret seg om at det er greit at den hilser på. Innenfor den romslige entreen, slår lukten av fersk suppe mot oss.

– Jeg tenkte dere kanskje ville oppleve hvordan jeg tar i mot gjestene mine, forklarer hun, i det katten Tabasco spankulerer bedagelig forbi og inn på kjøkkenet til matskålen.

Den åpne entreen fører til en stor spisestue hvor lyset flommer inn gjennom de mange vinduene. På hver sin side av spisestuen ligger kjøkkenet og stuen i en åpen løsning. Soverommene befinner seg i andre etasje.

– Men det er her, på kjøkkenet, i spisestuen eller i stuen både gjestene og jeg som regel holder til, sier hun. Sommerstid er terrassen og den store plenen en flott boltringsplass, eller bare et fredelig tilholdssted for gjestene.

Gården har vært i Kristins familie i fem generasjoner, men den har opprinnelse tilbake til vikingetiden og det ligger mye historie i veggene.

– Rømma Vestre er en av de eldste gårdene i landet, kan hun fortelle, og på 1600-tallet drev man etter sigende med hekseri og trolldom her!

Huset bærer preg av at familien har bodd der i flere generasjoner, på veggene henger malte familieportretter av stramme herrer og vakre, elegante kvinner med høykragede kjoler og flotte brosjer. Oldefars skattoll og gulvsklokke troner stolt i spisestuen. Kristin synes det er hyggelig med Airbnb, og liker å invitere tilreisende inn i sitt univers.

 IDYLL: Kristin Solberg leier ut et stykke landlig idyll på gården Rømma vestre i Løten. Foto: Kari Dølgaard.

Møter mennesker

– Airbnb er min måte å oppleve verden på, sier hun som gjerne skulle reist mer enn hennes årlige ferieuker tillater. – Jeg møter alle slags mennesker og får dele historier fra alle verdensdeler. Det er en opplevelse hver gang!

Vi setter oss ved langbordet på kjøkkenet og husets vertinne tar frem gjesteboken som er full av ros, både for gjestfriheten, maten, huset og beliggenheten og for Kristins iver etter å være guide og sjåfør.

– Jeg synes det er trivelig å vise folk litt rundt, og det er klart at jeg stiller opp hvis noen trenger en sjåfør, sier hun og smiler.

Løten, som ligger mellom Hamar og Elverum, er en fredelig plett, og her ute på gården er det stille denne vinterdagen. Kristin som er utdannet vernepleier jobber lokalt i et bofellesskap, og tar i mot gjester bare når hun har anledning.

– Jeg har ennå ikke overskredet 20 000 kroner årlig siden jeg første gang leide ut i 2013. Jeg gjør dette for hyggens skyld, og jeg har masse plass. Hun har aldri tenkt over at innboforsikringen ikke dekker tyveri og hærverk, men har heller aldri opplevd problemer.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer